Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Salmonella w ziołowej herbatce z Lublina. Lepiej jej nie pić

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożywaniem ziołowej herbatki wyprodukowanej w lubelskim Herbapolu. "Produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - podano w komunikacie.
Salmonella w ziołowej herbatce z Lublina. Lepiej jej nie pić

Autor: zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com

Ostrzeżenie dotyczy jednej, konkretnej partii herbaty z morwy białej. Chodzi o tę z serii Zielnik Polski w opakowaniach liczących 20 saszetek. W jednej z pięciu partii przebadanego produktu o numerze L 0185 z datą minimalnej trwałości: 05.2027. W jednej z pięciu przebadanych próbek wykryto w niej bowiem obecność bakterii Salmonella.

Producentem tego suplementu diety jest Herbapol - Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin.

Jak informuje w komunikacie z poniedziałku GIS, organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Wydano też zalecenia dla konsumentów. Eksperci podkreślają, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, natomiast w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu herbaty, należy skontaktować się z lekarzem. 

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama