Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

"Charakter muszą mieć". 10 autorskich przepisów na dobre śledzie

Na horyzoncie ostatki, Popielec i 40 dni postu. W Środę Popielcową Kościół zaleca, żeby zjeść jeden posiłek do syta i dwa mniejsze dla posilenia się. Proste jedzenie jak śledź w śmietanie, ziemniaki z olejem czy pyry z gzikiem smakują wtedy najlepiej. Tak, jak śledzie w czasie postu. Oto 10 sprawdzonych przepisów na dobre śledzie
"Charakter muszą mieć". 10 autorskich przepisów na dobre śledzie
Za mały zły, za duży też. Trzeba je wymoczyć, ale bez przesady, charakter muszą mieć - mówi Bartosz Sadowski z restauracji „Od Kuchni”

Ta skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów. Znakomity poeta Czesław Miłosz napisał: „Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy/ I ciemną słodycz kobiecego ciała./ Jak też wódkę mrożoną, śledzie w oliwie,/ Zapachy: cynamonu i goździków/ Jakiż więc ze mnie prorok?”.
Są symbolem postu. Kiedy ten dobiegał końca, w Wielki Piątek wieczorem lub Wielką Sobotę rano, Polacy wyprawiali pogrzeb śledzia.

Żeby zrobić dobre śledzie, trzeba je mieć. - O dobre trzeba się postarać. Ja zamawiam świeże. Rano łowione, wieczorem są w Lublinie - mówi Bartosz Sadowski, właściciel i szef w restauracji „Od Kuchni” w Lublinie. Dobre śledzie solone można kupić na targu, w specjalistycznych sklepach i hurtowniach. - Za mały zły, za duży też. Trzeba je wymoczyć, ale bez przesady, charakter muszą mieć - dodaje Sadowski, który jest zakręcony na punkcie śledzi. Na początek jego autorski przepis na śledzie w cydrze.

Cydrowe

Składniki: 1 kg śledzi solonych, 0,3 litra cydru, 0,2 litra soku jabłkowego, 1 jabłko, 1 cebula, przyprawy.
Wykonanie: śledzie oczyścić, wymoczyć, zmieniając wodę, pokroić w kawałki. Doprawić ulubionymi przyprawami, wymieszać, przełożyć do słoika, zasypać posiekaną cebulą i jabłkiem, zalać olejem i cydrem. Po 3 dniach gotowe. Podawać z posiekaną cebulą i kaparami.

Anyżowe z mandarynkami

Składniki: 1 kg śledzi, 2 mandarynki, 5 gwiazdek anyżu, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy.
Wykonanie: śledzie namoczyć, pokroić w kawałki. Mandarynki obrać, pokroić w plasterki. Śledzie układać w słoiku, przekładać mandarynkami i kawałkami anyżu, doprawiając pieprzem. Zalać świeżym olejem rzepakowym i marynować w lodówce 12 godzin.

Imbirowe

Składniki: pół kg śledzia, pół łyżeczki startego kłącza imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 6 goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżki miodu, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.

Wykonanie: filety śledziowe pociąć na małe porcje. Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.

Litewskie

Składniki: 1 kg filetów śledziowych, 20 dag suszonych grzybów, pół litra mleka, 4 cebule, 50 ml oliwy, 1 puszka koncentratu pomidorowego, biały i czarny pieprz, 10 dag kiszonych ogórków, puszka anchois lub szprotek.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w wodzie, w której moczyły się grzyby. Grzyby odcedzić, wolno posiekać, wody nie wylewać. Wymoczone filety śledziowe zalać na trzy godziny mlekiem. Pokroić w dzwonka, odstawić do lodówki. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Anchois lub szprotki rozetrzeć i dodać do cebuli. Po 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, dusić 10 minut, dodać wywar z grzybów i posiekane grzyby. Dusić 3 minuty, doprawić pieprzem, schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.

Na gorąco

Składniki: 50 dag świeżych śledzi, 1 szklanka mleka, 4 dag suszonych grzybów, 1 czerstwa bułeczka, 2 cebule, sól, pieprz, olej, 1 jajko, pół szklanki tartej bułki, 3 łyżki mąki.

Wykonanie: śledzie sprawić, wyjąć kręgosłupy i ości. Wypłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Grzyby (namoczone na noc) ugotować i posiekać. Czerstwą bułkę namoczyć w wywarze z grzybów i dobrze odcisnąć. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby i bułkę, sól i pieprz, dusić przez kilka minut.

Śledzie posypać pieprzem, do każdego nałożyć farsz. Oprószyć mąką, panierować w jajku i tartej bułce i usmażyć na rumiano. Podawać z obsmażanymi ziemniakami i sałatką szwedzką.

Pistacjowe

Składniki: 10 filetów śledziowych, 10 łyżek pistacji, 5 ziaren ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy.

Wykonanie: Śledzie wymoczyć, osączyć na bibule, pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, doprawić pokruszonym zielem angielskim i pieprzem, dodać pistacje i olej. Dobrze wymieszać, marynować w lodówce przez 12 godzin. Na półmisku można posypać zielonym koperkiem.

Piernikowe z miodem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.

Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Smażone marynowane

Składniki: 75 dag świeżych śledzi, sól, cebula, mąka, olej do smażenia. Na marynatę: 1 szklanka octu winnego, 3 plasterki świeżego imbiru, 2 listki laurowe, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren gorczycy, sól, pieprz.

Wykonanie: odfiletowane śledzie oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filety obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoty kolor. Ocet zagotować ze szklanką wody i przyprawami. Śledzie układać warstwami w szklanej salaterce, przekładając je cebulą. Zalać gorącą zalewą.

Pod pierzynką

Składniki: po 3 ziemniaki, cebule, ogórki kiszone, marchewki, jajka, 3 śledzie matiasy, majonez.

Wykonanie: ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę. Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulkę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzy pierzynkę.

Tatar ze śledzia

Składniki: 2 filety ze śledzia, 2 cebule, 3 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 2 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych pieczarek.

Wykonanie: filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, pieczarki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, dokoła pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Witaminy w pakiecie

Jeden śledź to „pakiet” łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. To bogate źródło witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie mają dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Mają także dużo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Badania naukowców potwierdziły, że kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama