Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Majówka z nalewkami: Do Lublina przyjadą Mistrzowie Polskich Nalewek

W sobotę, 18 maja, o 13 już po raz drugi wystartuje w Lublinie Szkoła Nalewek. Przyjadą Mistrzowie Polskich Nalewek, żeby podzielić się swoją wiedzą i recepturami. Będzie turniej nalewek, spotkanie z kucharzem króla Belgii i pokaz gotowania kwiatów.
Majówka z nalewkami: Do Lublina przyjadą Mistrzowie Polskich Nalewek
Paweł Loroch, juror nalewek Europejskiego Festiwalu Smaku (Archiwum)
Majówka z nalewkami towarzyszy IX Targom Ogrodniczym Eden, które 18-19 maja odbędą się w Lublinie w nowej hali wystawienniczej Targów Lublin przy ul. Dworcowej 11. – Po raz drugi uruchamiamy w Lublinie Szkołę Nalewek Tradycyjnych, bo tu zaczął się ich renesans – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, który opowie o karafkach jako dziełach sztuki. Zajęcia rozpoczną się w sobotę, 18 maja, o 13. Dziewięć wykładów z historii nalewek, podstaw sztuki ich wytwarzania, historii sztuki i zdrowotnych właściwości owoców pozwoli zdobyć minimum wiedzy o sztuce wyrabiania nalewek. O 17.30 ze \"studentami” spotka się Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli, który w kuchni używa kwiatów i nalewek. Na zakończenie zajęć odbędzie się degustacja kresowych potraw i nalewek. Dodatkową atrakcją będzie specjalny \"Wieczór z nalewkami”, który o 19 rozpocznie się w restauracji \"Ulice Miasta”. Będzie można spróbować 9 nalewek Zbigniewa Sierszuły i 9 specjalnie dobranych potraw. Także w sobotę, 18 maja, o 15 przy Dworcowej 11 odbędzie się kolejny już majowy turniej nalewek. W tym roku odbywa się pod hasłem \"Mistrzowie i uczniowie”. Swoje nalewki wystawią ci, którzy mają na swoim koncie wiele zwycięstw w polskich turniejach oraz ci, którzy zaczynają przygodę z nalewkami. W niedzielę, 19 maja, o 13 rozpoczną się otwarte Warsztaty Sztukmistrzów Nalewek. Zobaczycie pokaz robienia nalewki, będzie można spotkać się z wykładowcami Szkoły Nalewek Tradycyjnych i poprosić o konsultacje. O 15.30 rozpocznie się pokaz gotowania potraw z kwiatów w wykonaniu Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji \"Siwy Dym” połączony z degustacją. Lublin, 18-19 maj 2013, IX Targi Ogrodnicze Eden. Miejsce: Targi Lublina S.A., ul. Dworcowa 11. Zapisy do szkoły nalewek, informacje o turnieju, zgłoszenia: Marta Pazura, tel. kom. 603 995 967
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama