Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Cydr coraz bardziej popularny. 10 mln litrów sprzedano w tym roku

W weekend na Starym Mieście w Lublinie można było spróbować jak smakuje cydr z tegorocznych jabłek. Na staromiejskim rynku, oprócz producenta Cydru Lubelskiego, pojawiło się kilku małych lokalnych producentów tego coraz popularniejszego trunku.
Cydr coraz bardziej popularny. 10 mln litrów sprzedano w tym roku
- Bardzo przyjemny smak. Lekki, orzeźwiający z nutą cynamonu - tak Małgorzata Wójcik z Lublina oceniła cydr z Roztocza.

Autorem tego napitku jest Wojciech Popko, winiarz z Lipowca nieopodal Zwierzyńca. - Zajmujemy się głównie winem. To dopiero mój drugi cydr - mówi Wojciech Popko. - Do produkcji cydru zainspirowali mnie znajomi z Francji. Byli zdziwieni, że w Polsce, która słynie z jabłek, nie można kupić tego napoju. I tak się zaczęło - tłumaczy.

Eksperci widzą przed tym napitkiem przyszłość. - Cydr otworzył nową niszę na rynku lekkich napojów alkoholowych - mówi Tomasz Solis, wiceprezes Związku Sadowników RP.

Cydr nigdy nie będzie konkurować z piwem. Natomiast przed sadownikami i producentami owoców otwiera nowe rynki zbytu. Niezbędne są jednak zmiany w przepisach. - Chodzi o uproszczenie urzędniczych procedur dotyczących uzyskania zgody na uruchomienie produkcji cydru oraz dodawania do napitku soków owocowych, np. malin, porzeczek czy wiśni, aby stworzyć cydr smakowy. Obecnie jest to zabronione - dodaje Solis.

O tym, jak trudna jest droga do rozpoczęcia produkcji cydru, przekonał się Grzegorz Maryniowski z Wojciechowa, producent świeżego soku jabłkowego, która lada dzień wypuści na rynek swój pierwszy cydr.

- W Anglii można wyprodukować i wprowadzić do obrotu 7000 litrów cydru, bez żadnego urzędniczego zezwolenia. U nas powinno być podobnie - mówi Maryniowski, szef firmy Bigrim.

Tymczasem Polacy powoli zakochują się w cydrze. - W 2013 roku w Polsce kupiono 2 mln litrów cydru, w tym będzie to już 10 milionów - mówi Robert Ogór, prezes zarządu Ambry, producenta Cydru Lubelskiego. - Przed nami jednak długa droga w poszukiwaniu smaku naszego, polskiego cydru. Mamy najlepsze na świecie jabłka i pasjonatów z małych wytwórni cydru. To właśnie oni, eksperymentując, stworzą unikalny polski cydr. Inny niż cierpkie czy kwaśne cydry francuskie i angielskie. Ten proces poszukiwań potrwa pięć - sześć lat. Z doświadczeń małych wytwórni cydru będą czerpać takie firmy jak nasza - mówi prezes.

Do Ambry należy ponad 50 proc. polskiego rynku cydru. Firma zapowiada, że w przyszłym roku Cydr Lubelski wyruszy na podbój matecznika tego trunku - Anglii.Lekki napój alkoholowy z przefermentowany soku z dojrzałych jabłek bez dodatku cukru. Cydr ma świeżym aromat i lekko słodkawy, orzeźwiający smak jabłek. Zawartości alkoholu w tym napitku waha się od 2 do 7 proc. Na wyprodukowanie 1 litra cydru potrzeba wytłoczyć sok z 1200-1300 gram jabłek
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama