Reklama
Jak wydać mniej pieniędzy na Wigilię
Jest sposób, aby ograniczyć świąteczne wydatki i za produkty na kolację wigilijną zapłacić mniej. Pierwszy warunek: należy przygotować tradycyjne potrawy - pisze \"Rzeczpospolita\".
- 23.12.2009 10:08
Druga zasada: zakupy robimy na bazarach lub w marketach.
Jak uciec przed rosnącymi cenami, przygotowując wigilijną wieczerzę? Przede wszystkim wybierając potrawy przygotowane z mąki czy buraków oraz cytrusy. Te produkty w ciągu ostatnich pięciu lat staniały.
Od kilku lat nie drożeją karpie i śledzie. Filety śledziowe solone można kupić w cenie od 8,5 do 15 zł za kilogram.
Zbliżone ceny do tych sprzed kilku lat mają owoce i warzywa, np. owoce na kompot (jabłka, gruszki, śliwki, morele). Mniej zapłacimy za orzechy laskowe i rodzynki.
Więcej trzeba będzie zapłacić za białą i kiszoną kapustę. Nie kupujmy kapusty w plastykowym pojemniku, ponieważ jest jeszcze droższa.
Wyjątkowo drogie są również suszone grzyby. Suszone borowiki w hurcie kosztują od 270 do 550 zł za kg, w sklepie zapłacimy o 20 – 30 proc. więcej.
Warto zamienić borowiki na równie smaczne, a znacznie tańsze podgrzybki. Spory wianek, który waży ok. ćwierć kilo, to wydatek 20 złotych.
Reklama












Komentarze