Podczas festiwalu można było przekonać się jak bardzo bogata jest kulinarna oferta naszego regionu, poznać i posmakować potrawy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i odznaczone "Perłami" przyznawanymi przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Na stoiskach królowały słodkie ciasta, tradycyjne wędliny, ryby, pieczywo oraz miody. O dobrą zabawę zadbały Koła Gospodyń Wiejskich, prezentując lokalne przyśpiewki.
Festiwalowi Produktów Tradycyjnych towarzyszył finał regionalny XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Dominika Orłowskiego, członka Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i lokalnego miała twardy orzech do zgryzienia. Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać nagrody i wyróżnienia. Oto laureaci:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
produkty i przetwory mięsne
I miejsce: tuszonka po fajsławicka czyli mięso z weka, Krystyna Brzozowska, Fajsławice
wyróżnienie: słonina wędzona,Swojskie wyroby od Jasia,Dobrosławów
produkty i przetwory z ryb
I miejsce: tatarski czurtan,Olga Gawryluk,KGW w Łobaczewie Małym
produkty mleczne
I miejsce: ser z gorczycą, Jerzy Moń z Krupego
miody
I miejsce: miód wrzosowo-cesarski, Dariusz Goralczyk, Wilczopole
wyróżnienie: miód spadziowy ze spadzi liściastej, Ireneusz Kwaśniak, Pasieka „Malinowa kraina” Karczmiska
wyróżnienie: miód łąkowy, Mieczysław Janik Pasieka Hodowlana, Pszczela Wola
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe
I miejsce: konfitura z czarnej maliny, Gospodarstwo Ekologiczne Tomasz Chlebek, Wandalin
wyróżnienie: dżem z czarnej porzeczki, Wioletta MichalskaSłońcem posłodzone w słoiki zakręcone, Polesie
wyroby cukiernicze
I miejsce: kołacz gruszkowy, Janina Bańka, Kraśnik
wyróżnienie: włohacze, Małgorzata Czerniak KGW Huta
Napoje regionalne:
napoje bezalkoholowe
wyróżnienie: wyrop z czarnej porzeczki, Renata Kursa KGW w Kośminie
napoje alkoholowe
I miejsce: Wino gronowe,Winnica Ostrowskich, Komodzianka, GminaFrampol i Klasztorne MOCNE,Chmiele Nałęczowskie Mirosław Sołyga Browar Rodzinny
wyróżnienie: cydr jabłkowy różany, BiGrim Irena Maryniowska Wojciechów, gmina Łaziska
Inne produkty regionalne:
I miejsce: kanie w zalewie octowej Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” oraz KutiaNowicka Urszula, Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach, GOK Biała Podlaska
wyróżnienie: rydzyki poniatowskie,Krystyna Sadowska, Poniatowa
Nominacje do Pereł:
- sum w zalewie octowej, Marta StefaniukKGW w Łobaczewie Małym
- ser dojrzewający krupski, Jerzy Moń
- lody śmietankowe z Ostrowa,Henryk Szkuat
- syrop z płatków dzikiej róży, Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana
- lędźwian z Zabłocia, Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
- babka drożdżowa zaparzana, Urszula Nowicka Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
- Jasne goryczkowe, Chmiele Nałęczowskie, Mirosław Sołyga Browar Rodzinny
Finał konkursu – część gastronomiczna
I miejsce: piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną + pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej, sałatka z pieczonego buraka - Restauracja Kuluary z Lublina
II miejsce: zupa kalia + fałszywe kasztany - Jolanta Gawryluk, Renata Chryścionko „KGW w Łobaczewie Małym
III miejsce: zupa grzybowa z zacierkami + bliny nadziewane farszem mięsno gryczanym z zasmażką - Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach Mikiciuk Katarzyna, Urszula Nowicka
wyróżnienie: barszcz szczawiowy z jajkiem + hreczniaki - Koło Gospodyń Wiejskich w Potoku Wielkim














