piątek, 20 października 2017 r.

Lublin

Upiekł koziołka na złoto

  Edytuj ten wpis
Dodano: 18 września 2006, 16:19

Wiesław Kucia, student IV roku Akademii Rolniczej jest najlepszym piekarzem wypiekającym pieczywo artystyczne. Złoty medal przyniósł mu piękny herb Lublina z piernika.

W ostatni weekend, podczas odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Polagra-Food, odbył się finał krajowego konkursu piekarzy, traktowany jako Mistrzostwa Polski. Jury oceniało trzy kategorie pieczywa: chleby i bagietki, pieczywo półcukiernicze oraz obiekt artystyczny, charakteryzujący dany region. To właśnie w tej ostatniej dyscyplinie Wiesław Kucia zdecydowanie pokonał rywali. Do wypieku herbu Lublina użył ciasta piernikowego, podczas gdy inni używali do swoich prac łatwiejszego do obróbki tzw. ciasta martwego (solonego). O zwycięstwie zdecydował też wygląd upieczonego koziołka.
- Piekarstwem pasjonowałem się już w szkole średniej - mówi W. Kucia, świeżo upieczony mistrz Polski. - Pierwsze kroki stawiałem pod okiem prof. Jadwigi Piotrowicz, a praktyki miałem w piekarniach Leszka Gajosa, Barbary Krzyszczak i Cezarego Sarzyńskiego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!