czwartek, 23 listopada 2017 r.

Lublin

Zjedz, ile wlezie. Resztę weź do domu

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 sierpnia 2007, 20:19

Płotki cioci Jadźki, swojskie sery żółte, podpłomyki chłopskie i szlache-ckie. Do tego pirogi i sękacze.

W niedzielę będzie można spróbować w skan-senie aż 150 regio-nalnych smako-łyków. To rekord w historii konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo”.

Ale łasuchowanie zaczniemy już dzień wcześniej, w sobotę od godz. 12 na lubelskich błoniach pod zamkiem. Zaplanowano degustacje potraw regionalnych, pokazy gotowania, konkursy i występy zespołów ludowych. A wszystko za sprawą projektu "Lublin i Łuck od kuchni. Bezgraniczny świat kulinariów polsko-ukraińskiego pogranicza” realizowanego za unijne pieniądze.
To dopiero wstęp do wielkiego święta regionalnych smaków Lubelszczyzny, które w niedzielę o godz. 13 rozpocznie się w lubelskim skansenie. W tym roku do konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo” zakwalifikowano aż 150 potraw, przygotowanych przez 127 wystawców.

Zgłoszono produkty bardzo znane, jak piróg biłgorajski, gryczak janowski, czy kazimierski kogut maślany, ale także całkiem zapomniane przysmaki przygotowane według stuletnich receptur. Jak szabłowniki (pierogi z fasolką), pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami, czy żydowski tort. Będą także słodkości i domowe nalewki.
- Macie tu rewelacyjną kuchnię. To, czego spróbowałem ostatnio na festiwalu kaszy i żurawiny "Gryczaki 2007”, było wyborne. Regionalne potrawy są skarbem Lubelszczyzny. W połączeniu z agroturystyką możecie z ich pomocą wypromować region w Europie - mówi dr Grzegorz Russak, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, który będzie w niedzielę oceniał potrawy.
- Będzie można zakosztować wielu nieznanych produktów, przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, a także pobawić się przy muzyce i odpocząć - dodaje Mieczysław Kseniak, dyrektor Muzeum Wsi Lubelskiej.
Wielkiemu smakowaniu będą towarzyszyć zespoły: "Perły Chmielowa” z gminy Dębowa Kłoda, "Jaszczowianki” z gminy Milejów, zespół Koła Gospodyń Wiejskich w Smoryniu, "Nadbużanki” z Koła Gospodyń Wiejskich Gołębie, gmina Dołhobyczów, kapela ludowo-podwórkowa "Horodlacy” przy Gminnym Ośrodku Kultury w Horodle i "Rudniczanki” z Rudnika.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!