Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Europejski Festiwal Smaku. Szefowie kuchni wybiorą Najlepszy Smak Lubelszczyzny

Po raz pierwszy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” wybierzemy we wrześniu podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Na czele kapituły, która doceni najciekawsze produkty regionalne z naszego regionu stoi Robert Makłowicz. Wśród sędziów są wybitni szefowie kuchni ze świata: Jean Bos z Belgii, Boris Marcell z Kolumbii i Përparim Babalija z Kosowa
Europejski Festiwal Smaku. Szefowie kuchni wybiorą Najlepszy Smak Lubelszczyzny

Lublin to drugie miasto po Wrocławiu, które organizuje taki konkurs. We Wrocławiu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” odbywa się podczas festiwalu „Europa na widelcu”. - Konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” ma na celu przede wszystkim wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich oraz wspieranie ich producentów - mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku, koordynator konkursu. Jego organizatorem jest Europejski Festiwal Smaku w Lublinie oraz Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Dlaczego Lubelskie?

Jest kilka względów. „Lubelszczyzna w Unii Europejskiej to region bardzo piękny i egzotyczny, położony na wschodnich krańcach Polski, kraina od stuleci pozostająca na styku kultury Zachodu i Wschodu, łącząca tradycje katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacznie bardziej orientalne - greckie, ormiańskie, tatarskie...” czytamy na oficjalnej stronie Lubelskie.pl.

Nasz region zdecydowanie wyróżnia się na kulinarnej mapie Polski. Dzika przyroda, rezerwaty i parki krajobrazowe, wiele zachowanych zamków i rezydencji, dużo ważnych obiektów sakralnych, nostalgiczna zabudowa wiejska - to ważne powody, żeby tu przyjechać.

- Lublin to jedno z najważniejszych w Polsce miast o wspaniałej historii i kosmopolitycznym charakterze. Kultura całego regionu jest jego prawdziwym skarbem narodowym. Jest to niezwykle wielobarwna mozaika, która czerpie ze źródeł etnicznych Lubelszczyzny sprzed setek lat, z obyczajów przodków, którzy przybywali tu z różnych stron Europy oraz dawnej wielokulturowej i wielonarodowej Rzeczypospolitej - dodaje Jan Babczyszyn.

Stół

Konkurs wpisuje się w ideę „Kuchni prosto od człowieka”, w której najważniejszy jest symbol stołu. - Siadamy do stołu, żeby się nasycić. Żeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy stole przekazujemy tradycje, dzielimy się chlebem i miłością. Bez stołu nie ma więzi. Przy wspólnym stole mniej rzeczy boli. Amerykańska organizacja Free City namawia do organizowania spotkań w ramach Peace Table – Stołu Pokoju, który gromadzi ludzi z różnych środowisk, często o przeciwstawnych światopoglądach. Zasadą jest „łamanie się chlebem” z innymi osobami, zbliżanie ich ku sobie, jednoczenie.

Alex Atala, najsłynniejszy obecnie szef kuchni, powiedział: „Facebook nie jest najpotężniejszym medium społecznościowym, jest nim kuchnia, jedzenie” - pisze Monika Kucia w Coaching Extra.

Konkurs

Konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” ma na celu przede wszystkim wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów.

Czym jest produkt regionalny?

Jest to (wg. oficjalnie przyjętej w Polsce definicji) „wyrób, który musi charakteryzować się tym, że wytwarzany jest w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym jest przyjazny dla środowiska, a także powstaje z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny powinien przeobrażać się w wizytówkę regionu, gdyż jest wynikiem czerpania z jego niepowtarzalnego charakteru tego obszaru i powstaje z zaangażowania lokalnej społeczności, co przyczynia się do jej rozwoju, a jednocześnie stanowi bodziec do rozkwitu lokalnej przedsiębiorczości”.

W Polsce rośnie moda na produkty regionalne. Polacy na nowo „odkrywają” wyjątkowy smak produktów regionalnych, które dają swoistą gwarancję niezmiennie dobrego i charakterystycznego smaku.

- Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów - tłumaczy Jan Babczyszyn.

- Europejski Festiwal Smaku chce, aby wymiar duchowości przenikał także smaki, które na co dzień stają się naszymi własnymi. Są to smaki dzieciństwa: sentymentalny powrót do Doliny Issy - mówi o. Tomasz Dostatni. - Smaki z dalekich podróży, egzotyczne, często z przeróżną sakralizacją. Pokarm pielgrzyma, chleb i miód, mleko. Odkrywanie smaków, to nie tylko zaspakajanie własnego podniebienia, to odkrywanie świata innego, z jego kulturą, historią, religią.

Jean Bos, Belgia

Szef kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, który przez wiele lat gotował dla króla Baudouina i jego małżonki Fabioli. Jego pokazy kuchni molekularnej nieustannie wzbudzają emocje i kontrowersje

Boris Marcell, Kolumbia

Profesor Fundación Universitaria Cafam, charyzmatyczny kucharz, który od kilkunastu lat eksploruje Amazonię, dziką żywność i archaiczne potrawy. Wizjoner i poszukiwacz smaków. Wiceprezes Organizacji Aregala Kolumbia, badacz żywności w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Peru

Përparim Babalija, Kosowo

Specjalista od ryb, owoców morza, autor wyszukanych konceptów łączących dary morza ze skarbami z winnic i ogrodów. W genialny sposób łączy wyrafinowane smaki z prostą na talerzu i historią swego kraju.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama