niedziela, 22 października 2017 r.

Puławy

Bąbelki w Perle z Zakładów Azotowych Puławy

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 stycznia 2012, 12:05
Autor: (pab)

Tygodniowo Azoty dostarczają Perle kilka cystern dwutlenku węgla (Bartłomiej Żurawski)
Tygodniowo Azoty dostarczają Perle kilka cystern dwutlenku węgla (Bartłomiej Żurawski)

Zakłady Azotowe Puławy będą dostarczać ciekły dwutlenek węgla do lubelskiej Perły. Firmy podpisały właśnie porozumienie w tej sprawie.

Perła Browary Lubelskie dwutlenku węgla używa do produkcji piwa. Jedna 20-tonowa cysterna dwutlenku węgla wystarczy do wyprodukowania 6 tys. hektolitrów piwa czyli 1,2 mln puszek lub butelek 0,5-litrowych. Tygodniowo Azoty dostarczają Perle kilka cystern dwutlenku węgla.

Statystyczny Polak wypija prawie 100 litrów piwa rocznie. Mimo kryzysu, konsumpcja wciąż rośnie. Większą popularnością cieszą się zwłaszcza piwa niepasteryzowane oraz pszeniczne. Konsumenci częściej sięgają też po piwa regionalne.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Piwosz
marek
bill
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Piwosz
Piwosz (9 stycznia 2012 o 20:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name=%26%2339%3Bmarek%26%2339%3B timestamp='1326116279' post='581543']
Z chwilą gdy w latach 90 ubiegłego i I dekady obecnego stulecia zostało wykupionych a następnie zlikwidowanych dużo małych i regionalnych browarów to sztuką w obecnym kraju jest napicie się PRAWDZIWEGO piwa. Takim na pewno nie jest obecnie produkt browaru lubelskiego, a szkoda gdyż jeszcze na początku lat 90-tych minionego wieku to była ścisła czołówka (pierwsza 4-5)najlepszych polskich piw. Gdy w miejscu istniejących jeszcze 20 lat temu około 100 browarów w Polsce powstały wielkie koncerny "piwowarskie" typu: 1. Kompania Piwowarska (Tychy, Poznań, Białystok),2.Grupa Żywiec (Żywiec, Warka, Leżajsk), 3. Carlsberg Polska SA (Okocim, Szczecin, Sierpc), 4. Van Pur SA (Łomża,Zabrze, Jędrzejów,
Rakszawa k Rzeszowa) produkujące razem w naszym kraju ~90% "sików" chemicznych na skalę przemysłową. W opisie składu tych produktów piwo podobnych jest tylko woda i słód jęczmienny. Brak natomiast jest chmielu!, który zastąpiony został chińskim koncentratem chmielu lub sproszkowaną żółcią bydlęcą. Na zdrowie!.
Należy pić tylko z małych regionalnych browarów (Olsztyn, Racibórz, Łask, Konstancin, Lwówek Śl. z browaru AMBER k Gdańska) gdzie piwa są warzone wg starych zasad piwowarstwa a nie produkowane na skalę kołchoźniczą.
[/quote]

Był kiedyś "BROWAR- SOKÓŁ" w Świdniku przy ul. Granicznej (o ile dobrze pamiętam). Może wiesz co z nim się stało?
Rozwiń
marek
marek (9 stycznia 2012 o 14:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Z chwilą gdy w latach 90 ubiegłego i I dekady obecnego stulecia zostało wykupionych a następnie zlikwidowanych dużo małych i regionalnych browarów to sztuką w obecnym kraju jest napicie się PRAWDZIWEGO piwa. Takim na pewno nie jest obecnie produkt browaru lubelskiego, a szkoda gdyż jeszcze na początku lat 90-tych minionego wieku to była ścisła czołówka (pierwsza 4-5)najlepszych polskich piw. Gdy w miejscu istniejących jeszcze 20 lat temu około 100 browarów w Polsce powstały wielkie koncerny "piwowarskie" typu: 1. Kompania Piwowarska (Tychy, Poznań, Białystok),2.Grupa Żywiec (Żywiec, Warka, Leżajsk), 3. Carlsberg Polska SA (Okocim, Szczecin, Sierpc), 4. Van Pur SA (Łomża,Zabrze, Jędrzejów,
Rakszawa k Rzeszowa) produkujące razem w naszym kraju ~90% "sików" chemicznych na skalę przemysłową. W opisie składu tych produktów piwo podobnych jest tylko woda i słód jęczmienny. Brak natomiast jest chmielu!, który zastąpiony został chińskim koncentratem chmielu lub sproszkowaną żółcią bydlęcą. Na zdrowie!.
Należy pić tylko z małych regionalnych browarów (Olsztyn, Racibórz, Łask, Konstancin, Lwówek Śl. z browaru AMBER k Gdańska) gdzie piwa są warzone wg starych zasad piwowarstwa a nie produkowane na skalę kołchoźniczą.
Rozwiń
bill
bill (9 stycznia 2012 o 14:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
dodaje link na temat koncentratu http://www.ins.pulawy.pl/PL/index.php/content/view/140/150/
Rozwiń
bill
bill (9 stycznia 2012 o 14:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
znajdźcie mi piwo które nie jest sztucznie gazowane (tylko produkowane tradycyjnie), a koncentraty chmielu robią w Instytucie Nawozów Sztucznych który również znajduje się na terenie zakładów azotowych w Puławach, wspomnę że nie jest to sztuczny koncentrat tylko "wyciśnięty" z prawdziwego chmielu i nie stanowi całego chmielu który dodaje się do piwa dodaje się również suszony granulat chmielu.
Rozwiń
Końskie siki powoli będą
Końskie siki powoli będą (9 stycznia 2012 o 12:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
teraz piwo robi się z koncentratów przywożonych z Zachodu, Polski Chmiel jest nieopłacalny bo droższy i wtedy mniej zarobisz na butelce piwa.Końskie siki to większość pseudo Polskich browarów!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!