![]() |
Zapomniano dodać: "artykuł sponsorowany".
|
![]() |
zapomnieli również dodać :
- zapłać podatek od tego
- zapłać frycowe w banku w postaci prowizji
- płać i płacz za przegląd :)
- tandeta wykonania i bez pojęcia byle prędziej PEXem po całej kotłowni
....niektórzy bardzo dobrze wiedzą o czym mówię :) :(
taka instalacja jest warta max 10 tyś przy dzisiejszych cenach
|
![]() |
te 50 - 60 % oszędności to wójt chyba sam wyliczył
|
![]() |
8 lat żywotności czyli opłacalność tylko za dopłatą z podatków, solarowcy mają cudownych lobbystów
|
![]() |
Na pewno w naszym klimacie będą mieli oszczędności na ogrzewaniu domu, zwłaszcza w zimie...
|
![]() |
zapomnieli również dodać : - zapłać podatek od tego - zapłać frycowe w banku w postaci prowizji - płać i płacz za przegląd :) - tandeta wykonania i bez pojęcia byle prędziej PEXem po całej kotłowni ....niektórzy bardzo dobrze wiedzą o czym mówię :) :( taka instalacja jest warta max 10 tyś przy dzisiejszych cenachTe całe akcje to wytwór lobby bankowo-solarowego. Musisz wziąć kredyt na to w banku, a oni zainstalują Ci grupowo jakiś zestaw z przetargu. I tu jest cały myk - ma być tanio i jest tanio, czyli będą problemy. Opowiadał mi facet, co wykonywał instalacje w takiej akcji jako podwykonawca. Pokupowali ludziom taniochę, nawet bez podstawowych zabezpieczeń i wielu miało problemy, więc generalnie negatywne opinie się przez to szerzą. Jak wszędzie - możesz mieć tanią chińszczyznę, albo coś markowego. Mam kolektory Hewalexa, zbiornik emaliowany Austria coś tam (polecam) i przed wczoraj na panelu sterownik pokazał 40stC, więc i teraz wodę podgrzewa powyżej 30stC. Instalacja działa od 2009, a od maja do września kocioł stoi wyłączony. Raz coś poprawiali bo na złącze był wyciek glikolu. Przy upałach, które dochodziły do 40stC to woda w zbiorniku dochodziła do 90stC w całej objętości. Puszczając taką wodę bez zabezpieczania na krany można się poparzyć. Do tego zabezpiecza się tę sytuację miszaczem, ciekawe czy będą to montowali tym ludziom, i czy pompkę obiegową też??? |
![]() |
Gmina Kraśnik dostała kasę już drugi raz a że im jest ciągle mało to jutro jeszcze zdecydują że będą stawiać u nich wiatraki, nikt tam nie protestuje nikomu to nie przeszkadza więc zieloni robią co chcą.
|
![]() |
a gdzie tu słońca szukać na ogrzewanie solarne?
|
![]() |
Uzywam solarów już 5lat. ( c.w.o i podgrzanie co)
Moje doświadczenia z tego okresu.
Musialem sam poprawiac po partułach autoryzowanych ( zestaw ACV) !!!
Po prostu śloje nie przepłukali instalacji po montażu i kwałek konopi zablokował tloczek w zestawie pompowym. Plus dodatkowo żle podpięte czujniki temperatury ?!!! Na reklamację nie chcieli przyjechać( stary numer- kasa do kieszeni, a ty kliencie męcz się sam. Prosby, grośby, prawo konsumenta mają w d.pie). Dzwoniłem do innych firm autoryzowanych w Lublinie -długa kolejka oczekiwania na serwis ( nie mają czasu dotacje unijne ich gonią). Więc instrukcję serwisowa w rece i sam to poprawiłem :))). Wniosek -Montaż i przeglady mozna samemu robić.
Serwisowanie coroczne :Trzeba pilnować szczelość i ciśnienie w instalacji oraz sprawdzać temperaturę krzepnięcia glikolu.- można kupić miernik (koszt pare złotych). Srednio co 5 lat się go wymienia. Uzupełnia się ubytki i pompuje po wymianie używajac opryskiwacza ogrodowego.
Nie ma sie obawiać co będzie jak wyjade i nie będę korzystal z goracej wody- nic się nie stanie . Nie trzeba słuchać pseudo fachowców.
Mój zestaw solarny kosztował ok. 11,5 tyś. zł. wraz z robocizną. Oszczędności ok. 1000zł. rocznie licząc ostrożnie. Jak jest sloneczko tak jak np. wczoraj to woda w buforze 380 l.- była 50 stopni C. W takie dni włączam instalcję co. i mam ciepłe kaloryfery.Styczeń , luty , marzeć jeszcze włączam piec co. Ale od kwietnia i maja praktycznie solary ogrzewają mi dom - ok. 200m2. Tak samo jest jesienią wrzesień, pażdziernik. Dodatkowo c.w.o jest.
Moja opinia jest taka -warto skorzystać i zamontowac solary. Wszak nie wiadomo co bedzie z cenami gazu,czy węgla.
|
![]() |
a za 10 - 12 lat wymiana solara, jak tylko sie spłaci (tyle wynosi jego średnia żywotność).
|
![]() |
amen
|
![]() |
Niestety, póki co nie jest to opłacalna oferta.
|
![]() |
Na co wam te urządzenia z pompkami glikolem i tym,że po przegrzaniu nadmiar gorącej wody zrzuca w zlew====lepiej za 3798zł solar wolno stojący ze zbiornikiem 200l.bez dziur w dachu ,pompek co pobierają prąd i glikolu.796 899 091,697 900 227,Mełgiewska 11/15 Lublin.Tylko na zimę trzeba wypuścić wodę jak temp. spadnie poniżej -5 st.C.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|