piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Szukamy najlepszych gospodyń wiejskich. Panie od pierogów i dżemu z kabaczka

Dodano: 15 kwietnia 2015, 14:30
Autor: aa

Najwięcej rozgłosu przyniosły im pierogi z serem i miętą. Regionalne potrawy to jednak nie jedyna specjalność Koła Gospodyń Wiejskich w Baranowie. To kolejne koło, które bierze udział w naszym nowym plebiscycie.

To najstarsze Koło Gospodyń Wiejskich działające na terenie naszej gminy – przyznaje Grażyna Piaseczna, dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Baranowie, która zgłosiła panie do konkursu. Ale nie jedyne. W plebiscycie biorą też udział dwa pozostałe koła w Czołnie i w Zagoździu. – Zgłosiłam trzy, bo żadnego z nich nie chcę wyróżniać. Wszystkie działają na podobnym poziomie. Panie biorą udział w konkursach i dożynkach – tłumaczy Piaseczna.

– Koło Gospodyń Wiejskich w Baranowie powstało 60 lat temu – mówi Krystyna Matraszek, przewodnicząca tego koła. – Wśród założycielek była moja mama. Ja należę do koła już 50 lat, przewodniczącą jestem od jakiś 30 lat.

Do KGW w Baranowie należy obecnie 11 pań. – Członkiniami koła są gospodynie wiejskie, które chętnie udzielają się społecznie – podkreśla Piaseczna. – Biorą udział w dożynkach podczas, których oferują regionalne potrawy. Z sukcesami startują w wielu konkursach kulinarnych. Podczas organizowanych warsztatów uczą dzieci, młodzież i dorosłych robienia palm wielkanocnych. Ponadto zajmują się hafciarstwem oraz wiciem wieńców dożynkowych. W czasie uroczystości gminnych, powiatowych i wojewódzkich śpiewają stare pieśni ludowe. Biorą czynny udział w przeglądach pieśni ludowych organizowanych w naszym regionie. Posiadają na swoim koncie wiele nagród i dyplomów.

– Mamy próby co czwartek – wskazuje przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Baranowie. – Śpiewany różne pieśni, w zależności od święta. Na przykład w Górce Lubartowskiej, gdzie ostatnio byłyśmy zaproszone śpiewałyśmy pieśni religijne.

Panie chętnie przygotowują różnego rodzaju potrawy regionalne. Znane są głównie ze swoich pierogów z serem i miętą.

– Można je spróbować np., na dożynkach – dodaje Matraszek. – Ale przygotowuje też pierogi ruskie i na słodko. Ja robię też dżem z kabaczka.
Gość
Gość
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (26 lipca 2015 o 10:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
super tak trzymac pozdrowionka kgw z bronislawki
Rozwiń
Gość
Gość (22 maja 2015 o 18:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
piekne panie i energiczne.Uwielbiam ludzi aktywnych,ludzi co się im wszystko chce i mimo ,,swego wieku,, potrafią tryskać pomysłami.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!