Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Zamość. Pyszności na talerzu i w karafce. Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza”

Zamość. Pyszności na talerzu i w karafce. Konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza”

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]
Magazyn

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Do Polski trafiły za sprawą królowej Bony, która wprowadziła do naszej kuchni kalafiory, karczochy i właśnie szparagi. Szparagi stały się ulubioną jarzyną i prawdziwym skarbem w kuchni. A ponieważ najlepiej smakują w maju, podpowiadamy jak je przyrządzić.

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę
Kuchnia

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę

Nalewka na pędach sosny, zwana sosnówką to jeden z największych skarbów przedwojennych apteczek, w których przechowywano medykamenty dla zdrowotności. Początek maja to dobry czas, żeby nastawić nalewkę z kwiatów mniszka, z czosnku niedźwiedziego, z pokrzywy i sosnówkę.

Pyszności z pozostałości. Jak zagospodarować to co zostało po świętach? [przepisy]
Magazyn

Pyszności z pozostałości. Jak zagospodarować to co zostało po świętach? [przepisy]

Po świętach w lodówce zostały wędliny, pieczone mięsa, trochę żółtego sera. Aż się prosi, żeby przyrządzić smaczną fasolkę po bretońsku na wiejskiej i boczku, ugotować orzeźwiający forszmak. – Albo upiec quiche. To najsmaczniejszy sposób na zagospodarowanie tego, co zostało po świętach – mówi Elżbieta Cwalina, pasjonatka francuskiej kuchni

Głowizna, jagnięcina i śniadanie na wiele godzin. Tak jadano wieki temu
Magazyn

Głowizna, jagnięcina i śniadanie na wiele godzin. Tak jadano wieki temu

Na staropolskim stole wielkanocnym musiało znaleźć się dużo ciast. Ciasto z masłem i jajami było symbolem Wielkanocy – ROZMOWA z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, badaczem historii kuchni staropolskiej

Sałatka i czekolada. Czyli nie każdy stół wielkanocny jest taki sam
Magazyn

Sałatka i czekolada. Czyli nie każdy stół wielkanocny jest taki sam

Jak Belgowie spędzają święta? – To rodzinny, domowy czas – mówi Jean Bos. – Nie ma wielkanocnego stołu, obficie zastawionego przysmakami, jak w Polsce. Jest obiad, który składa się z przystawki, zły, dania głównego i deseru

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens
Magazyn

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens

Mięsa jem niewiele. Zrobię białą kiełbasę z miodem, żeby tradycji stało się zadość. I upiekę dużo mazurków – mówi Monika Mikołajczuk, redaktor prowadząca pismo „Kraina Bugu”.

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska
Magazyn

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Konstanty jest inżynierem mechanikiem, Larisa skończyła Akademię Sztuk Pięknych we Lwowie na kierunku projektowanie odzieży. Od czterech lat prowadzą w Poniatowej małą restaurację „Miło Smaki Kaukazu”

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową
Magazyn

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół
Magazyn

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Anna Augustyniak z Sobieskiej Woli, pasjonatka kuchni regionalnej, według receptury Agnieszki Filiks

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]
Magazyn

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]

Wielkanoc. Co warto przygotować wcześniej? Dobry chrzan, polędwicę dojrzewającą, szynkę z piekarnika, zakwas na żurek i pasztet, który z dnia na dzień będzie lepszy.

Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem
film

Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem

Na wyjątkowy pomysł wpadły ukraińskie uchodźczynie w Białymstoku.

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy
Magazyn

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Zaglądamy do książki „Kulinarne skarby Ziemi Janowskiej” z dwóch powodów. Po pierwsze: Janów Lubelski jest kulinarną stolicą potraw z kaszy. Po drugie: rokrocznie towarzyszymy festiwalowi „Gryczaki”, poznając coraz to nowe potrawy z kaszy, które są zdrowe i pyszne. Do janowskich receptur dorzucamy przepisy z całego regionu.

Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie
8 kwietnia 2022, 11:00
galeria

Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie

Food trucki wracają do Lublina! Pierwszy wiosenny zlot organizowany przez FUTRAKI odbędzie się na parkingu Felicity Lublin (al. Wincentego Witosa 32) już w dniach 8-10 kwietnia.

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]
Magazyn

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko.

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]
Magazyn

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Zapraszamy do wiosennej wyprawy kulinarnej po Europie. Od bułgarskiej sałatki szopskiej, przez hiszpańską tortillę po niemiecką pieczeń w piwie. Jak na tym tle wypada nasz polski schabowy z kapustą? Zagraniczni turyści twierdzą, że znakomicie.

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]
Magazyn

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki
Magazyn

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki

Nie ma barszczu, nie ma jedzenia – mówi ukraińskie przysłowie. W kuchni ukraińskiej łączą się słowiańskie i muzułmańskie granice. Co ciekawe, samych receptur na barszcz jest ponad sto. W Lublinie są malutkie bary i garmażerki z napisem kuchnia ukraińska. Warto tam zawsze, a dziś w szczególności, kupować pyszne pielmieni, wareniki i inne przysmaki.

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania
Zdjęcia
galeria

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania

Ferie w w naszym województwie wciąż trwają, więc mali miłośnicy gotowania znaleźli coś dla siebie. Do 25 lutego w Szwedzkim Stole w Skende odbywa się Akademia Gotowania czyli seria warsztatów kulinarnych, które prowadzą profesjonalni kucharze.

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

W marcu ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich, w tym stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich w powiatu puławskiego. W menu m.in. krem z rokitnika, krokiety z kurczaka, syrop z orzechów i dekorowanie ciast.

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]
Magazyn

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]

Cóż warta byłaby dobra kanapka bez boczku? Albo karkówka, tagliatelle czy carbonara? Jak zjeść szaszłyki bez aromatycznego boczku? Dziś boczek na przystawkę, boczek w zupie i boczek na drugie.

Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana
Magazyn

Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana

Ma swoje święto w Supraślu na Podlasiu, gdzie w okolicach maja odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki ziemniaczanej. Okazuje się, że kultowy przysmak Podlasia ma swoją lokalną odmianę na lubelskim Polesiu. W karcie restauracji Hotelu Drob w Urszulinie debiutuje poleska kiszka ziemniaczana. Jeszcze lepsza od podlaskiej.

Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Prawdopodobnie jako jedyni po tej stronie Wisły podawać będziemy koshari, czyli narodowe danie egipskie mix makaronów, ciecierzycy i cieciorki – Rozmowa z Magdaleną Muchą, współwłaścicielką otwieranej jutro restauracji Makani street food.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium