poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Chętnie jemy pomidory i ogórki. Mniej chętnie kapustę i buraki

Dodano: 24 czerwca 2013, 14:13

 (sxc.hu)
(sxc.hu)

W tym roku statystyczny Polak zje ponad 100 kg warzyw. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki. Jemy też więcej sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.

Według danych GUS, w 2011 r. zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej – dwa kilo więcej. Od 2000 r. średnio zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.

Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.

– W Polsce najwięcej uprawia się kapusty, marchwi i cebuli. Rośnie uprawa warzyw w szklarniach i w tunelach foliowych – informuje Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zdaniem Strojewskiej tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie nieco mniejsza niż w roku ubiegłym, a ceny warzyw - trochę wyższe.

Na rynku hurtowym w Broniszach po Warszawą w ostatnich dniach drożeją: kapusta, kalafiory, młoda marchew, włoszczyzna i ziemniaki. Taniej można kupić natomiast ogórki, pomidory i fasolkę szparagową.
Kilogram ogórków kosztuje w hurcie 1,5-2,0 zł, pomidorów spod osłon 2,5-3,3 zł, fasolki 5-8 zł/kg, kapusty - 0,9-1,2 zł/kg, młodej marchewki 2,5-3,0 zł. Więcej niż w 2012 roku zapłacimy też za młode ziemniaki. W hurcie odmiana Irga sprzedawana jest od 1,73 do 2,13 zł/kg, a wczesna odmiana Irys od 1,10 do 1,30 zł za kilogram. (PAP)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!