Kto nas truje, kto nas krzepi?
Nigella Lawson i Grzegorz Russak to najwięksi przegrani pierwszego w Polsce rankingu telewizyjnych programów kulinarnych, który przeprowadził Newsweek. Najzdrowiej gotują Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz.
- 07.08.2009 13:14
Telewizyjnych kucharzy oceniali naukowcy i lekarze, zaangażowani w zwalczanie otyłości. Zarzucili telewizyjnym kucharzom, że promują niezdrową, polską kuchnię, gotując zbyt kalorycznie i tłusto.
Najwięcej cięgów dostało się siostrze Anieli Gareckiej, prowadzącej program „Anielska kuchnia” w TVN, Grzegorzowi Russakowi, który po myśliwsku gotuje w programie „Smaki polskie” oraz Nigelli Lawson z TVN Style.
Eksperci zrzucili im smażenie na maśle i smalcu, preferowanie czerwonego mięsa, używanie zbyt dużej ilości soli. Oraz zbyt małe zainteresowanie rybami, świeżymi warzywami i owocami.
Najzdrowiej na ekranie gotują Pascal Brodnicki i Robert Makłowicz. Program „ Makłowicz w podróży” ma też rekordową oglądalność – 2 miliony widzów.
Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który jest wielkim zwolennikiem regionalnych kuchni namawia, żeby odchudzić oryginalne, kaloryczne przepisy, by potrawy były lżejsze i zdrowsze.
Reklama













Komentarze