Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wyróżnia je nie tylko kuchnia. Znamy nowe "Miejsca Inspiracji"

Osiem restauracji zostało laureatami siódmej edycji programu „Miejsce Inspiracji”. Będą one mogły posługiwać się tym tytułem przez najbliższe dwa i pół roku. Ponadto dwa lokale gastronomiczne otrzymały to wyróżnienie na stałe.
Wyróżnia je nie tylko kuchnia. Znamy nowe "Miejsca Inspiracji"

Autor: DW

Program „Miejsca Inspiracji” powstał w 2009 roku. Jego celem jest wsparcie lubelskich restauratorów stawiających na tradycje kulinarne miasta i regionu oraz zachęcanie mieszkańców i turystów do odkrywania lokalnej kuchni.

- Tegoroczny wybór był niezwykle trudny z uwagi na wyrównany i wysoki poziom zaprezentowany przez kandydatów. Jestem  przekonana,  że  grono zwycięzców tegorocznej edycji, pomoże utrwalić pozytywny wizerunek Lublina, jako atrakcyjnego kierunku turystyki kulinarnej, ale także zachęcić mieszkańców i mieszkanki naszego miasta do odkrywania lokalnych smaków – podkreśla Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Lublina.

- Dzięki temu, co te restauracje oferują, możemy w sposób ciekawy opowiadać o Lublinie poprzez kontekst kulinarny. Wiele osób podróżuje między innymi po to, by próbować lokalnych smaków. Nasze „Miejsca Inspiracji” mają ofertę, która bazuje na regionalnych produktach i tradycjach kulinarnych Lublina. Tym chcemy się chwalić – dodaje Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

W bieżącej edycji oficjalnie polecanych przez miasto będzie dziesięć lokali. Do końca 2025 roku „Miejscami Inspiracji” będą: * 2 PiEr (Grottgera 2 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym) * Ansaldo (Krańcowa 107A w LubHotelu) * Legendy Miasta (al. Solidarności 7 w hotelu Ibis) * Niepospolita (Rynek 18) * Ostro (Krakowskie Przedmieście 25) * Perliczka (Rynek 9) * Wytrawny (Krakowskie Przedmieście 3) * Za Kulisami (pl. Teatralny 1 w Centrum Spotkania Kultur).

Ponadto bezterminowo tytułem zostały wyróżnione: Restauracja Żydowska Mandragora (Rynek 10) i Perłowa Pijalnia Piwa (Bernardyńska 15A).

Co zrobić, by zostać „Miejscem Inspiracji”? - Trzeba dawać coś więcej, niż tylko kuchnię i inspirować miastem, jego historią, daniami, gościnnością i wszystkim tym, z czego słynie Lubelszczyzna – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik właścicielka Mandragory i Perliczki. Pierwsza z tych restauracji przyznawany przez miasto tytuł otrzymywała już we wcześniejszych edycjach. - Pamiętamy czasy, kiedy ten program raczkował i nikt nie dawał mu szans. Ale on zapoczątkował postrzeganie Lublina jako miasta turystycznego. Kiedy otwieraliśmy restaurację 20 lat temu, prawie w ogóle nie było turystów, było smutno. Dziś Lublin jest kolorowy i inspirujący, ma świetne festiwale, jak chociażby Carnaval Sztukmistrzów, który jest wydarzeniem na skalę światową – dodaje Kozłowska-Dechnik.

Warto podkreślić, że jury kierowało się nie tylko kryteriami kulinarnymi. – My inspirujemy nie tylko jedzeniem, ale też atmosferą, którą staraliśmy się stworzyć razem z projektantem wnętrz. Nasza nazwa nawiązuje do teatru i sceny, dlatego wychodzimy do młodych talentów z Lublina, dając im miejsce do koncertowania.  Staraliśmy się o ten tytuł, bo uważamy, że na tle Lublina wyróżniamy się dobrą kuchnią i tym, ze serwujemy wysoki poziom kultury – podkreśla Agnieszka Kolibska, właścicielka restauracji Za Kulisami.

Lokale wyróżnione tytułem „Miejsca Inspiracji” mogą liczyć ze strony maista na wsparcie promocyjne, szkoleniowe i doradcze.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama