czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Lublin

Zamknąć jabłko w butelce. Cydr na dobre zagościł na stołach

Dodano: 20 września 2016, 15:25
Autor: Paweł Puzio

Rozmowa z Arturem Dubajem, głównym technologiem firmy Ambra.

• Polacy przekonali się do cydru?

– Po trzech latach od wprowadzenia cydru na rynek obserwujemy, że na dobre zagościł na stołach. Myślę, że powodem i źródłem tej popularności jest fakt, że otaczają nas lubelskie i mazowieckie sady. To największe w Europie zagłębie sadownicze. To inspiruje producentów cydru, sadowników, rzemieślników, do bliższego zainteresowania się jabłkiem.

• Jaki cydr preferuje polski konsument?

– Badania oraz wyniki sprzedaży pokazują, że największą popularnością cieszą się cydry półsłodkie i słodkie. Myślę, że z czasem będzie rosła popularność cydrów sadowniczych i rzemieślniczych. Ich wielorakość jest o wiele większa niż oferta cydrów wielkonakładowych, przemysłowych. Ludzie poszukują nowych ciekawych smaków. Ta grupa cydrów na pewno będzie rosnąć.

• Jeśli ktoś po raz pierwszy chce spróbować cydru to jaki ma wybrać?

– Proponuję skorzystać z mediów społecznościowych. Tam coraz częściej pojawiają się opinie na temat cydrów. A jeżeli nie mamy czasu szukać w sieci, to koniecznie trzeba czytać etykiety.
Szukajmy informacji, że cydr jest wyprodukowany wyłącznie z świeżotłoczonego soku. Unikajmy produktów z koncentratu, ponieważ z zasady są uboższe, mniej smaczne i mniej aromatyczne.
Trzeba też uważać na cydry z zagranicy. Ponieważ nie ma ogólnoeuropejskich regulacji określających normy, każdy kraj ma swoje, to możemy się natknąć na produkt, który z cydrem nie ma nic wspólnego.

• Jak w warunkach domowych zrobić cydr?

– W internecie bez problemu można znaleźć wiele wideoblogów czy filmików instruktażowych. Jedynie do czego zachęcam to korzystanie z soków jabłkowych świeżotłoczonych, niefiltrowanych, mętnych, a nie tych tańszych produkowanych z koncentratu. 

Czytaj więcej o: cydr Ambra
Gość
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (22 września 2016 o 10:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
to ze jest słodki to czyni go porażka? spróbuj niefiltrowanego albo antonówki! To dopiero majstersztyk
Rozwiń
Gość
Gość (20 września 2016 o 23:50) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ten Cydr Lubelski to porażka. W obu wersjach jest za słodki.
Rozwiń
Gość
Gość (20 września 2016 o 18:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Panie redaktorze, "świeżo tłoczony" nie piszemy łącznie...
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!