Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zakład przetwórstwa drobiu powstanie w Lublinie. Inwestor czeka na pozwolenie na budowę

Zakład przetwórstwa drobiu ma powstać na Felinie przy ul. Dobrzańskiego. Inwestor stara się już o pozwolenie na budowę
Zakład przetwórstwa drobiu powstanie w Lublinie. Inwestor czeka na pozwolenie na budowę
Planowany zakład ma powstać na niezagospodarowanej dziś działce w sąsiedztwie Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego. Przetwórnię drobiu zamierza tutaj otworzyć świdnicka spółka Polski Drób

Autor: Maciej Kaczanowski/archiwum

O pozwolenie budowlane zawnioskowała do Urzędu Miasta spółka Polski Drób, która ma siedzibę w Świdniku. Wcześniej firma dostała od urzędników korzystną decyzję środowiskową.

W planowanych obiektach nie będzie prowadzony ubój. Przywożonej tutaj tuszki mają być nastrzykiwane, a następnie rozbierane na elementy i pakowane. Część mięsa ma być marynowana w przyprawach, a część panierowana.

Inwestor zadeklarował, że aż 90 proc. powstających w zakładzie odpadów (ścięgna, błony i chrząstki) będzie przekazywał miejskiemu schronisku dla zwierząt. Odpady mają być chłodzone, a według zapewnień inwestora zakład nie będzie wydzielać uciążliwych zapachów.

Na budowę obiektów produkcyjnych i magazynowych pozwala obowiązujący w tym miejscu plan zagospodarowania terenu uchwalony przez Radę Miasta.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama