środa, 23 sierpnia 2017 r.

Magazyn

Rarytasy nie tylko na święta

Dodano: 10 kwietnia 2003, 15:36

Kurt Scheller, niezrównany mistrz kuchni, podpowiada jak urozmaicić wielkanocny stół. Swoimi niezwykłymi przepisami dzieli się z Czytelnikami Dziennika
Śliwki z bekonem


d
Składniki
– 50 g suszonych śliwek Bakalland
– 50 g pokrojonego bekonu
Wykonanie
Zawinąć śliwki w bekon, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, gdyż bekon sam w sobie jest wystarczająco tłusty. Potrawę można podawać jako przystawkę.
Zupa krem z pora z orzechami laskowymi
Składniki
– 40 g posiekanej cebuli
– 200 g pora pokrojonego w kostkę
– 20 g masła
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 20 ml śmietany 36%
– sól i pieprz
– orzechy laskowe Bakalland
Wykonanie
Posiekać cebulę i podsmażyć na maśle na małym ogniu, dodać kawałki pora i podsmażać razem przez ok. minutę. Zalać bulionem warzywnym i gotować przez 5 kolejne minut doprawiając solą i pieprzem. Następnie należy dodać śmietanę i całość chwilę podgotować. Podawać w głębokich miseczkach. Potrawę można posypać posiekanymi orzechami i udekorować za pomocą wstążek z pora. Wstążki przygotowujemy krojąc por, bardzo cienko, wzdłuż i podsmażając na oleju.
Filet z kurczaka w wiórkach kokosowych w sosie curry
Składniki
– Pierś z kurczaka
– 1 jajko
– 50 g wiórek kokosowych Bakalland
Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, obtoczyć w jajku, wiórkach kokosowych Bakalland i podsmażyć delikatnie na patelni na oleju lub na maśle, aż uzyska lekko brązowy kolor.
Sos curry:
50 g posiekanej cebuli i 1 ząbek czosnku podsmażyć w maśle, dodać curry oraz odrobinę białego wina, a następnie bulion. Na końcu dodajemy śmietanę. Można dodatkowo polać również potrawę syropem z mandarynek i wszystko podgrzać.
Potrawę dekorujemy podsmażonymi plastrami banana, ananasami z puszki w cukrze i płatkami migdałowymi.
Tiramisu
Składniki
– 5 żółtek
– 5 łyżeczek cukru
– 500 g sera mascarpone
– 200 ml bitej śmietany
– suszone morele i śliwki Bakalland
Wykonanie
5 żółtek i 5 łyżeczek cukru ukręcić bardzo dokładnie. Drewnianą łyżką dodać 500 g sera mascarpone oraz 200 ml bitej śmietany. Następnie jako dekorację posiekane suszone morele, śliwki. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Podawać z podłużnymi biszkoptami i kakao w salaterce lub pucharku.
Waldemar Sulisz
Rameczka
Kurt Scheller
Szwajcarski mistrz kuchni, od 32 lat nieprzerwanie pracuje w międzynarodowej gastronomii, od 1991 w Polsce. Przez 4 lata był szefem kuchni w Hotelu Bristol, przez ostatnie 5 lat pracował w Hotelu Bristol. Jest honorowym prezesem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Prowadzi Akademię Sztuki Kulinarnej.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!