Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pączki nie zawsze były okrągłe

Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierownikiem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.
Pączki nie zawsze były okrągłe
(Archiwum)
• Kto wynalazł pączki? – Tego nie wiem. Jego historia musi sięgać czasów starożytnego Rzymu i karnawału. Przepisy na pączki są obecne w średniowiecznych książkach kucharskich, w Polsce pisał o nich Mikołaj Rej. Z tym, że wtedy był to rodzaj smażonego ciasta, które, bardziej przypominało racuchy niż dzisiejsze pączki. • Czy pączki od początku były słodkie? – Nie. W średniowieczu cukru trzcinowego używano jak na lekarstwo. Naturalna słodycz pochodziła z owoców. To, co dla nas jest dziś zupełnie niesłodkie, wtedy było bardzo słodkie. Dziś, dzięki wydaniu \"Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów i innych słodkości” (drugi tom serii Monumenta Poloniae Culinaria) według rękopisu odkrytego w zbiorach Archiwum Radziwiłłów, o pączkach dowiedzieliśmy się niezwykłych rzeczy. W jednym z przepisów czytamy: \"Z mąki przedniej, dwóch białków z jajec i kilku łyżek wódki różanej zrób ciasto tęgie. Cienko go na stole rostarszy albo rozwałkowawszy, kładź kupkami koriander w białym cukrze, a znowu zawijając, zrób pączki, a w tłustości wolnej rozgrzanej smaż”. Czyli że do pączków dodawano wódkę różaną i kolendrę. Co to musiał być za smak? • Nadziewano je różą? – Też. Ale bardzo często migdałami. Na przykład księże pączki z migdałami smażono jako naleśniki. Musiały przypominać płaskie, grube racuchy. To oznacza, że pączki nie zawsze były kuliste. • A jakie? – Na przykład miały kształt grubych rurek. W innym przepisie czytamy, że należy \"ciasto łyżką nabierać i nad węglami przypiekać, zwijać w kłębki”. Bawiono się kształtem. Robiono pączki na wzór koszy szańcowych, tak, żeby ich powierzchnia przypominała plecionkę. Były nawet pączki workowe. • A cóż to takiego? – Oto przepis \"Wziąć jaj ośm i mleka słodkiego i dobrze zmieszawszy, z mąki chędogiej ciasto z tym zrobić tęgie, nalać go w worek płócienny i zawiązać u wierzchu, włożyć w war i uwarzyć, aż stwardnie”. Z takiego ciasta smażono pączki. • Dziś bez nich nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku? – To jeszcze warto przypomnieć, że Antoni Kazimierz Blikle, założyciel słynnej cukierni, która do dziś robi pączki urodził się w Chełmie.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama