Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

To ciasto doczekało się festiwalu. Sękacz robi furorę

Jest smaczny i wygląda tak pięknie, że doczekał się swojego festiwalu. A mowa o sękaczu. Będzie można go spróbować w niedzielę w Drelowie.
To ciasto doczekało się festiwalu. Sękacz robi furorę
Pani Teresa robi sękacze od 30 lat

Autor: Ewelina Burda

Starostwo powiatowe w Białej Podlaskiej już po raz 10 organizuje Bialski Festiwal Sękaczy.  - To doskonała okazja, aby wspólnie celebrować naszą lokalną kulturę, posmakować wyjątkowych wypieków i spędzić czas w miłej atmosferze- zachęcają organizatorzy.

Na miejscu będzie można zobaczyć cały proces wypieku tego wyjątkowego ciasta z sękami. Starosta wręczy też nagrody za najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz.

– Od ponad 30 lat to robię. Nauczyłam się od znajomej. Zamówień nie brakuje- mówiła nam podczas dożynek powiatowych Teresa Frończuk z Horodyszcza. – Oczywiście to tradycyjna metoda pieczenia na żywym ogniu. Tutaj na powietrzu warunki są trudne. Najlepiej to robić w zacisznym miejscu- opowiadała mistrzyni. Pieczenie zajmuje jej kilka godzin. – Trzeba polewać wolniutko, żeby zbyt dużo ciasta nie uciekło do ognia i żeby sęki były proste-tłumaczyła pani Teresa. 

Do sękacza potrzeba nawet 100 jajek. Ciasto może być przechowywane do 10 tygodni w temperaturze pokojowej, nie traci przy tym wartości spożywczych, ani walorów smakowych. Początek festiwalu o godz. 12.30 w niedzielę na placu przy Gminnym Centrum Kultury. W programie także występy zespołów ludowych i Janusza Pruniewicza.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama