czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Lubelska wołowina podbije świat?

Dodano: 5 czerwca 2012, 09:55

Spośród ras bydła mięsnego największe znaczenie Polsce mają limousin, simentaler i charolaise. W hod
Spośród ras bydła mięsnego największe znaczenie Polsce mają limousin, simentaler i charolaise. W hod

Władze województwa namawiają rolników na hodowlę bydła mięsnego. Na razie hodowcy sceptycznie podchodzą do tego pomysłu. – Sporo trzeba zainwestować. Zbyt jest, ale zysku nie widać – mówi Sławomir Kozak z Ostrówka w powiecie lubartowskim.

Kozak hoduje bydło mięsne od kilku lat. – Głównie jednak jesteśmy nastawieni na tucz trzody chlewnej. Krów mamy dziesięć. O zwiększeniu tej liczby na razie nie myślę – mówi.

Władze województwa przekonują rolników, że produkcja bydła mięsnego może się opłacać. – Z jednej strony, mamy doskonałe warunki naturalne i doświadczonych hodowców, z drugiej, problemy z obrotem kwotami mlecznymi – mówi wicemarszałek Sławomir Sosnowski. – Utrzymująca się na światowych rynkach koniunktura na wołowinę to szansa dla lubelskiego rolnictwa. Wysokie ceny na ten poszukiwany surowiec mogą być źródłem sporych dochodów – przekonuje Sosnowski.

Program „Lubelska Wołowina” skierowany jest głównie właścicieli gospodarstw o małej liczbie krów, które nie są w stanie sprostać wymaganiom sanitarnym dla produkcji mleka. W marcu i kwietniu przeszkolono ponad 580 zainteresowanych tym tematem rolników. Rolnicy mogli zapoznać się z najnowszymi trendami w hodowli bydła mięsnego. Prowadzący spotkania podpowiadali, jakie pasze gwarantują przyrost wagi i omawiali wymogi stawiane producentom wołowiny.

– Ograniczenia importu wołowiny z Ameryki Południowej spowodowało wzrost popytu na ten towar w Europie. To otwiera przed polskim producentem nowe możliwości – podkreśla Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska.

Niektórzy hodowcy boją się zaryzykować i skupić tylko na produkcji mięsa wołowego. – Sytuacja z wołowiną nie jest pewna. Ceny są chwiejne, raz się to opłaca, raz nie. Mimo wszystko mleko jest pewniejsze – uważa Waldemar Filipiak z Samoklęsk, który brał udział w szkoleniu. Swoje gospodarstwo przekazał synowi. – Zdecydował się przejść na mleczno-mięsny profil. Kilka sztuk byków będzie jednak hodował.

Lubelska Wołowina

Program ma być realizowany w latach 2011–2020. Do 2015 r. działania mają się skupić głównie na organizowaniu szkoleń. Prowadzony ma być też nabór i rejestracja zainteresowanych programem gospodarstw. Wspólnie z zakładami mięsnymi opracowane mają zostać zasady organizacji kontraktacji i odbioru zwierząt od rolników. Efektem końcowym ma być zarejestrowanie produktu „Lubelska Wołowina” i jego wypromowanie na rynku krajowym i europejskim.

Bydło w liczbach

Pogłowie bydła w województwie lubelskim spada. W 2002 roku było 439,2 tys. sztuk, w tym 262 tys. krów. Z kolei w 2010 r. odnotowano 388,9 tys. sztuk, w tym 187,2 tys. krów. Ogółem pogłowie bydła w ciągu 8 lat zmniejszyło się o 11 proc., a krów o 28,5 proc. W 2010 r. w gospodarstwach indywidualnych utrzymywano
98 proc. bydła.

Źródło: Powszechny Spis Rolny
Czytaj więcej o:
bnm
hodowca
aaa
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

bnm
bnm (5 czerwca 2012 o 16:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Program ma być realizowany w latach 2011–2020. Do 2015 r. działania mają się skupić głównie na organizowaniu szkoleń."

Wydaje mi się, że to jest clue tej sprawy. I mam nadzieję że osoby ze znajomościami nie wyprowadza kasy na nic warte szkolenia bo chyba rolnik, który żyje z produkcji rolnej zna sie lepiej od pociotka który poprowadzi szkolenie na temat produkcji rolnej.
Rozwiń
hodowca
hodowca (5 czerwca 2012 o 13:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='aaa' timestamp='1338888275' post='636776']
jak ci się opłaca to chyba jesteś handlażem a nie hodowcą bo zysk to tylko oni mają
[/quote]

niewiele wiesz, to i głupoty gadasz

ps.
handlarz piszemy przez "er-zet"
Rozwiń
aaa
aaa (5 czerwca 2012 o 11:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
jak ci się opłaca to chyba jesteś handlażem a nie hodowcą bo zysk to tylko oni mają
Rozwiń
muuu
muuu (5 czerwca 2012 o 10:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
muuuu muuuu muuuu!!
Rozwiń
mięsożerca
mięsożerca (5 czerwca 2012 o 10:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Człowiek to jednak straszny drapieżnik.
Kiedyś ganiał za jakimś turem czy mamutem by go upolować, teraz choduje sobie jedzonko.
Strasznie perfidny i wyrachowany zwierz.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!