Perła Porter Bałtycki to piwo dolnej fermentacji. Ma 22 proc. ekstraktu i 9,2 proc. alkoholu. Do jego produkcji użyto sześciu gatunków słodu. - Jest to piwo ciężkie i mocne, dobre na zimę. Ma rozgrzewający charakter - mówi Michał Kempa, dyrektor browaru.
Nowy produkt ma konkurować z innymi dostępnymi na polskim rynku porterami. - Jesteśmy przekonani, że w krótkim czasie będzie to numer jeden na w tej kategorii - tłumaczy Andrzej Rutkowski, dyrektor generalny Perły Browarów Lubelskich. - Nie jest to piwo popularne. W zasadzie jest przeznaczone dla znawców i koneserów - dodaje.
Perła chce żeby nowy trunek wszedł do stałej produkcji. Ale wszystko zależy od tego, jak przyjmą je konsumenci. - Myślę, że na 99 proc. piwo będzie dostępne przez cały rok - dodaje Rutkowski.
Początkowo porteru można było spróbować tylko w firmowej pijalni przy ul. Bernardyńskiej w Lublinie. A, że spotkało się z dużym zainteresowaniem, zdecydowano się na dystrybucję trunku do sklepów. Nowe piwo jest warzone w Lublinie. Będzie sprzedawane w butelkach 0,3 l i ma kosztować ok. 3-4 zł.Polskie piwa w stylu porteru bałtyckiego są bardzo cenione za granicą. Mówi się o nich "piwowarski skarb Polski”. Ten gatunek wykształcił się z imperialnego stoutu, który przywożono do krajów nadbałtyckich z Anglii. Po wojnach napoleońskich, kiedy zablokowano import tego piwa, na wschodzie zaczęto szukać jego substytutu. W ten sposób powstał porter bałtycki. Piwa w tym stylu mogą leżakować przez wiele lat. Nabierają wtedy nowych walorów smakowych, np. nut wiśni lub śliwek.
Reklama
Perła wypuszcza nowe piwo. To Porter Bałtycki
Lubelski browar wypuścił na rynek nowy trunek. Porter Bałtycki to ciemne, treściwe piwo z nutami kawy oraz czekolady i sporą zawartością alkoholu. Przed rozlewem do butelek leżakuje przez ok. dziewięć miesięcy.
- 18.12.2014 18:00

Reklama












Komentarze