środa, 13 grudnia 2017 r.

Rolnictwo

Gorsze ziarno, gorsza mąka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 14 września 2011, 13:30

Ze względu na deszczową pogodę tegoroczne zbiory rozpoczęły się z opóźnieniem, (MACIEJ KACZANOWSKI/A
Ze względu na deszczową pogodę tegoroczne zbiory rozpoczęły się z opóźnieniem, (MACIEJ KACZANOWSKI/A

Zboże z tegorocznych zbiorów jest bardzo niskiej jakości – alarmuje Stowarzyszenie Młynarzy RP. Wszystko przez deszczową pogodę. Niektóre młyny obniżyły swoje kryteria. I mielą mąkę z gorszego ziarna.

Na rynku brakuje zboża. Z kolei to, które jest, cechuje się niską liczbą opadania (jest miarą zaawansowania procesów wegetatywnych jakie zaszły w ziarnie). Jest też porażone chorobami grzybowymi. Wszystko przez deszczową pogodę w lipcu i sierpniu.

– W zasadzie przez 30 dni padało. Dlatego też jakość zbóż jest gorsza – mówi Robert Jakubiec, prezes lubelskiej Izby Rolniczej.

– To była najlepsza pogoda do tego, żeby zboże porosło. Każdy chce kupować chleb dobrej jakości, a to zależy od mąki – mówi Jadwiga Rothkaehl, prezes Stowarzyszenia Młynarzy RP. – Jeśli ziarno ma liczbę opadania 200-180 , to z takiej mąki wyjdzie zakalec. A teraz większość młynów kupuje ziarno nawet o parametrach 160. Będzie duży problem i nie należy oczekiwać obniżki cen – prognozuje.

Dobrej jakości zboża jest mało, zwłaszcza w południowo-wschodniej części kraju i na Pomorzu. Jak podaje portalspożywczy.pl w naszym regionie 90 proc. próbek ziarna miało liczbę opadania poniżej 120 s. Tylko jedna partia na 25 uzyskuje akceptację. Dla porównania w ubiegłym roku akceptowane były 1-2 partie na 10.

Jakość można poprawić m.in. polepszaczami. Można też kupić zboże poza granicami Polski. Dotychczas importowaliśmy zboże z Węgier i Czech – Nie wiadomo, czy nadal będzie się to opłacać. Trzeba doliczyć koszt transportu, poza tym kurs euro idzie w górę – dodaje Rothkaehl.

Czy przełoży się to na ceny chleba i wyrobów mącznych? – Ilość zbóż jest wystarczająca. Na chleb i paszę wystarczy na pewno. O zboże nikt się nie będzie bić – przekonuje Jakubiec. – Moim zdaniem ceny powinny pozostać na niezmienionym poziomie.




  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
olo2
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

olo2
olo2 (14 września 2011 o 18:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Niema złych mąk tylko są guwniai piekarze wiem z własnego doświadczenia i nie mieszajcie ludziom w mózgach,bo jak się przełożą to wyjdzie towar.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!