niedziela, 4 grudnia 2016 r.

Magazyn

Dookoła wielkanocnego stołu

Dodano: 10 kwietnia 2003, 15:41
Autor: (bb),


dTo już ostatni moment na wysianie rzeżuchy. Za tydzień wraz z barankiem wprowadzi świąteczny nastrój na twoim stole.
Biały obrus, porcelanowa zastawa i bukiet żonkili to sprawdzony sposób na wielkanocny stół. Może warto jednak poeksperymentować i zaskoczyć najbliższych nowymi pomysłami.
Inny bukiet
Wystarczy odrobina wyobraźni, by ze zwykłych gałązek stworzyć niepowtarzalną dekorację naszego stołu. Możesz obwiesić je pisankami, a nawet ponadziewać na nie kolorowe wydmuszki. Im bardziej pokręcone będą gałązki, tym ciekawszy efekt osiągniesz. Jeśli co roku na twoim stole pojawiały się żonkile, zastąp je białym tulipanami. W szklanym naczyniu, na błękitnym obrusie, otoczone białą zastawą wprowadzą świeży powiew wiosny. Kiedy w ciasnym mieszkaniu lub na suto zastawionym stole brakuje miejsca na dekoracje, wykorzystaj okno, a nawet... sufit. Kolorowe wydmuszki zawieszone na cienkich żyłkach zamiast firanek, to radość dla najmłodszych i prawdziwe zaskoczenie dla pozostałych gości. Podobną dekorację możesz zamieścić bezpośrednio nad stołem, gdzie jako wieszak na kolorowe jajka, czy inne wielkanocne symbole, posłuży lampa.
Barwy wiosny
Jasny błękit, świeża zieleń, czy ciepłe odcienie żółtego wprowadzą wiosnę do twojego domu z powodzeniem zastępując lub uzupełniając klasyczną biel. Na wielkanocnym stole doskonale komponować się będą z barankami, kurczaczkami, czy kolorowymi pisankami. Zieloną rzeżuchę, zastąp młodą trawą, czy żytem. Tak samo efektownie, ale zawsze inaczej. Zielony trawniczek już sam w sobie jest bardzo dekoracyjny, ale jeśli chcesz możesz wykorzystać go jako podstawę wielkanocnej kompozycji, układając na nim świąteczne symbole. Odrobina ekstrawagancji na stole to część obrusu (ta, na której ustawiamy półmiski) naturalnie zielona. Jak to zrobić? Wymierz potrzebny kawałek stołu, zdobądź kawałek rzadko uprzędzonego płótna i wysiej na nim nasiona, pod spodem umieszczając podstawkę z ligniną, tak, aby zatrzymywała się w niej woda. Po około pięciu dniach wyrośnie zielony obrus, który podczas wielkanocnego śniadania wszystkich zaskoczy.
Kolorowe jajka
Mało kto dzisiaj potrafi robić prawdziwe pisanki. Nie wszyscy decydują się na ich zakup podczas wielkanocnych kiermaszy, czy zadowalają się drewnianymi odpowiednikami. Zabiegani, czy nieuzdolnieni plastycznie też mogą mieć swoje własne pisanki. Pole do popisu jest naprawdę duże.
Najprościej wrzucić jajka do garnka z roztworem sztucznych barwników. Pisanki w jednolitych i intensywnych kolorach otrzymamy po około 20 minutach. Warto też sięgnąć do metod naszych babć, kiedy sztucznych barwników jeszcze nie było. Kolorowe, o niejednolitych odcieniach pisanki otrzymamy, gotując dobrze wymyte i namoczone wcześniej w occie jajka w wywarze z tego, co dała nam natura. Rudobrązowe otrzymamy z łupin cebuli lub liści herbaty, zielone ze szpinaku, czarno fioletowe z kory dębu, różowe z buraka, niebieskie z kwiatów malwy a żółte z szafranu lub kory jabłoni. Najpierw w garnuszku, w takiej ilości wody, jaka jest potrzebna do całkowitego przykrycia farbowanych jajek, gotujemy jeden z barwników. Im dłużej tym lepiej – wywar będzie mocniejszy, po czym zanurzamy w nim jajka i gotujemy minimum pół godziny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej nasycone kolory farbowanie można przedłużyć nawet do kilku godzin. Pozostawić w wywarze do wystudzenia i gotowe. Pomysł dla leniwych – białe jajka poukładaj na obrusie z zielonej rzeżuchy, czy kiełkującym zbożu, efekt murowany.
Stoliczku nakryj się
Obrus już na stole, teraz czas na nakrycie. Wokół talerza podstawowego rozkładamy sztućce i ustawiamy szkło. Sztućce układamy po obu stronach talerza, w porządku zgodnym z podawaniem potraw od zewnątrz. Najpierw kładziemy nóż i widelec do przystawek (nóż z prawej strony – skierowany ostrzem w stronę talerza, widelec z lewej strony – grzbietem do stołu). W takim samym porządku sztućce do dania głównego. Szklanki i kieliszki ustawiamy z prawej strony talerza nad sztućcami w takiej kolejności, w jakiej podawane będą napoje, lub od najwyższego do najniższego. Pamiętajmy, że białe wino podajemy w kieliszkach smukłych, na długich nóżkach. Kieliszki do wina czerwonego są bardziej pękate i mają krótsze nóżki. Filiżanki do kawy i herbaty stawiamy również z prawej strony talerza. Pamiętajmy o miejscu na talerzyk ze święconką i jeśli takie zostało na wielkanocna dekorację.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO