wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Zdrowie

Zielona recepta

Dodano: 20 maja 2009, 13:10

Częste konsumowanie warzyw i owoców nawet o 30 procent zmniejsza ryzyko udaru mózgu - twierdzą naukowcy z Harvardu na podstawie wyników badań, które przeprowadzili w Japonii i USA.

Przyczyną udaru mózgu są zmiany miażdżycowe w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Miażdżyca powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i sprzyja rozwojowi zakrzepów.

Co dziesiąta osoba chora na udar umiera, wiele zostaje trwale upośledzonych. Zapobieganie tej chorobie polega m.in. na stosowaniu odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz kontrolowaniu ciśnienia krwi.

Z badań lekarzy wynika, że kobiety i mężczyźni, którzy średnio pięć razy dziennie zjadają owoc lub warzywo, zmniejszają ryzyko udaru o jedną trzecią, w porównaniu z osobami unikającymi diety owocowo-warzywnej.

"Każda dodatkowa porcja owoców lub warzyw zmniejsza prawdopodobieństwo udaru o 6 procent” - stwierdzają naukowcy w swojej pracy. Z ich obserwacji wynika też, że udary występują najrzadziej u tych ludzi, których dieta jest bogata w rozmaite odmiany kapusty, brokuły, brukselkę.

Badaniami objęto 75 tysięcy kobiet w wieku od 34 do 59 lat oraz 39 tysięcy mężczyzn.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!