Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Konserwy ze świń zagrożonych ASF trafiły na stołówkę?

Gdzie trafiły konserwy wyprodukowane ze świń z interwencyjnego wykupu świń od rolników w strefach zagrożonych ASF? Media obiegła ostatnio informacja że podano je m.in. na stołówce w jednej z wojskowych uczelni.
Konserwy ze świń zagrożonych ASF trafiły na stołówkę?
fot. archiwum

We wrześniu 2016 roku minister rolnictwa wydał rozporządzenie umożliwiające interwencyjny wykup tuczników ze stref zagrożonych afrykańskim pomorem świń. Chodziło o te świnie które nie były zakażone wirusem, ale znajdowały się w strefie zapowietrzonej. Mięso miało być przerabiane przez zakłady na konserwy, które miały m.in. trafić do Agencji Rezerw Materiałów a stamtąd m.in. dla wojska.

Jak dzisiaj z tego zadania tłumaczy się resort rolnictwa? – Więcej informacji na ten temat mogłaby udzielić Agencja Rezerw Materiałowych. Należy mieć jednak na uwadze, że tematyka rezerw strategicznych i rezerwy strategiczne kraju są informacjami niejawnymi –  zastrzega Małgorzata Książyk z biura prasowego ministerstwa rolnictwa.

– Należy jednak podkreślić, że świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF nie podlegają ubojowi tylko zabiciu, a ich zwłoki podlegają zniszczeniu lub unieszkodliwieniu i nie stanowią surowca do produkcji żywności –dodaje Książyk.

 Wiadomo  że zakład Sokołów S.A. zgodził się na produkcję takich konserw. – Do produkcji konserw wykorzystano surowiec wolny od wirusa ASF, pochodzący z interwencyjnego wykupu świń od rolników w strefach zagrożonych ASF. W ramach programu interwencyjnego do zakładów trafiają wyłącznie zwierzęta zdrowe, co każdorazowo, jeszcze w gospodarstwie hodowlanym, musi być potwierdzone przez lekarza weterynarii, który każdą sztukę żywca bada w kierunku obecności wirusa ASF. Nie ma możliwości, aby zakażone zwierzę trafiło do zakładu oraz zakażony surowiec został przetworzony – tłumaczy Marcin Bałanda dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołowie.

– Firma podjęła decyzję o zaangażowaniu się w rządowy projekt wykupu żywca z terenów zagrożonych ASF ze względu na pomoc hodowcom trzody chlewnej długotrwale współpracującym z naszą firmą– zaznacza Bałanda. Jak udało się nam ustalić konserwy mogły też trafić do zakładów karnych. Odnaleźliśmy zamówienie Zakładu Karnego w Wojkowicach (woj. śląskie) na dostawę "sterylizowanych konserw mięsnych".

Przypomnijmy że jeżeli chodzi o Lubelszczyznę to najbardziej dotknięty ASF został powiat bialski, gdzie blisko tysiąc gospodarstw zrezygnowało z hodowli świń.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama