Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie
Magazyn

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie 0 1

galeria
Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia]

Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia] 6 11

galeria
W tej kawiarni w Lublinie każda złotówka nie tylko daje zarobek pracownikom
Program warsztatów i spotkań

W tej kawiarni w Lublinie każda złotówka nie tylko daje zarobek pracownikom 52 6

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Najciekawsze przepisy

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Najciekawsze przepisy 1 2

Gęsina jest jesienną specjalnością, a już 8 listopada w restauracjach zacznie się akcja „Gęsina na św. Marcina”.

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską 20 6

W listopadzie startuje nowy sezon Jedzenia Zamiast Bomb – akcji wydawania gorących posiłków osobom bezdomnym i potrzebującym. Od 23 listopada (godz. 14) co tydzień przez całą zimę każdy może bezpłatnie odebrać talerz ciepłej, wegetariańskiej zupy. Wystarczy przyjść pod Bramę Krakowską.

Znika jedna z najstarszych pizzerii w Lublinie. Wiadomo, co powstanie po niej

Znika jedna z najstarszych pizzerii w Lublinie. Wiadomo, co powstanie po niej 197 40

To będą hiobowe wieści dla tych, którzy wnukom opowiadają jak szli na wagary do kina Wyzwolenie a potem po sąsiedzku na pizzę. Zniknęła pizzeria „Pod Koziołkiem”. W jej miejscu będzie kebab. To nie jedyne pożegnanie z lubelskimi lokalami

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść?

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść? 20 14

Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni

Krewetki z bąbelkami, czyli Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter

Krewetki z bąbelkami, czyli Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter 1 4

Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów w  kuchni i nie tylko. W piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby poznać się z winami musującymi i nauczyć się wykorzystywać je w kuchni.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci?
film

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? 0 3

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Wyjaśniła to Anna Radowicka. - Mięso, które należy dzieciom podawać, to jest mięso lekkostrawne, czyli indyk, kurczak, cielęcina, królik – powiedziała dietetyk. Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko?

Tanie śniadania z kawą i zestawy obiadowe. Otwarcie stołówki UMCS [zdjęcia]
galeria

Tanie śniadania z kawą i zestawy obiadowe. Otwarcie stołówki UMCS [zdjęcia] 0 16

Śniadania z kawą za 12 zł i zestawy obiadowe z zupą i drugim daniem za 15 lub 17 zł. To cennik w reaktywowanej stołówce akademickiej UMCS. Ale w wyremontowanym obiekcie przy ul. Langiewicza będzie można nie tylko zjeść. Otwarcie w czwartek

Wystąpił w "Kuchennych rewolucjach". Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów [zdjęcia]
Magazyn
galeria

Wystąpił w "Kuchennych rewolucjach". Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów [zdjęcia] 75 9

Łukasza Nowomiejskiego znają miłośnicy „Kuchennych rewolucji”. Występował w odcinku poświęconym lubelskiej Czarciej Łapie, której był wówczas menagerem. Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów wymyślając pomysły na wyjątkowe lokale dla innych osób chcących spróbować swoich sił w branży. Część z nich działa w Lublinie, a w planie ekspansji jest Chełm i Warszawa.

Zioła na jesień. Na co pomoże nagietek i pokrzywa a kiedy przyda się dziewanna?
Magazyn

Zioła na jesień. Na co pomoże nagietek i pokrzywa a kiedy przyda się dziewanna? 13 3

Idzie jesień, szukamy ziół na poprawę odporności, przeziębienie i grypę - Rozmowa z dr hab. n. farm. Agnieszką Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

Nowe miejsce w Lublinie. "Lokal pęka w szwach dlatego postanowiliśmy otworzyć kolejny" [zdjęcia]
galeria

Nowe miejsce w Lublinie. "Lokal pęka w szwach dlatego postanowiliśmy otworzyć kolejny" [zdjęcia] 112 16

Makarony własnej produkcji. Burgery o wybranym stopniu ostrości - w tym z jednym jedzonym na własną odpowiedzialność. Pizze na bazie najlepszych składników i desery z karmelizowaną gruszką na czele. Do tego zupy, śniadania, przystawki, sałatki i moc dobrych trunków. To wszystko w debiutującym właśnie u nas Central Park Bistro.

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow, pierś z kurczaka w paprykowym sosie

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow, pierś z kurczaka w paprykowym sosie 0 0

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow z Głuska, dobry schabowy, pierś z kurczaka w paprykowym sosie. Jesienne, rozgrzewające dania

Bigos, łazanki i spółka. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami
Magazyn

Bigos, łazanki i spółka. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami 0 3

Żeby zrobić dobre łazanki, potrzebna jest dobra kapusta. Zasmażana, koniecznie na suszonych grzybkach. Grzyby obrodziły, kapusta nabiera smaku. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami.

Good Chef 2019: Oto zwycięzca lubelskiego konkursu na najlepszego szefa kuchni
Lubelskie Ekstra

Good Chef 2019: Oto zwycięzca lubelskiego konkursu na najlepszego szefa kuchni 343 15

Piotr Kostyła wygrał ogólnopolski konkurs Good Chef 2019 podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.

Szwedzki Stół w Lublinie. To nie jest zwykła kawiarnia, będzie można gotować ze znajomymi
galeria

Szwedzki Stół w Lublinie. To nie jest zwykła kawiarnia, będzie można gotować ze znajomymi 7 2

Stoły są dwa. Jeden z roślinami pośrodku i możliwością podpięcia się do prądu i USB. W czasie wspólnego gotowania na blatach staną indukcyjne kuchnie. Drugi, tuż obok, w szklarni. Tu można skorzystać ze sprzętu audio i rzutnika. Albo w spokoju zjeść lunch.

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat
Magazyn

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat 0 0

Jean Bos ugotował dla 300 historyków 3 dania z czasów renesansu. Receptury opracował prof. Jarosław Dumanowski, znawca literatury staropolskiej. Rekonstrukcja stołu z czasów Jadwigi i Jagiełły uświetniła jubileuszowy, XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich zwołany do Lublina w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.

Cebulowa z kaszą, gołąbki po węgiersku. Regionalne potrawy z kapustą i kaszą
kuchnia

Cebulowa z kaszą, gołąbki po węgiersku. Regionalne potrawy z kapustą i kaszą 1 1

Zima ma być w tym roku tęga. Będzie się liczyć energetyczna kuchnia: gęste krupniki, żurki, zalewajki. Zrazy z kaszą, zawijasy i pieczenie podlane gęstym sosem. Ale przede wszystkim gołąbki w różnych odmianach

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego
galeria

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego 0 6

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego. Wkrótce w nowej restauracji w miasteczku otworzy się gabinet obiadowy pana Berensa, który od 1880 roku prowadził obok fary „Gospodę chrześcijańską”, w której serwował słynne liny w śmietanie, na które wpadała Ordonka. Co zjecie w nowej restauracji?

Po pstrągi przyjeżdżają tu nawet z Warszawy.  Pierwsza była Magda Gessler
Magazyn

Po pstrągi przyjeżdżają tu nawet z Warszawy. Pierwsza była Magda Gessler 345 14

Po świeże ryby przyjeżdżają tu restauratorzy w Warszawy. Ostatnio, na miejscu kultowej restauracji z czasów PRL zbudowała nowoczesną restaurację z patio, na którym zacumował okręt

Unia Lubelska od kuchni. W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku

Unia Lubelska od kuchni. W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku 0 1

Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu.

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program]
2 września 2019, 12:00
film

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program] 9 2

Czy Zygmunt August jadał wiewiórki? Ponoć królowi się zdarzało. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie wiewiórek na szczęście podawać nie będą, chociaż miłośnicy ciekawych historii związanych z polską kuchnią XVI wieku na pewno będą zadowoleni. Bo najnowsza edycja lubelskiego festiwalu kulinarnego nawiązuje właśnie do rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej.

Gotowanie i próbowanie. Matusz Gessler na pokazach kulinarnych w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Gotowanie i próbowanie. Matusz Gessler na pokazach kulinarnych w Lublinie [zdjęcia] 1 6

Matusz Gessler, kucharz i restaurator, a także finalista 4. edycji MasterChef Damian Kordas gotowali w Lublinie.

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni
Magazyn

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni 68 3

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.