Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Chcą aby w woj. lubelskim powstało 100 cydrowni. Lubelskie Święto Młodego Cydru już 19 września

100 cydrowni w województwie w ciągu kilku lat – takie ambicje ma Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Na razie nie pozwalają na to rygorystyczne przepisy. O ich zmianę walczy stowarzyszenie. Jak produkować cydr ze świeżych jabłek będzie można dowiedzieć się 19 września podczas drugiego Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
Chcą aby w woj. lubelskim powstało 100 cydrowni. Lubelskie Święto Młodego Cydru już 19 września
Dziś łatwiej zrobić wino gronowe z własnej winnicy, niż wyprodukować cydr z własnych jabłek – podkreślali wczoraj zwolennicy lubelskiego cydru (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

– Mam nadzieję, że uda nam się stworzyć nową definicję polskiego cydru. Cydru jakościowego, który jest wytwarzany w prosty sposób z soku jabłkowego – mówił podczas środowego spotkania prasowego Tomasz Solis, prezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, wiceprezes Związku Sadowników RP. – Mam też nadzieję, że uda się zmienić prawodawstwo, aby nie dochodziło do tak paradoksalnych sytuacji, z jakimi mamy dziś do czynienia. Łatwiej bowiem jest zrobić wino gronowe ze swojej winnicy, niż wyprodukować cydr z jabłek z własnego sadu.

Dlatego też stowarzyszenie proponuje zmiany w ustawie winiarskiej, która reguluje całą produkcję. – Chcielibyśmy też położyć duży nacisk na to, aby definicja, która powstanie była definicją technologiczną. Taką, która będzie zamykać możliwość masowej produkcji cydru nie z naturalnego soku – podkreślał Solis.

Stowarzyszenie poprzez stronę internetową zacydrowani.pl zbiera podpisy pod manifestem w tej sprawie. – Myślę, że dobiliśmy już do 16 tysięcy podpisów pod tą cydrową deklaracją – podał Solis.

Działania popiera marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski, który także wziął udział w środowym spotkaniu. – Różne formy przerobu jabłek w naszym województwie powinniśmy bardzo wspierać – podkreślał Sosnowski. – Dobrze byłoby, gdyby to lubelskie jabłka były podstawowym surowcem do produkcji tego napoju.

Ambicją Lubelskiego Stowarzyszenie Miłośników Cydru jest to, aby w ciągu kilku lat w województwie lubelskim powstało 100 cydrowni.

Produkcja cydru to szansa, bo jabłka są naturalnym bogactwem naszego kraju. – W oczywisty sposób Polska powinna być dużym renomowanym producentem cydru, żeby więcej na tym jabłku zarabiać – wskazywał Robert Ogór, prezes spółki Ambra.

Podczas zbliżającej się drugiej edycji Lubelskiego Święta Młodego Cydru zaplanowano premierę cydru jednoodmianowego z antonówki. Artur Dubaj, główny technolog w firmie Ambra podkreślał, że będzie to spore wydarzenie, bowiem na świecie cydry powstają z kilku odmian jabłek, z których każda wnosi jakieś walory.

– Podkreślenie wyjątkowego charakteru cydru ma miejsce wtedy, kiedy producenci decydują się na wyprodukowanie go z jednej odmiany jabłek – podkreślał Dubaj. I dodał: Tegoroczne antonówki są wyjątkowe, ponieważ ze względu na pogodę mają wyjątkowo dużo aromatu.

Lubelskie Święto Młodego Cydru

Podczas święta – 19 września – zaplanowano zarówno piknik (godz. 11–18, Rynek Starego Miasta), jak też otwarte warszaty dla sadowników i amatorów (godz. 13–14.30, Trybunalska). Będą też koncerty (godz. 17–23). Na placu przy Teatrze im. H. Ch. Andersena wystąpią Tymon Tymański, Natalia Przybysz, L.U.C, Julia Mercell, Skubas, Xxanaxx.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama