niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Chcą by jagnięcina trafiła na lubelskie stoły

Dodano: 24 maja 2013, 19:45
Autor: (aa)

 (Archiwum)
(Archiwum)

Hodowcy, naukowcy i urzędnicy zachęcają do jedzenia jagnięciny. W województwie lubelskim w blisko 130 gospodarstwach hoduje się owce, głównie rasy uhruskiej. W piątek w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego zorganizowano konferencję na ten temat.

– Jagnięcina jest specyficznym mięsem – przekonuje prof. Tomasz M. Gruszecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – To mięso pozyskiwane z ubitych do 10 miesiąca życia zwierząt. Niektórzy mylą je z baraniną.

Naukowiec przekonywał, że jagnięcia to nie tylko wyjątkowy smak. – Wartość energetyczna tego mięsa jest dwukrotnie wyższa niż wieprzowiny – wskazuje prof. Gruszecki. – Zdecydowanie niższa jest też zawartość tłuszczu w tym mięsie. Jagnięcina ma też nieco mniej cholesterolu niż jest w innych gatunkach mięs.

W woj. lubelskim hoduje się kilka ras owiec – m.in. uhruską i wrzosówkę. – W skali naszego regionu sprzedajemy rocznie 7 tys. sztuk tych zwierząt, z czego połowa trafia na eksport, głównie do Włoch – wskazuje Zbigniew Kołodziej, prezes Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Lublinie. I dodaje: Jagnięcinę można kupić m.in. poprzez nasz związek. Cena za 1 kg półtuszy jagnięcej wynosi 25–30 zł.
Czytaj więcej o:
Monika
vip
ewka23
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Monika
Monika (19 czerwca 2014 o 14:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Wszystkim fanom baraniny i jagnięciny polecam Rastaurację Amali w Lublinie.

Rozwiń
vip
vip (28 maja 2013 o 14:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

ja akurat nie jadam mięsa, więc mnie to w ogóle nie dotyczy ani z jednej ani z drugiej strony :P

Rozwiń
ewka23
ewka23 (27 maja 2013 o 15:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najciekawsze wydarzenia w Lublinie

http://pulsmiast.pl/pl/lublin/artykuly/index.html
Rozwiń
Warszawia'k
Warszawia'k (26 maja 2013 o 19:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
No i stało się - lubelskie ,, słoiki ,, będą kupować od rodzimych hodowców jagnięcinę i przywozic do nas do Warszawy bigos z jagnięciną zamiast wieprzowiny , ale zrozumcie przyjezdni mieszkancy stolicy - my tutaj jeżeli jadamy jagnięcinę to zdecydowanie wolimy z Nowej Zelandii lub Islandii , rożnica w smaku jest podobna do różnicy pomiędzy Waszym smutnym regionem słynącym z brudu , zacofania i żenującego Pana Palikota a naszym nowoczesnym miastem.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!