niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Lublin

Zarzuty za przeterminowane ryby w magazynie w Lublinie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 23 maja 2013, 13:54
Autor: (MB)

W magazynie firmy śledczy zabezpieczyli 100 ton mrożonek (sxc.hu)
W magazynie firmy śledczy zabezpieczyli 100 ton mrożonek (sxc.hu)

Za nakłanianie do podrabiania etykiet i zmieniania terminów ważności odpowie dwoje byłych kierowników lubelskiego oddziału firmy ze Śląska. Rok temu w jej magazynie śledczy zabezpieczyli 100 ton mrożonek.

Chodzi o dużą firmę, której główna siedziba mieści się na Śląsku, a w Lublinie przy ul. Doświadczalnej był jej magazyn z mrożonymi rybami. Ten nie powinien działać, bo firma poinformowała Inspektorat Weterynaryjny o jego zamknięciu i zakończeniu działalności w Lublinie.

Tyle, że do inspekcji trafił anonimowy donos, że magazyn wciąż jest czynny. Inspektorzy sprawdzili sygnał – potwierdził się. Zawiadomili więc policję i prokuraturę.

Śledczy zabezpieczyli w magazynie 100 ton mrożonych ryb, puste opakowania, etykiety i metkownice. Przesłuchali też dwoje świadków pracujących w magazynie – kobietę, która pakowała ryby i mężczyznę, który pracował jako magazynier.

Z ich zeznań wynikało, że ryby mogły być przeterminowane nawet o kilka lat. Powiedzieli, że sami nie wiedzieli, o ile. Wielokrotnie pakowali mrożonki, których termin przydatności do spożycia już dawno minął.

Powiedzieli śledczym, że zgłaszali ten fakt przełożonym, ale nikt nie reagował. A przeterminowane mrożone ryby trafiały na rynek. Produkty były pakowane w nowe opakowania, na które naklejano nowe etykiety z kolejnym, rocznym terminem ważności.

Śledztwo ma dwa wątki. Pierwszy dotyczy podrabiania etykiet. Właśnie w tej sprawie lubelska prokuratura postawiła dwóm osobom zarzuty. To dwoje byłych kierowników lubelskiej filii zakładu.

– Zbigniew S. i Magdalena Sz. odpowiedzą za nakłanianie pracowników do usuwania i przerabiania oznaczeń dotyczących dat przydatności do spożycia – mówi Beata Syk-Jankowska, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Lublinie. Mówiąc w skrócie, nakazywali przerabiać etykiety tak, żeby przedłużyć termin ważności ryb.

Grozi im za to do 3 lat więzienia. Oboje nie przyznali się do winy i złożyli obszerne wyjaśnienia. Pojawiają się w nich nowe wątki, które teraz śledczy muszą zbadać.

Drugi wątek dotyczy ewentualnego narażenia konsumentów na niebezpieczeństwo. Tu sprawa jest nie jest tak oczywista. Z opinii biegłych wynika, że ryby – choć przeterminowane – nie musiały zagrażać ludzkiemu zdrowiu i życiu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (23 maja 2013 o 21:17) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ale nasz żywią badziewiem i to na każdym kroku, nie dość, że żywność jest przepakowywana to jeszcze zawiera kupę chemii, polepszaczy itp. substancji trujących. Za komuny przynajmniej żywność w 80 % była prawdziwa, wędlina to była wędlina a nie jak teraz kiełbasa bez mięsa

[url="http://pieniadze.fakt.pl/Tej-kielbasy-nie-da-sie-jesc-Tania-kielbasa-na-grilla-,artykuly,211862,1.html"]http://pieniadze.fakt.pl/Tej-kielbasy-nie-da-sie-jesc-Tania-kielbasa-na-grilla-,artykuly,211862,1.html[/url]
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!