Przy zbieraniu grzybów jest jedna zasada: nie jestem pewny co do grzyba w 105% to go nie biorę i tak mnie uczono od dzieciństwa. Te wszystkie zatrucie bardziej wynikają z łapczywości i chciwości ludzkiej którzy nie potrafią się oprzeć zabraniu grzyba pomimo braku pewności co do niego.
A tak na marginesie dziś na śniadanie jajecznica z kurkami
|
|
W tym problem, że te osoby są pewne, że przecież znają się na grzybach w 105 %. Najlepiej na wszelki wypadek sprawdzić w sanepidzie, lub nie jeść wcale.
|
|
"Początkowo hospitalizowana była w szpitalu w Janowie". Ciekawe... W Janowie Podlaskim nie ma szpitala.
|
|
chyba pomyliły się Janowy, bo pewnie chodzi o Janów lubelski, skoro była hospitalizowana w szpitalu w janowie, bo Janów Podlaski takowego nie posiada, Janów Lubelski z pewnością tak.
|
|
W lasach można spotkać tablice informacyjne ze zdjęciami grzybów jadalnych i trujących. Tego nie da się pomylić, chyba że jest się ślepym i w ogóle nie ma pojęcia o grzybach albo zachłannym jak tu ktoś wyżej napisał. Jeżeli nie jesteśmy pewni to po prostu tego nie bierzemy.
|
|
Bo grzyby jadalne powinny emitować zielone światełko,niejadalne czerwone,problematyczne(kanie,szatany)żółte.Problem był by rozwiązany.Dlaczego przy tak dużym rozwoju techniki jeszcze tego nie wprowadzono.
|
|
jest tyle różnego jedzenia na świecie, ale nie..... przecież oni musza koniecznie zjeść grzyby!!!!!!!! które nie mają ŻADNEJ wartości odżywczej i którymi już tyle ludzi w tym roku sie zatruło. Róbcie tak dalej bezmózgowcy
|
|
Jakoś wielu ludzi przez lata jeździ na grzyby i ani siebie ani nikogo nie trują. Grzyby zbiera się dla przyjemności zarówno samego zbierania jak i jedzenia jednak należy pamiętać żeby wiedziec co się zbiera i w tym jest cały problem bo jeżeli nie odróżnia się przykładowo kani od muchomora to chyba należy dać sobie spokój z ich zbieraniem. |
|
chciwosc i pazernosc na grzyby maja tylko stare mohery,apropo ktos napisał ze zaserwował na sniadanie kurki z jajecznicą i bardzo dobrze,ale czy wiesz ze kurka jest do wielokrotnego sporzycia? smacznego
|
|
Grzyby dzielimy na:
1. jadalne
2.niejadalne
3. trujące
Należy spożywać tylko te pierwsze i się nie zatrujemy
Zbierać można wszystkie, ale po co
A w zasadzie to powinny być kontrole grzybiarzy i po stwierdzeniu posiadania w zebranych grzybach, grzyba trującego powinny być surowe kary.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|