A ja mam pytanie do redaktorów Kuriera? Dlaczego od pewnego czasu nazwy marek samochodów zaczęto pisać z małej litery? Czy zmieniły się zasady pisowni? Wg mnie marka samochodu to nazwa własna, a więc z dużej litery. Czyż nie powinno się pisać Audi, Kia, Daewoo, a nie audi, kia, daewoo? Co na to panowie redaktorzy?
|
|
Przepraszam za wcześniejszą pomyłkę. Chodziło mi oczywiście o redaktorów Dziennika Wschodniego. Nie mam możliwości edycji poprzedniego wpisu. Ale to nie zmienia treści mojego pytania.
|
|
REDAKTOR DZIENNIKA WSCHODNIEGO VEL SZTANDARU LUDU MA WŁASNE ZASADY ORTOGRAFII - NACZELNY SZTANDARU WIE LEPIEJ JAK SIĘ PISZE
|
|
nazwy marek samochodów pisało się z dużej litery jakieś 30 lat temu. bo Lublin to miasto, a lublin to ciężarówka.
|
|
cytat "nazwy marek samochodów pisało się z dużej litery jakieś 30 lat temu. bo lublin to miasto, a lublin to ciężarówka."
wystarczy wejść na wikipedię, wpisać hasło samochód lublin i zobaczyć jak wygląda pisownia. ale zainspirowany takim tłumaczeniem pogrzebałem dalej w internecie. i znalazłem to:
******rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=285:pisownia-marek-samochodow&catid=44&itemid=145
i nie wiem co na ten temat myśleć, bo absolutnie z radą języka polskiego się nie zgadzam. zresztą wielokrotnie dawali plamę. wg mnie audi nie jest nazwą wyrobu i nigdy nie może nią być. nazwa wyrobu to np. "samochód" czy "pojazd". a wyraz audi zawsze będzie dla mnie nazwą marki. i zawsze będę uważał, że powinno się go pisać z wielkiej litery.
tak samo nie zgadzam się z przedstawioną tutaj argumentacją:
******rjp.pan.pl/index.php?view=article&id=745
mam świadomość, że zostanę wyklęty z tego powodu i nie będę ciągnął dalej tego tematu.
niemniej zwracam honor panu redaktorowi artykułu.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|