Skąd się wzięła nazwa? „Nie wylej” znaczy nie marnuj kawy i nie tylko. Chodzi przede wszystkim o przesłanie, aby dbać o środowisko naturalne nie marnując przy tym żywności i kłaść nacisk na segregację odpadów. W kawiarni znajdziemy kawy z ekspresu ciśnieniowego oraz parzone metodą alternatywną, a także desery, kanapki, lody, napoje, a wkrótce m.in. zupy na wynos w szklanych miskach za kaucję.
Kawiarnia mocno stawia na ekologię, a zwłaszcza ograniczenie zużycia plastiku. Są alternatywne bardziej ekologiczne formy np. słomki ze słomy, wielokrotnego użytku szklane pojemniki czy butelki. Kawę można otrzymać w jednorazowym papierowym kubeczku ze specjalną ekologiczną przykrywką. Jeśli przyjdziemy z własnym kubkiem, to otrzymamy 1 zł zniżki na kawę. Możemy także zjeść smaczne wegańskie ciasta, a dodatkowo napić się darmowej wody.
- Woda jest czymś, za co nie powinno się płacić. Kanapki robimy sami i dodatkowo staramy się przekonać dostawców półproduktów, żeby przerzucili się na papierowe opakowania. Napiwków nie zbieramy, a jeśli już to przekazujemy je na cele charytatywne jak np. Lubelskie Schronisko Dla Psów - mówi właściciel.
![Nowa kawiarnia w centrum Lublina. Ekologia na pierwszym miejscu [zdjęcia] Nowa kawiarnia w centrum Lublina. Ekologia na pierwszym miejscu [zdjęcia]](https://static2.dziennikwschodni.pl/data/articles/xl-nowa-kawiarnia-w-centrum-lublina-ekologia-na-pierwszym-miejscu-zdjecia-1751716315.jpg)













Komentarze