Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

4 maja 2018 r.
18:31

To dobry czas na kulinarne wypady. Co i gdzie warto zjeść?

0 2 A A
Cynanderki
Cynanderki (fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum )

Maj sprzyja kulinarnym wypadom. Podpowiadamy, gdzie zjeść zacierkową, a gdzie słynne cynaderki. Słynne dania wracają do kart i warto wiedzieć, gdzie pojechać, żeby dobrze zjeść.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nasz region odwiedza coraz więcej turystów. Coraz więcej z nich zaznacza w nawigacji opcję „znajdź restauracje” i potem sprawdza menu w poszukiwaniu regionalnych przysmaków.

Czego szukają?

Klasycznych przystawek na gorąco, takich jak flaki czy forszmak i legendarnych cynaderek. Zacierkowej i żurku z kiełbasą. Chętnie zjedzą śledzie. Z drugich dań najbardziej poszukiwane są golonka, mielone z buraczkami, ozorek w sosie chrzanowym, zrazy po staropolsku i wątróbka z cebulą. Oto nasz sentymentalny i subiektywny rozkład jazdy po kulinarnej mapie regionu.

Cynaderki

Czyli nerki cielęce z patelni lub w śmietanie. Jeden z największych przysmaków przedwojennej kuchni, podawany w najlepszych restauracjach Lublina, Kazimierza Dolnego i Zamościa. W obu wariantach danie może być doskonałe.

Świetne cynaderki zjecie w restauracji „Przystań” w Lublinie oraz restauracji „Pałacowej” w Wierzchowiskach. W obu miejscach przyrządza się je według przedwojennych receptur. Nerki z patelni podaje się z chlebem, w śmietanie można podać z ziemniakami.

Flaki

Najbardziej znane zjecie w restauracji „Rarytas” w Piaskach. Bardzo smaczne zjecie w restauracji Karczma Piastowska w miejscowości Niemce. Wystrój rodem z knajpy GS, za wystrojem idą dawne smaki w bardzo przyzwoitym wydaniu. Flaki są aromatyczne, mocno doprawione, a ich „istota” wychodzi na pierwszy plan. W Niemcach jesz flaki, a nie marchewkę czy dużo zasmażki - mówią bywalcy.

Doskonałe flaczki po zamojsku, znane w całej Polsce zjecie w restauracji „Skarbiec Wina” w Zamościu, można do nich zamówić sobie 6 malutkich, gorących cebularzyków.

Forszmak

Najciekawszy patent na lubelski forszmak wymyślili kucharze z pubu Św. Michał. Podają go w zapiekanym naczyniu. Przed włożeniem do pieca kucharz nakrywa miskę cienkim cebularzem. Najpierw trzeba przebić się przez pachnącą pokrywkę z cebularza, zjeść kawałek i sięgnąć po gorący forszmak.

Dobry forszmak poznaje się po tym, że został ugotowany na kilku rodzajach mięsa (w tym wołowiny) oraz dobrej kiełbasie podlaskiej.

Golonka

Doskonałą golonkę z wody podaje się w Karczmie Biesiada w Wojciechowie. Chrupiącą zjecie w Zajeździe Marta w Pułankowicach. I to z tak słynnym dodatkiem jak zasmażana kapusta, którą przyrządzają tu po mistrzowsku. Polecić warto golonkę w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Pieczona nad żywym ogniem ma leśny smak. 

Gulaszowa

Jedna z ulubionych zup Polaków, po mistrzowsku gotowana przez braci Węgrów, skąd trafiła do Polski. Na kawałkach wołowiny i dobrej papryce. Szczególnie ważna jest papryka w proszku.

Świetną gulaszową zjecie w pensjonacie Eger w Kazimierzu Dolnym. Podaje się ją w podgrzewanych świeczką kociołkach. Zupa cały czas paruje, a my nalewamy sobie po trochu. Jest tak syta, że może zastąpić dwudaniowy obiad.

Mielone

Świetne mielone w Lublinie przyrządza Wiesław Kurowski, ongiś szef kuchni restauracji Magia. Zjecie je w malutkim bistro - garmażerce „Polskie smaki” na placu Łokietka.

Mistrz porzucił zawód szefa kuchni na rzecz produkcji największych przysmaków polskiej kuchni. Otworzył małą halę produkcyjną, gdzie powstają mielone, kotlety pożarskie, schabowe, pierogi w kilku odmianach. Polecamy mega zestaw: dwa mielone plus surówka z selera za niewiele ponad 10 złotych.

Ozorek w sosie chrzanowym

To kolejne, kultowe danie z czasów PRL. Czeka na was w lubelskim barze „Pośpiech”. Delikatne mięso w zderzeniu z mocno śmietanowym sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem wymiata.

„Pośpiech” to także zagłębie innych, fundamentalnych dań ze smacznej epoki PRL. Od fasoli po bretońsku, przez rewelacyjne pierogi z podrobami po placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Pierogi po lubelsku

Czyli z kaszą gryczaną i serem. Najlepiej jechać na nie do Biłgoraja. Do Zagrody Sitarskiej. Są pierwszorzędne.
Lubelskich warto także skosztować w Zagrodzie Roztocze w Obszy, gdzie właściciel od lat walczą o odzyskanie polskich, regionalnych smaków. Doskonałe z okrasą z boczku, jeszcze lepsze z kwaśną, wiejską śmietaną. Pyszne z wody, doskonałe z patelni, smaczne z grilla. W obu miejscach polecamy także gryczaka na zimno i gorąco. 

Wątróbka

Rewelacyjną wątróbkę drobiową podaje restauracja Mandragora w Lublinie. Do wyboru są dwie wersje. Pierwsza, z rodzynkami, bardzo aromatyczna. Druga, klasyczna w sosie cebulowym: równie doskonała.

Warto także odwiedzić lubelski „Kardamon”. Zjecie tu Gęsią szyję nadzianą cielęciną i wątróbką, kraszoną wiejską słoniną, którą podaje się z kaszą gryczaną i kwaszonym ogórkiem. Smak wątróbki: coś pięknego.
Zrazy po staropolsku

Wielbiciele zrazów jeżdżą na nie do Karcmy przy Nadbystrzyckiej w Lublinie. Kucharze z Karcmy (dawniej Chata Swojsko Strawa) podają je z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Mają też patent na wyjątkowo smaczny sos pieczeniowy do zrazów.

Warto zamówić zrazy, bo to wybitne danie. O wyjątkowym smaku i bardzo długiej tradycji. Dobroć zrazów pochodzi z faktu, że zrazy dusi się w rondlu bardzo długo na małym ogniu. Nabierają smaku, z dnia na dzień są coraz lepsze, znikają z rondla zbyt szybko.

Forszmak
Pierogi po lubelsku
Golonka

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

W meczu kończącym 29. kolejkę Fortuna I Ligi Górnik Łęczna zremisował bezbramkowo w Katowicach z tamtejszym GKS. Zielono-czarni tym samym wypadli poza strefę barażową, ale różnice punktowe w tabeli są tak znikome, że wciąż mają szansę na znalezienie się w barażach o PKO BP Ekstraklasę

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie
galeria

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie

W czwartek na Aqua Lublin wystartowały Mistrzostwa Polski w kategorii open i młodzieżowców (19-23 lata). Dla naszych zawodników, to ostatnia szansa, żeby wywalczyć bilet na igrzyska olimpijskie w Paryżu. Pierwszego dnia AZS UMCS wywalczył cztery medale. Złoto zdobyła chociażby Adela Piskorska.

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

W drugim meczu półfinałowym fazy play-off Bogdanka Arka pokonała na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała. Decydujące spotkanie zostanie rozegrane w sobotę w Chełmie.

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje
28 kwietnia 2024, 20:00

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje

W swoim ostatnim - jak dotąd - scenicznym wcieleniu, Damian Ukeje podzieli się z nami autorską interpretacją muzyki zespołu Maanam. Koncert już w najbliższą niedzielę (28 kwietnia) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium