![]() |
Czy nie masz nic przeciwko odłączeniu wsi Brzozówka od Gminy Szastarka?
[ ] Tak, nie mam nic przeciwko.
[ ] Nie, nie mam nic przeciwko.
|
![]() |
Tomek nie głupiej już. Czas na wyciszenie emocji i pracę.Nie ubliżaj tym ludziom,taka jest mentalność większości mieszkańców tej czy innej wsi.Każdy broni własnego stanowiska i ma zapewne jakąś część racji.Za tymi trudnymi decyzjami przemawia czysty rachunek ekonomiczny i to należy zrozumieć.
|
![]() |
A kto będzie płacił podatki i utrzymywał gminę. |
![]() |
Gminę Brzozówka? Brzozówka. Wątpię żeby ktokolwiek zechciał wziąć sobie na głowę taki ciężar. A podatek z Brzozówki w porównaniu do kosztów prowadzenia szkoły to NIC.
|
![]() |
Na prowadzenie szkoły to daje MEN chyba jesteś opóźniony w rozwoju skoro to do ciebie nie dotarło. |
![]() |
Państwo przekazuje tylko pieniądze stanowiące część kosztu kształcenia ucznia w szkole. Resztę dokłada samorząd i zazwyczaj jest to więcej niż wynosi przychód z tytułu sławnego podatku rolnego, którzy płacą wykorzystywani rolnicy. Zadaniem gminy jest nie tylko prowadzenie szkół, a już na pewno nie utrzymywanie szkółek z klasami łączonymi. Jeśli ktoś ma fantazję otwierać szkołę stowarzyszeniową to droga wolna - niech otwiera, ale niech za własne pieniądze zorganizuje lokal i wyposażenie. |
![]() |
Jesteś bardzo tępy skoro od roku nie możesz pojąć że szkoły stowarzyszeniowe niepubliczne utrzymują się z gołej subwencji.A co może ty za swoją pensję budowałeś budynek szkoły w Brzozówce i kupowałeś wyposażenie. |
![]() |
Ty jesteś jak pas.ż.t za pieniądze czyich dzieci chciałbyś długi gminy spłacać. |
![]() |
Jesteś bardzo tępy skoro od roku nie możesz pojąć że szkoły stowarzyszeniowe niepubliczne utrzymują się z gołej subwencji.A co może ty za swoją pensję budowałeś budynek szkoły w Brzozówce i kupowałeś wyposażenie.[/quote] Oczywiście, że za moje pieniądze. Nie życzę sobie żeby moje podatki (których przez rok płacę więcej niż brzozowski rolnik przez całe życie) szły na bezsensowne utrzymywanie małych szkół o niskim poziomie kształcenia. Jeśli chcecie załóżcie PRYWATNĄ szkołę, która będzie funkcjonować za WASZE WŁASNE pieniądze, nie zabierając pieniędzy z kieszeni podatnika. A tak przy okazji zapytam się. Macie pieniądze na kupno albo wynajem budynku na prowadzenie takiej działalności? [quote]Ty jesteś jak pas.ż.t za pieniądze czyich dzieci chciałbyś długi gminy spłacać.Pasożyt można pisać bez jakichkolwiek kropek - to w pełni legalne wyrażenie, ale wypraszam sobie. Pracuję sam na siebie i od nikogo nie ciągnę pieniędzy i ich nie marnotrawię. Długi gminy nie są spłacane przez pieniądze dzieci, ale przez pieniądze, które niepotrzebnie były pompowane w niepotrzebną szkołę we wsi Brzozówka. |
![]() |
Gmina chciała żeby dzieci z Brzozówki poszły na Szastarkę .Bo by je dołączyli do innych klas a subwencja została by na oddawanie długów których dzieci nie zaciągnęły.A ten chodnik koło szkoły w Brzozówce to sobie mogą zwinąć i zabrać .Nie masz zielonego pojęcia o dzieciach bo ich nie masz i przestań pisać te swoje bajki. |
![]() |
Ale przecież wasze dzieci chodzą na Hutę i w porządku. Poza tym zawsze możecie je posłać na przykład do Modliborzyc czyli do innej gminy i wtedy nikt tych waszych biednych dzieci nie będzie okradał i wykorzystywał. A najlepiej zabierzcie się całą wioską do innej gminy. |
![]() |
Skąd możesz wiedzieć, że nie mam dzieci? Nawet nie wiesz kim jestem poza tym forum. Tak, pieniądze zaoszczędzone na szkole w Brzozówce poszłyby na oddawanie długów. Bo długi mają to do siebie, że należy je spłacać. Nie można w nieskończoność żyć na kredyt i chyba to rozumiesz. Gdybyś pożyczył od banku nawet głupie dwa tysiące na dwa lata to po tym czasie musisz to spłacić. Nie ma nic za darmo. Chodniki i drogi są zdecydowanie bardziej potrzebne od mikroszkółek o wątpliwej jakości kształcenia. Nie życzę sobie utrzymywania tego reliktu za moje podatki. Nie i już. Popieram pana Mularczyka z całego serca i życzę mu by radni zdecydowali o dalszej optymalizacji systemu edukacji w Szastarce. Oby wójtowie innych miejscowości też mieli takich rozsądnych radnych, którzy dbają o finanse gminy, a nie wygodę grupki zainteresowanych. |
![]() |
Jak z tobą nie piszę to się nie wsadzaj |
![]() |
Nie wiesz przypadkiem czy do psychiatry jest potrzebne skierowanie od lekarza rodzinnego?Z twoich inteligentnych wypowiedzi można się domyślić kim jesteś. |
![]() |
Nie, do psychiatry nie jest konieczne skierowanie od lekarza rodzinnego. Pacjent zgłasza się do Poradni Zdrowia Psychicznego z dokumentem tożsamości oraz z dowodem ubezpieczenia zdrowotnego. Warto też by wziął od innych lekarzy, u których się leczył historię swojego leczenia wraz z listą stosowanych leków. No to powiedz proszę kim jestem? |
![]() |
Jak byś troszkę miał pojęcia na ten temat to byś takich głupich pomysłów nie podsuwał . Bo skoro wójt wychodzi z założenia że upór za upór to Brzozówka opór za opór ,skoro wójt oszczędności szuka w edukacji ich dzieci to je do najdroższej szkoły w gminie oddali . Kiedyś księdza wysiudali to i Tomcia się na pewno pozbędą . |
![]() |
jesteś pewnie pacjentem ,skoro na ten temat tyle wiesz i takie głupoty na forum publicznym wypisujesz . |
![]() |
Pierwsze odłączy się Brzozówka ,potem za pewne Polichna . I co dalej ? Dalej to gmina Szastarka zmniejszy się do mikro gminy i Tomaszek będzie musiał ją zamknąć jak szkołę na Brzozówce ,chyba że jakieś stowarzyszenie się zawiąże . |
![]() |
Wiem wiele, bo jestem wykształconym człowiekiem i moja praca wiąże się z tym tematem. No dobrze. Jakiś pomysł kim jestem? |
![]() |
Któraś sąsiednią gmina może utworzy sobie filię {Gmina Szastarka }co by Tomaszek miał gdzie swoje przekręty robić . |
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|