Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak wydać mniej pieniędzy na Wigilię

Jest sposób, aby ograniczyć świąteczne wydatki i za produkty na kolację wigilijną zapłacić mniej. Pierwszy warunek: należy przygotować tradycyjne potrawy - pisze \"Rzeczpospolita\".
Druga zasada: zakupy robimy na bazarach lub w marketach. Jak uciec przed rosnącymi cenami, przygotowując wigilijną wieczerzę? Przede wszystkim wybierając potrawy przygotowane z mąki czy buraków oraz cytrusy. Te produkty w ciągu ostatnich pięciu lat staniały. Od kilku lat nie drożeją karpie i śledzie. Filety śledziowe solone można kupić w cenie od 8,5 do 15 zł za kilogram. Zbliżone ceny do tych sprzed kilku lat mają owoce i warzywa, np. owoce na kompot (jabłka, gruszki, śliwki, morele). Mniej zapłacimy za orzechy laskowe i rodzynki. Więcej trzeba będzie zapłacić za białą i kiszoną kapustę. Nie kupujmy kapusty w plastykowym pojemniku, ponieważ jest jeszcze droższa. Wyjątkowo drogie są również suszone grzyby. Suszone borowiki w hurcie kosztują od 270 do 550 zł za kg, w sklepie zapłacimy o 20 – 30 proc. więcej. Warto zamienić borowiki na równie smaczne, a znacznie tańsze podgrzybki. Spory wianek, który waży ok. ćwierć kilo, to wydatek 20 złotych.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama