![]() |
A niech utoną we własnych odchodach.To jest takie zadupie że oni w większośći chodzą sie wysrać za stodołę a podcierają się liściem łopuchu.
|
![]() |
ale jak miasto nie wybuduje tego kolektora to cała gmina głusk która ostro od kilku lat buduję kanalizację spóści im wszystko do rzeki a nie jak powinna do kolektora a wtedy prezydent moze zmieni zdanie
|
![]() |
Barbaro,
widać, że znasz uroki życia na wsi, a jak liścia brakuje to co? ręka zostaje?
|
![]() |
I bardzo dobrze. Sam wyprowadziłem się z bloku do domku. Mam przydomową oczyszczalnię i zbieram deszczówkę na podlewanie trawników, spłukiwanie kibla itp. Resztę wody pobieram z studni głębinowej. I niech mnie pocałuje MPWiK, co rok w styczniu podwyżki, a w grudniu premie za wykonanie planów... Do tego rzecznik prasowy na zastępstwie 8/10 etatu, za skromne 4000 zł miesięcznie. bo biedny radny Nowak musi sobie dorobić...
|
|
|
![]() |
Czy Ty Antyżuk, wierzysz w to co piszesz?. Co do wody to się zgodzę ale ścieki, dziwię się że w ogóle słuzby sanitarne coś takiego jak przydomowe oczyszczalnie(?) tolerują. |
![]() |
Mieszkańcy ul. Głuskiej czytaj: wsi Głusk wylewają swoje rozwodnione odchody do przydomowych szamb. Zapewne wiekszość mieszkańców ma szamba z tzw chłonnym dnem czyli zrobione w ten sposób by zawartość wsiąkała w glebę .Nie obchodzi ich że zatruwają środowisko ,że ścieki powodują skażenie wód podziemnych. Łun iu łuna nie są zainteresowani płaceniem za kanalizację skoro nie płacą za wywóz szamb. W myśl zasady : za własne gówno płacic nie będę. Taka prawda. Uprawnione organa władzy powinny zabrać się solidnie do pracy i sprawdzić wszystkie szamba w okolicy. Państwo zarobi a środowisko odwdzięczy się przyszłym pokoleniom . Zapewniam że niektóre przydomowe studnie zostały pzrerobione na szamba . Ale to odrębny temat.
|
![]() |
Jak tam nie chcą kanalizacji zapraszam na ul. Główną. Ja z chęcią sie podłączę... Kiedy miasto ruszy z budową kanalizacji na Nałęczowskiej???
|
![]() |
straż miejska ze służbami MPWiK na zlecenie miasta powinna skontrolować te "przydomowe szamba" - wypompowanie zawartości, spłukanie wodą, wypompowanie do dna i kontrola, czy dno i ściany są wybetonowane; jeśli nie - grzywna 500 zł i zobowiązanie do usunięcia nieprawidłowości . I tak co miesiąc ... i okaże się, że jednak opłaca się podłączyć do kolektora ...
Za wywiezienie 1 metra sześć. szamba trzeba zapłacić ponad dwukrotnie więcej niż za wpuszczenie tego do kolektora sanitarnego - więc jak się ma nie opłacać ? Wywożenie szamba na pola w sezonie nie-zimowym i nieszczelne dna szamb - to powoduje, że się "nie opłaca".
O przerobionych na szamba studniach aż nie chcę myśleć ... przy kopaniu studni nikt przecież kolejnych kręgów nie uszczelnia, bo w studni nie ma takiej potrzeby, więc szczelne to to nie jest. Dodatkowo pompy szambowozów mają konkretną wydajność głębokości zasysania, wielokrotnie mniejszą niż głębokość takiej studni - konsekwencje każdy może sobie sam wyobrazić.
|

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.