Nikt ich nie zmusza do darowania pieniędzy. Tyle już lat chodzę do Kościoła i ani razu nie dałem ani grosza. I co, można?
|
|
Niedrzwica Duża to bogata gmina. Proboszcz powinien zarządzić co najmniej po 200zł od rodziny. A rozliczy się z wiernymi przy okazji najbliższych bierzmowań, komunii, ślubów i pogrzebów. Kto nie zapłaci na naszą świątynię, niech jedzie do Niedrzwicy Kościelnej!
|
|
Media szukają sensacji tam gdzie nietrzeba,jak komuś niepasuje to niech niepłaci chyba wyraźnie się ludzie wypowiadają więc po co ten durny artykuł Pani redaktor.
|
|
Ot awantura... zamieszkajcie w Cycowie, tutaj co roku ksiądz urządza składki "co łaska"- droższej parafii nie znajdziecie. Dorwał sie proboszcz do koryta i korzyszta. Jak ktos nie wierzy to zapraszam dziennikarzy bo to co się tutaj dzieje jest chore
|
|
A czy to nie jest zbiórka publiczna na którą trzeba zgody MSWiA!
|
|
U mnie w parafii były składki nawet po 300 zł na rok. Pewne to jest kto chce dać na kościół to da i napewno na tym interesie nie straci
|
|
Kościół jako niruchomość nie jest własnością księdza tylko parafian. W czym problem?
|
|
CZARNA MAFIA PEDOFILSKA!!!
|
|
A co powiecie na taki temat: za wjazd pojazdem na cmentarz proboszcz pobiera opłatę "za otwarcia bramy" 50zł!
|
|
Jesteś w błędzie kolego, kościół jako nieruchomośc jest własniością KOścioła Katolickiego. Ot problem. |
|
Ma czarnuch rację, jak barany płacą to powinien podwoić stawkę. Nie pojmuję dlaczego mają pretensję przymusu płacenia nie ma dla mnie może byc składka i 1000000zyli wisi mi to, i tak nie płacę, a baranie łby parafiańskie niech płacą i nie płaczą.
PS Parafianin znaczenie pierwotne: "człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony"
|
|
Nie ma przymusu, ale w akta zapisują, że nie zapłacone i później przy jakichkolwiek okazjach będzie wypominanie i podnoszenie stawek za chrzest, ślub itp....
|
|
w jednej z parafii w dekanacie lubartowskim ksiądz zbiera od parafian po 10 zł na miesiąc czyli wychodzi po 120 zł na rok. Każe pieniądze zbierać radnym co pół roku. Osoby które dały pieniądze(nazwisko i suma) są wyczytywane w kościele na każdej mszy. Tylko, żeby te pieniądze szły na kościół to tak, a nie najpierw trzeba zrobić sobie plebanie.
|
|
Opodatkować Kościół !!!! Niech Się rozliczają z kasy którą dostają od wiernych czyli Darowizny !!!!!!
|
|
podobnie jest w parafi DYS tylko tam jest 500 od rodziny !!!
|
|
W sąsiedniej parafii - Niedrzwicy Kościelnej takie zbiórki to codzienność od lat! W dodatku były okresy, że zbiórki odbywały się co miesiąc.
|
|
Tośta sobie znaleźli "chłopca do bicia". Tak się składa, że jestem członkiem jednej z rad parafialnych i doskonale wiem jakie są koszty remontów i utrzymania kościołów, a każda złotówka jest rozliczona co do grosza, każda choć dobrowolnie przecież wpłacona.
ZUS-a, OFE, NFI, Krajowy Fundusz Drogowy i budżet rozliczajta albo spróbujta nie zapłacić składki ubezpieczenia obowiązkowego, podatku albo akcyzy od paliwa.
Zobaczta, a tam murzyna biją!!!
|
|
A do Państwa pretensji nie macie? Płacicie podatki i to niemałe - pojawią się głosy bo to na; oświatę, bezpieczeństwo, drogi itp. A ksiądz nie jest na utrzymaniu parafii? Za prąd, wodę , ogrzewanie..... płacić nie trzeba? 50zł na rodzinę to dużo? Wystarczy to na położenie 0.5 m2 kostki brukowej średniej jakości. Jesteście roszczeniowi , potraficie brać. Najwięcej wrzeszczą Ci co nigdy nie dają, nie dbają o wspólne cele i własności.
Przypomina mi się Judasz i jego kwękanie na wylanie drogiego olejku.... Najlepiej te pieniądze byłoby dać biednym - co krytykanci? I na kościół nie dajecie, i na biednych nie dacie - ot takie takie macie wychowanie . Dziadowskie.
|
|
Czy masz na myśli Wilkołaz? Dla mnie to śmieszne |
|
Witam, porownywanie wielkiej parafii na lsm i małej wiejskiej parafii jest nie powazne. Parafie wiejskie z własnych pieniedzy ledwo sa w stanie opłacic bierzace rachunki i bardzo drobne remonty. mieszkam takze w parafii podlubelskiej i kazdy remont jest robiony w ten sposob i daje kto chce.
|
Strona 1 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|