niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Lublin

Taaaakie smaczne dożynki

Dodano: 11 grudnia 2005, 21:12

Podczas II Dożynek Rybackich o laury walczyli kucharze z całej Lubelszczyzny. Zwyciężyła Marzena Kafara z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy

Pstrągi, karpie, sumy, raki i węgorze - to tylko niektóre potrawy serwowane na wczorajszej imprezie. Zorganizował ją Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich państwa Anny i Kazimierza Gajków oraz Barbara i Witold Mazurkiewiczowie.
Wczoraj po raz drugi w podlubelskich Jakubowicach spotkali się smakosze ryb. Szefowie kuchni z dziewięciu restauracji i dwóch prywatnych wystawców przygotowali dla nich wyśmienite potrawy. Dworek pękał w szwach. Ludzie podchodzili do szefów kuchni i pytali o przepisy. Szukali pomysłów na świąteczny stół. A autorzy smakowitych dań bez mrugnięcia okiem zdradzali sekrety swojej kuchni. - Nie zapomnijmy tylko, że to święto przede wszystkim rybaków, a nie restauratorów - przypominał Witold Mazurkiewicz, współorganizator imprezy.
Po burzliwych naradach jury wybrało kucharzy, którzy najlepiej znają się na rybach. II Dożynki Rybackie wygrała Marzena Kafara, szefowa kuchni z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy. Zaskoczyła jury pysznym pstrągiem nadziewanym kapustą i grzybami. - Bardzo się cieszymy. Tym bardziej że to debiut tej potrawy - powiedziała nam Marzena Kafara. Nagrodzoną rybę przygotowywała 5 godzin. Tak samo wyśmienicie smakowała na zimno i na ciepło, polana sosem cebulowo-
musztardowym. Uwagę przyciągał również pięknie przystrojony stół Zajazdu Gościnnego. Wyczuwało się świąteczny nastrój.
Jury doceniło także Roberta Remijasza z Zajazdu Biesiada w Bogucinie. Drugie miejsce dostał za znakomitego pstrąga fu fu. Trzecie jury przyznało pasztetowi admirała w miętowej galarecie, który serwowała restauracja Ulice Miasta z Lublina. Dyplom i nagrodę za pyszną rybę odebrał szef kuchni Marek Kulpa.
Swoje wyróżnienie przyznała także publiczność - zachwyciła się karpiem faszerowanym, specjalnością Dworu Anna. Przyrządził go Andrzej Malinowski, szef kuchni restauracji. Jest on uznawany za najlepszego specjalistę od ryb na Lubelszczyźnie. Potwierdzają to swoim autorytetem Piotr Bikont i Robert Makłowicz, najwięksi polscy smakosze.
Magdalena Mizeracka
Uczestnicy
Mariusz Chojnacki z restauracji hotelu Słowik w Poniatowej, Sylwia Cygan z Knajpy u Fryzjera w Kazimierzu Dolnym, Jacek Jakubczak z restauracji Piec w Garbowie, Marzena Kafara z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy, Marek Kulpa z Ulic Miasta w Lublinie, Mirosław Kupała z restauracji U Elizy w Piaskach, Andrzej Malinowski z Dworu Anna w Jakubowicach, Robert Remijasz z Zajazdu Biesiada w Bogucinie, Adam Stec z Zagrody Roztocze w Obszy oraz prywatni wystawcy: Barbara Mazurkiewicz i Piotr Zieliński.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!