Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Lublin: Przetwórnia drobiu ma powstać niedaleko bloków na Felinie

Przetwórnię drobiu niedaleko blokowisk Felina zamierza zbudować świdnicka spółka Polski Drób. Jej zakład miałby stanąć przy ul. Dobrzańskiego, przy akademikach Uniwersytetu Przyrodniczego. Firma stara się już w Ratuszu o decyzję środowiskową, bez której nie ma mowy o takiej budowie.
Lublin: Przetwórnia drobiu ma powstać niedaleko bloków na Felinie
Przetwórnia miałaby stanąć na działce położonej między Lubelskim Parkiem Naukowo-Technologicznym, a halami Panattoni. Budowa mogłaby się rozpocząć już pod koniec przyszłego roku

Przetwórnia miałaby stanąć na działce położonej między Lubelskim Parkiem Naukowo-Technologicznym a halami Panattoni wynajmowanymi przez różne firmy na potrzeby produkcji, magazynowania i konfekcjonowania towarów. Działka, którą interesuje się Polski Drób, jest przeznaczona w obowiązującym planie zagospodarowania pod „aktywizację gospodarczą” z dopuszczeniem budowy obiektów produkcyjnych i magazynowych.

– Inwestor planuje budowę zakładu zajmującego się przetwórstwem i pakowaniem wyrobów z mięsa drobiowego dostarczanego z innych zakładów – informuje Olga Mazurek-Podleśna z lubelskiego Urzędu Miasta, do którego wpłynął już wniosek spółki Polski Drób.

– Wnioskodawca planuje budynek socjalno-biurowy o powierzchni 1050 mkw. oraz dwie hale produkcyjno-magazynowe o łącznej powierzchni 7739 mkw.

Samorządowcy, którzy mają wydać decyzję środowiskową dla budowy zakładu już wystąpili o opinie sanepidu, służb ochrony środowiska i gospodarstwa „Wody Polskie”.

– Budowa mogłaby się zacząć pod koniec przyszłego roku lub w 2021 r. Trwałaby rok. Planowane zatrudnienie to około 100 etatów, część nowych, a część przeniesionych z zakładu w Świdniku – dodaje Michał Badurowicz z zarządu spółki. – Siedzibę przenieślibyśmy do Lublina i to do niego trafiałyby podatki.

Mająca siedzibę w Świdniku firma Polski Drób działa od roku 1992 (początkowo pod marką Świd-Hurt), zatrudnia ponad 100 osób i dostarcza mięso do sieci handlowych i hurtowni. Jej szefostwo przekonuje, że planowany przez nią zakład przy ul. Dobrzańskiego nie będzie uciążliwy dla sąsiadów, choć teren inwestycji jest oddalony o 200 m od najbliższego akademika Uniwersytetu Przyrodniczego i 700 m od ul. Doświadczalnej, za którą rozciągają się blokowiska Felina.

– Nie planujemy ubojni, tylko zakład przetwórstwa, w którym będą rozbierane tusze, ewentualnie może się odbywać marynowanie elementów drobiu – zastrzega Badurowicz. – Tę samą działalność prowadzi nasz świdnicki zakład przy ul. Armii Krajowej i nie ma tu skarg od sąsiadów.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama