środa, 18 października 2017 r.

Zdrowie

Pijmy herbatę - dla zdrowia i urody

  Edytuj ten wpis
Dodano: 19 września 2008, 17:27

Według statystyk pijemy za mało herbaty. Tymczasem jest to napój mający wiele walorów smakowych i zdrowotnych.

W tradycji angielskiej jest picie herbaty po południu, w kulturach Dalekiego Wschodu celebruje się ją także poza porą zasadniczych posiłków.

Najlepiej dobrą herbatę wypić rano, bo orzeźwia i pobudza do działania.

Rozgrzej się przed zimą

- Nie mam rano czasu na celebrowanie herbaty - mówi Agnieszka Maciąg z Lublina. - Jednak w czasie weekendu lubię po południu wypić dobry napar w ładnej filiżance. Już samo przygotowywanie herbaty działa na mnie uspokajająco i wprawia mnie w miły nastrój.

Coraz więcej osób chce dużo wiedzieć o rodzajach herbat i ich właściwościach.
- Klienci pytają nas o poszczególne herbaty, o to, jak działają - mówi Marzena Gibaszewska ze sklepu Herbama w Lublinie. - Szczególnie zainteresowani są czerwoną, która działa odchudzająco. Jednak uprzedzam, że ona wspomaga dietę. Jeśli ktoś będzie jadł bez umiaru, a tylko popijał herbatą, to efektu nie będzie.

W sklepie ogromną popularnością o tej porze roku cieszą się herbaty rozgrzewające, na przykład pigwowo-imbirowa albo o smaku grzańca (!).

- Teraz najlepiej sprzedają się herbatki malinowe i lipowe - wyjaśnia Elżbieta Mazurek, farmaceutka. - Klienci coraz chętniej sięgają po herbatki ziołowe, naturalne, wzmacniające odporność lub stosowane w przeziębieniach.

- Czarną herbatę zawierająca teinę polecałabym tym osobom, które nie lubią kawy, a wymagają pobudzenia - zauważa Danuta Podstawka, dietetyczka. - O tej porze roku warto rozgrzewać organizm i znakomite są herbaty zielona, czerwona, a także nasze zioła, które też nazywamy herbatkami ziołowymi lub owocowymi.

Co pijemy

Z reguły zwracamy uwagę na walory smakowe, aromat, barwę. Tymczasem herbata zawiera mnóstwo cennych minerałów, a także witamin.

W herbacie są:

* fluor, który chroni zęby przed próchnicą, fosfor i wapń wzmacniające kościec, żelazo wzbogacajace krew,
* witaminy z grupy B wzmacniające nerwy, zapobiegające wielu schorzeniom skóry, witamina K poprawiająca krzepliwość krwi
* flawonoidy zwalczające wolne rodniki - obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, zapobiegają starzeniu
* garbniki - mają właściwości dezynfekujące, hamujące biegunkę, ściągające błony śluzowe. Regulują trawienie. Liście herbaty łagodzą podrażnienia oczu.
* teina poprawia pamięć, koncentrację, działa pobudzająco.

Cztery kolory

Kilka gatunków herbat nazywamy ich kolorem:

* Biała to wysuszone młode pączki krzewu herbacianego.
Zawiera przeciwutleniacze. Opóźnia starzenie.

Przyrządzanie:

Łyżeczkę herbacianego suszu trzeba na 5 minut zalać wodą o temp. 85 st C
* Czerwoną uzyskuje się z liści poddanych fermentacji i długiemu leżakowaniu.
Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, polecana przy odchudzaniu.

Przyrządzanie:

Łyżeczkę herbaty trzeba na 5 minut zalać woda o temp. 95 st. C. Można te same liście parzyć jeszcze dwa, trzy razy.

*Zielona jest z liści tylko wysuszonych.
Polecana osobom z problemami skórnymi, diabetykom (zapobiega wzrostowi poziomu cukru), poprawia koncentrację

Przyrządzanie:

Łyżeczkę herbaty zalać wodą o temperaturze nie przekraczającej 70 st. C. Jeśli ma działać pobudzająco, parzyć 2-3 minuty, jeśli orzeźwiając - do 8 minut.
* Czarna powstaje z liści, które najpierw zwiędły, później zostały poddane fermentacji, a w końcu wysuszone.

Usprawnia krążenie krwi, pomaga w leczeniu niestrawności i zatruć.

Przyrządzanie:
Herbatę zalać wodą o temperaturze 95 st. C. Chińską parzy się do 7 minut, indyjską i cejlońską 2-5 minut.


Popijanie posiłków herbatą jest błędem - może ona utrudniać przyswajanie żelaza i białka zawartych w pokarmach.

Zdaniem eksperta - Lepszy napar niż tabletka

Danuta Podstawka, dietetyczka

Na rynku jest bardzo dużo herbat ziołowych, ale nie można ich pić bez zastanowienia. Na przykład, jeśli ktoś ma problemy z paznokciami i włosami, może pić herbatkę ze skrzypu, ale powinien równocześnie zażywać witaminę B, którą skrzyp wypłukuje.

Nie polecam herbatek odchudzających, bo one nie spalają tkanki tłuszczowej tylko pobudzają perystaltykę jelit. Na dłuższą metę może to być szkodliwe. Herbata czerwona też powinna być stosowana jako wspomagająca dietę. Na pewno nie odchudzi, jeśli się będzie nią popijało jedzenie.

Zawsze lepiej wypić herbatkę owocową lub ziołową niż kolorowy napój gazowany. Lepiej wieczorem napić się naparu z melisy niż zażyć tabletkę nasenną.
(Kmo)

Niezłe ziółka

Herbaty ziołowe wspomagają leczenie. Zawierają substancje smakowe i aromatyczne, ale też działają leczniczo. Na przykład:

• olejki eteryczne z szałwii i mięty mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
• z melisy - uspokajające,
• liście poziomki działają przeczyszczająco i moczopędne,
• kora wierzby - przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Zioła to bogate źródło przeciwutleniaczy obniżających poziom cholesterolu i opóźniających starzenie się organizmu.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!