wtorek, 21 listopada 2017 r.

Zamość

W niedzielę jarmark kulinarny w Horodle

  Edytuj ten wpis
Dodano: 21 lipca 2012, 08:33
Autor: (PAP)

 (sxc.hu)
(sxc.hu)

Około stu potraw będzie się ubiegać w niedzielę na jarmarku kulinarnym w Horodle (Lubelskie) o tytuł Hrubieszowskiego Produktu Kulinarnego 2012. Konkurs ma promować oryginalne dania kuchni przygranicznej Hrubieszowszczyzny, oparte o stare receptury.

- Jarmark i konkurs mają skłonić mieszkańców Hrubieszowszczyzny do poszukiwania, poznawania i przywrócenia kuchni starych receptur na dania i potrawy - powiedział Józef Krzywiński, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle, który wraz z lokalnymi samorządami jest organizatorem imprezy. Organizatorzy podkreślają też, że regionalna kuchnia, wprowadzona m.in. do gospodarstw agroturystycznych, może stanowić dużą atrakcję turystyczną.

Krzywiński dodał, że Hrubieszowszczyzna ma bogate tradycje kulinarne, bo w jej kuchni widać wpływy kuchni ukraińskiej. - Na naszym terenie, zwłaszcza w okresie przedwojennym, zawierano wiele mieszanych, polsko-ukraińskich małżeństw, co miało duży wpływ na sposób prowadzenia domowych kuchni - uważa Krzywiński.

Organizatorzy spodziewają się, że do konkursu zgłoszonych zostanie ok. 100 potraw i produktów, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i mieszkańców. Będą one oceniane m.in. na podstawie smaku i zastosowania tradycyjnej receptury, a najlepsze otrzymają tytuły Hrubieszowskiego Produktu Kulinarnego 2012.

- Potraw konkursowych będzie można popróbować. Będzie też można kupić wiele regionalnych specjałów. Stoły na naszym jarmarku zawsze uginają się od jedzenia - dodał Krzywiński.

W ubiegłym roku na jarmarku kulinarnym w Horodle można było poznać smak m.in. gęsi faszerowanej, chleba gryczanego, nalewki z kaliny – które zdobyły główne nagrody - a także pierogów z fasolą Jaś, napoju miętowego, babki gotowanej, jaj przepiórczych faszerowanych, pierogów ze szczawiem i śliwowicy z węgierek.

Horodło, gdzie odbywa się Nadbużański Jarmark Kulinarny, leży w pobliżu przygranicznej rzeki Bug i Strzeleckiego Parku Krajobrazowego. Miasteczko budowane było na terenie grodu z X wieku. Zachował się z nim stary układ urbanistyczny, z czworobocznym rynkiem i ulicami wychodzącymi z naroży.

W pobliżu miasteczka można zobaczyć kopiec z 1861 r., upamiętniający Unię Horodelską, zawartą w Horodle w 1413 r. między Polską i Litwą, a także pozostałości starego grodziska, zwane Wałami Jagiellońskimi.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (21 lipca 2012 o 13:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Hrubieszowszczyzna,Zamojszczyzna,Puławszczyzna,Tomaszowszczyzna,Lubelszczyzna,Chełmszczyzna,
```Łukowszczyzna,Janowszczyzna,Biłgorajszczyzna itd. i szczyzną żygać się chce,a język Polski na dnie.
W powiecie:Hrubieszowskim,Zamojskim,Puławskim.Tomaszowskim,Lubelskim.Chełmskim,Łukowskim,
Janowskim,Biłgorajskim,to czytać i słuchać się chce,a język Polski o tym wie,choć końcówka yzna jest dopuszczalna.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!