![]() |
Morze na Głusku i we Świdniku zrobio te kolektory bo łu nas w Łopolu to tylko zrobiły ankiete i nie bedom robiły kolektorów bo już som na oczyszczalni ścieków w Łopolu kolektory na gnojówke.
|
![]() |
Instalacja kolektorow slonecznych nie rozwiaze problemu ogrzewania domu;) kolektor sloneczny jest tylko urzadzeniem wspomagajacym podgrzewanie CWU w domach i wymaga dodatkowego urzadzenia grzewczego e.i kociol gazowy , elektryczny badz na paliwa stale olej itp. Instalacja solarna wymaga rowniez serwisowania co roku gdyz zbiornik na wode jest Biornikiem
Zamknietym dzialajacym pod cisnieniem do 3.5 bar. W okresie letnim przy naslonecNieniu ok 70% Biornik 300 litrowy pozwala na korzystanie z cieplej wody dla 4 os rodziny pod warunkiem ze wszyscy wezma tylko prysznic 5 min a nie kapiel w wannie;) w okresie zimowym
Kolektor sloneczny ma slaba wydajnosc ok10 % dlatego podgrzewanie wody powinno miec dodatkowe zrodlo energii. Zastanawiam sie dlaczego w Polsce nikt nie mowi o tym i wciska ciennote ludziom ze jest to darmowa energia. Oczywiscie jest pod warunkiem ze mamy zainstalowanych 6 kolektorow na dachu a nie 3 wtedy wydajnosc jest zwiekdsxona o ok 30%. wiec w okresie letnim woda ciepla jest jak najbardziej za darmo. Pamietac nalezy rowniez o solance w kolektorze ktora nalezy uzupelniac. Wszystkie zawory cisnieniowe musza byc sprawdzane przez osobe upowazniona do tego a nie jak to sie ma u nas przez zlota raczke. Pamieatajmy tylko ze kolektor sluzy do podgrzewania CWU A NIE CO;) wiec w zimie i tak trzeba grzac dodatkowym zrodlem energii choc w praktyce i tak koszt ogrzewania jest duzo nizszy
|
![]() |
Witam serdecznie,
z dofinansowaniami gminnymi różnie bywa, nie każda gmina potrafiła sobie z tym poradzić.Ciekawym rozwiązaniem jest propozycja firmy Hoven. Jest to propozycja dla osób, które nie chcą tak długo czekać na instalacje solarną, a chcą zainstalować kolektory rurowo-próżniowe z dofinansowaniem. Firma działa kompleksowo, tz. doradza, pozyskuje dofinansowanie oraz montuje zestaw. W ubiegłym roku wykonał ponad 1200 instalacji z dofinansowaniami, można było o tym przeczytać na wielu stronach internetowych. http://serwisy.gazetaprawna.pl/ekologia/artykuly/574308,polacy-coraz-czesciej-instaluja-kolektory-sloneczne.html http://testpi.polskiinstalator.com.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=27&Itemid=96
Pozdrawiam
Doradca Techniczno-Handlowy
601-90-90-77
|
![]() |
Widzę, że panuje tu marketing szemrany i opinie różnych "fachowców". To może coś napiszę od użytkownika: 4 sezon, 3 panele Hewalex, zbiornik na wodę 300l emaliowany. Parę dni temu na solarze (i tak nie jest ustawiony optymalnie do słońca) miałem ponad 50 stopni (nie sprawdzam codziennie). W lecie obserwowałem już u siebie temperatury 80-90 stopni w zbiorniku (prawie całym bo temperatura jest mierzona w dwóch miejscach) - gdyby nie zawór mieszający można by się poparzyć wodą z kranu. Generalnie piec na paliwo stałe stoi wyłączony od początków maja do połowy września (orientacyjnie, zależy od roku).
Po pierwsze, żeby instalacja była poprawna i wydajna trzeba mieć możliwość umocowania paneli na dachu (odpowiednia duża połać) i od dobrej strony (półnoć jaknajbardziej odpada, he, he, he...). Oczywiście liczba paneli też musi być sensownie skalkulowana.
Po drugie, od swojego instalatora słyszałem, że w takich akcjach grupowych "na dofinansowanie" idzie oczywiście przetarg z najniższą ceną, a za tym badziewiasty sprzęt nawet bez podstawowych zabezpieczeń. Więc tacy "wkręceni" ludzie narzekają potem na to co mają, są awarie itp., co oczywiście nie jest dziwne w takim przypadku. Dlatego nie żałuję tego co sam wybrałem, a wcale nie było to najtańsze.
Co do C.O. z solarów - z tego co wiem są takie instalacje, ale to wyższa półka cenowa, nie za 10 czy 20 tys zł.
I na Boga - ludzie nie bierzcie wykonawców (instalatorów) z daleka, bo podstawa przyjemnego użytkowania to szybki i skuteczny serwis, bo wszystko się psuje, a tu mamy doczynienia ze sporym ciśnieniem, glikolem to zwykły śmiertelnik sam sobie nie poradzi.
No, i znowu słoneczko dzisiaj się pojawiło, ach, wiosna....
|
![]() |
Masz w zupełności słuszność . Ja użytkuje kolektory od 4 lat . Służą tylko i wyłacznie do podgrzewu CWU .Kolektory w moim przypadku wspólpracują z kotłem gazowym Vitodens 343 F. Od kwietnia do września mam ciepłą wodę uzytkową z baterii słonecznych, ktora pokrywa prawie całkowite zapotrzebowanie mojej 4 osobowej rodziny w tym okresie . "CO" to chyba tylko kolektory próżniowe ( drogie ) no i układ CO do tego przystosowany.Jak instalowałem swoje kolektory nie bylo o tym żadnej mowy mimo że projekt i wykonanie zleciłem dużej znanej Firmie
|
![]() |
Chciałbym zwrócić zainteresowanym uwagę, że to są tylko na razie zamiary. Nie ma ogłoszonego przez Urząd Marszałkowski naboru projektów.Nie wiemy nic na temat wysokości środków.Prawie wszystkie gminy w woj.lubelskim chcą pozyskać środki na kolektory słoneczne.Myślę, że wtakich przypadkach pieniądze zostaną skierowane na inne zadania niż kolektory słoneczne.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|