Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Festiwal Kwaszeniaków i Kiszeniaków. Wielkie kiszenie w Krzczonowie

Gospodynie szykują się do wielkiego, sobotniego kiszenia 150 kilogramów kapusty. Będzie to gwóźdź programu Festiwalu Kwaszeniaków i Kiszeniaków. Na łasuchów będzie czekać też 500 litrów krzczonowskiego kapuśniaku na wędzonce.
 Festiwal Kwaszeniaków i Kiszeniaków. Wielkie kiszenie w Krzczonowie
Na festiwalu będzie można posmakować nie tylko kiszonych ogórków czy kapusty. Pojawią się także kiszone pomidory, jabłka, papryka, grzyby... (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

W najbliższą sobotę Krzczonów będzie polską stolicą kwaszonek i kiszeniaków. Miejscowe gospodynie już biorą się za gotowanie 500 litrów pysznego, krzczonowskie kapuśniaku na wędzonce, którym poczęstują wszystkich gości imprezy – pierwszego Festiwalu Kwaszeniaków i Kiszeniaków w Krzczonowie.

Zapowiada się nietuzinkowa impreza. – Głównym punktem będzie obrzęd kiszenia kapusty. Najpierw na wozie przyjedzie 150 kilogramów kapusty w główkach, która wprawnie, toporami, zostanie poszatkowana. Nie obędzie się też bez deptania kapusty w beczce – oczywiście bosymi stopami wiejskich gospodyń – mówi Jerzy Wójcik, szef Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, który wspólnie z gminą Krzczonów jest organizatorem tego wydarzenia.

Swój udział w imprezie zapowiedziało ponad 30 wystawców. Na stoiskach będzie można posmakować nie tylko kiszonych ogórków czy kapusty. – Już wiemy, że pojawią się także kiszone pomidory, jabłka, papryka nadziewana kapustą, czerwone buraczki, grzyby w kilku postaciach – dodaje Marek Jurycki, starszy cechowy, właściciel piekarni.

Na smakoszy czekać będą także domowe wędliny z wiejskich masarni, chleb z orzechami lub kaszą gryczaną, miód z małych pasiek, sery i szereg innych wyrobów niedostępnych w marketach.

Festyn ma też inne cele. – Chcemy pokazać potencjał małych lokalnych producentów żywności. Od nowego roku wchodzi bowiem w życie prawo dające rolnikom możliwość sprzedaży bezpośredniej swoich wyrobów na terenie całego kraju. To otwiera olbrzymie możliwości przed małymi wytwórcami żywności – dodaje Jerzy Wójcik.

– Ten festyn jest także okazją do promocji naszej gminy. Mało ludzi wie, jak doskonałe i pyszne wyroby powstają u nas. Jak bogate i barwne są tradycje ludowe, co pokażemy podczas obrzędu kiszenia kapusty – dodaje Katarzyna Bryda, wójt gminy Krzczonów.

Poza licznymi degustacjami przyszykowano szereg konkursów i quizów dla gości w każdym wieku. Na najlepszych czekają ciekawe nagrody.

Pierwszy Festiwal Kwaszeniaków i Kiszeniaków w Krzczonowie zacznie się punktualnie o godz. 10 i potrwa do 18. Imprezie patronuje Urząd Marszałkowski w Lublinie.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama