Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Europejski Festiwal Smaku 2014: JemTeatr, nalewki i Skarby Serowara

W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku. Lublin mieni się smakami i zapachami, które w tym roku mają silne, madziarskie akcenty. A my podpowiadamy, gdzie warto się wybrać, co spróbować i czego nie wolno ominąć
Europejski Festiwal Smaku 2014: JemTeatr, nalewki i Skarby Serowara
Po raz pierwszy w Lublinie pojawiły się food trucki. 20 restauracji na kółkach zaparkowało już w browarze Perła. - Na Festiwal przyjadą goście z Warszawy, Krakowa i Łodzi, by zaoferować całe bogactwo ulicznych smaków w tym slowfoodowe burgery, oryginalne śledzie, pastrami, kanapki z własnymi sosami, BBQ, regionalne specjały takie jak, np. maczanka po krakowsku czy zapiekanki oraz własnoręcznie pieczone słodkości - wylicza Bartosz Wilczyński, kordynator projektu.

Dwa Jarmarki Inspiracji
W tym roku działa Górny i Dolny Jarmark Inspiracji. To 100 wystawców z całej Europy na Starym Mieście oraz w zabytkowym browarze Perła. Plus panorama smaków i produktów regionalnych na stoiskach wystawowych.

Na jarmarku nie zabraknie, jak zawsze sprawdzonych, wędlin, pieczywa, serów, ciast, przypraw, nalewek i przetworów, które pokochali nasi goście.

Siłą napędową tegorocznego Jarmarku są nowości. Wśród nich będziemy mogli m.in.: skosztować oryginalnych wypieków osmańskich jak np. baklava i serlava, fantastycznych produktów kuchni gruzińskiej, wina toskańskie, portugalskie oliwy i oliwki, suszone owoce z całego świata... a to jeszcze nie koniec niespodzianek.

Jemy teatr

Nazywa się jemTeatr, ma siedzibę w hotelu Alter. W piątek 5 września o godzinie 21.30 nowa scena w Lublinie da pierwszą premierę. To spektakl "Lublin smaków”.

- W spektaklu wystąpi 7 dań inspirowanych historią Lublina - mówi Wiesław Kurowski, jeden z reżyserów spektaklu. - Na stołach znajdzie się między innymi polewka piwna, którą jadał Jan Kochanowski, dziczyzna króla Stasia czy słynne liny w śmietanie, na które przyjeżdżała do Lublina Ordonka.

W spektaklu wystąpi krakowski zespól Chluba, zaśpiewają "Miłość Ci wszystko wybaczy” oraz wiersz Bolesława Leśmiana.

Na premierowy spektakl z zespołem Chluba można wykupić zaproszenie (Hotel Alter, tel. 81 516 90 90). Bardzo polecamy.

Nalewki z porucznikiem Borewiczem

Rozpoczną się w Sali Dziedzica (browar Perła) w sobotę, 6 września, o godzinie 15. W tym roku Ogólnopolski Turniej Nalewek ma unikalną formę.

- Po raz pierwszy najlepsi polscy twórcy nalewek będą brać udział w obradach kapituły - mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku.

Na czele kapituły stoi Piotr Bikont. W turnieju wezmą udział także Jerzy Rogalski (porucznik Jaszczuk) oraz Bronisław Cieślak (porucznik Borewicz).

- Dostaliśmy misję specjalną. Ponieważ na turnieju może dojść do zamieszek, zabezpieczamy miejsce wydarzeń - śmieje się Rogalski.

W kapitule zasiądzie także kapitan Janusz Wójtowicz z Komendy Wojewódzkiej Policji.

Choć lista zgłoszonych nalewek jest zamknięta, to organizatorzy jeszcze dali szansę spóźnialskim - należy się pojawić z nalewkami o 14 w browarze Perła.

Skarby Serowara

Bohaterem tegorocznej edycji jest nowa linia serów Spomlek; jedne z najciekawszych polskich serów sygnowane są marką Skarby Serowara.

Szukajcie stoiska serów z Radzynia Podlaskiego na obu Jarmarkach Inspiracji. W sobotę o godzinie 18 zaplanowano pokaz Sebastiana Gołębiewskiego z Warszawy: "Bursztyn, Rubin, Szafir. Odkrywamy Skarby Serowara”.

Sensacyjnie zapowiada się pojedynek między radzyńskim serem Bursztyn i włoskim Grana Padano w wykonaniu Ivo Violante. Zajrzyjcie na plac po Farze w niedzielę o 18.

Mistrzowie serów zagrodowych

Pojawią się w browarze Perła w Alei Serowarów.

- Dla wykwintnych smakoszy zrobię ser nadziewany anchois. To mój ostatni szalony pomysł. Niemniej jednak coś w tym jest. Oprócz tego mam nadzieję, że znajdę w Lublinie, dobry, prawdziwy chleb na zakwasie. Pokroję go w pajdki i posmaruję moją serową pastą. Będą jej różne smakowe wariacje, począwszy od pikantnej - z pieprzem Cayenne i czosnkiem - poprzez czosnek niedźwiedzi, macierzankę, suszone pomidory i bazylię do naturalnej, którą można zjeść z owocami - zapowiada Marek Grądzki, którego sery goszczą w pałacu prezydenckim.

7 najlepszych serowarów przywozi do Lublina swoje najciekawsze sery. W tym nowe sery zrobione na bazie lubelskiego piwa Perła Koźlak. - To nowy trend w Europie, w Austrii produkuje się specjalne sery do piwa, wyrabiane na bazie słodu i chmielu - dodaje Grądzki.

Festiwal Piwa

To absolutna nowość. Od piątku do niedzieli trwa w browarze Perła. Do Lublina przyjadą browarnicy domowi i małe browary rzemieślnicze. Będą pokazy rozładunku piwa, warsztaty i porady, jak zrobić piwo w domu.

W browarze powstało całe Miasteczko Piwne z dziesiątkami atrakcji. Będą grille, wędzarki i pokazy Kozaków, którzy przygotują słynną potrawę "Kulisz”.Tu znajdziecie pełny program, ciekawostki i opis wydarzeń.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama