Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kto nas truje, kto nas krzepi?

Nigella Lawson i Grzegorz Russak to najwięksi przegrani pierwszego w Polsce rankingu telewizyjnych programów kulinarnych, który przeprowadził Newsweek. Najzdrowiej gotują Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz.
Telewizyjnych kucharzy oceniali naukowcy i lekarze, zaangażowani w zwalczanie otyłości. Zarzucili telewizyjnym kucharzom, że promują niezdrową, polską kuchnię, gotując zbyt kalorycznie i tłusto. Najwięcej cięgów dostało się siostrze Anieli Gareckiej, prowadzącej program „Anielska kuchnia” w TVN, Grzegorzowi Russakowi, który po myśliwsku gotuje w programie „Smaki polskie” oraz Nigelli Lawson z TVN Style. Eksperci zrzucili im smażenie na maśle i smalcu, preferowanie czerwonego mięsa, używanie zbyt dużej ilości soli. Oraz zbyt małe zainteresowanie rybami, świeżymi warzywami i owocami. Najzdrowiej na ekranie gotują Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz. Program „ Makłowicz w podróży” ma też rekordową oglądalność – 2 miliony widzów. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który jest wielkim zwolennikiem regionalnych kuchni namawia, żeby odchudzić oryginalne, kaloryczne przepisy, by potrawy były lżejsze i zdrowsze.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama