czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Polecamy

Trzy kultury na talerzu


Co to jest szakszuka, jak smakują gęsie pipki, ile jest maślanki w zupie maślankowej? Odpowiedzi czekają w lubelskiej restauracji "Zaścianek”. To miejsce nie tylko dla miłośników wschodnich smaków, ale dla wszystkich, którzy cenią dobrą kuchnię. Goście mają okazję do podróży śladami trzech kultur i odpoczynku w klimatycznym wnętrzu.

Restauracja "Zaścianek” leży na Szlaku Trzech Kultur. Nie chodzi tu jednak tylko o lokalizację, ale przede wszystkim o smak. Wystarczy odwiedzić urokliwy dworek na obrzeżach Lublina, żeby przekonać się, że kulturę można też znaleźć na talerzu.

- Kuchnia staropolska jest bardzo popularna i chyba nikogo nie trzeba zachęcać do jej spróbowania. Z większym dystansem traktuje się natomiast kuchnie ukraińską i żydowską, a szkoda bo mają wiele do zaoferowania i dają kucharzowi mnóstwo możliwości – mówi Szymon Boguta, szef kuchni w restauracji "Zaścianek”. – Możemy łączyć smaki i eksperymentować. Bardzo to lubię, dlatego obok tradycyjnie podawanych potraw można u nas spróbować moich autorskich propozycji. Przy ich tworzeniu kieruję się nie tylko wiedzą, ale i fantazją. Najważniejsza jest jednak jakość, więc dbam o to, żeby forma nie przerosła treści.

Zabawa smakiem

Karta dań potwierdza, że fantazji kulinarnej w "Zaścianku” nie brakuje. Goście, którzy lubią połączenie tradycji z nowoczesnością z pewnością polubią też autorskie połączenie kuchni staropolskiej z żydowską np. w postaci kaczki w sosie jagodowym czy żydowskiej z ukraińską reprezentowane przez jagnięcinę w żubrówce z kaszą na suszonej żurawinie podawaną z bakłażanem faszerowanym suszonymi pomidorami.

– Jagnięcina jest specjalnością naszej restauracji. Dla osób o bardziej tradycyjnym guście polecałbym typowe potrawy pochodzące z kuchni żydowskiej czy ukraińskiej – podpowiada Szymon Boguta. – Ciekawym daniem ukraińskim jest np. zupa maślankowa podawana na zimno przygotowana z maślanki, bułki tartej z dodatkiem rodzynek i cynamonu czy pielmieni, które są odpowiednikiem naszych pierogów. Z kuchni żydowskiej warto spróbować gęsich pipków z kuskusem w sosie z czerwonej cebuli.

Szef poleca

W ofercie nie zabrakło też propozycji dla amatorów przekąsek. Na śniadanie zamiast polskiej jajecznicy można spróbować ukraińskiej szakszuki czyli jajecznicy z pomidorami. Do tego aromatyczna kawa po żydowsku z kardamonem. Na lunch idealna będzie sałatka wschodnia z grillowanym bakłażanem i boczkiem, jajkiem sadzonym i grzankami w duecie z ukraińskim piwem.

Warto zaufać szefowi kuchni. Chociaż ma dopiero 21 lat zdobył już sporo nagród i świetnie zna się na kuchni tradycyjnej. Ma na koncie m.in. dwukrotne mistrzostwo zdobyte na Święcie Bigosu za najlepszy bigos staropolski.

Na miejscu i na wynos

Restauracja "Zaścianek” mieści się przy ul. Turystycznej 47, na trasie z Lublina do Włodawy. Jest otwarta codziennie w godz. 11-21. W godz. 12-17 serwowane jest danie dnia (zupa i drugie danie) w cenie 16 zł.

Na tych, którzy nie mają czasu na posiłek w restauracji czeka catering. Telefonicznie można zamówić wszystkie dania z karty. W restauracji można także zorganizować imprezy okolicznościowe m.in. chrzciny, komunie, wesela, bankiety.

Dowiedz się więcej:
VET
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!