![]() |
Prosimy więc o tańszy gaz i będziemy grzać ekologicznie.
|
![]() |
Puławy z taką ilością instytutów naukowych, naukowców i wielką chemią nie mają stacji, która monitorowałaby powietrze i wodę w Puławach i okolicy? Czegoś tu nie mogę zrozumieć!
|
![]() |
Niech dadzą ludziom na rachunki za to ogrzewanie gazowe czy elektryczne. Do sieci też sam się nikt nie podłączy. Jak na dworze jest -20 C to ludzie mają gdzieś poziom jakichś cząsteczek i trudno im się dziwić. Ale to fakt: na Śląsku jest gorzej. Wróciłem z Kędzierzyna i krótko mówiąc jeden wielki syf!
|
![]() |
Brzmi bardzo groźnie!
Wikipedia: Benzopireny, C20H12 – dwa organiczne związki chemiczne z grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są związkami silnie rakotwórczymi.
Zbudowane są z pięciu skondensowanych pierścieni benzenowych. Zawierają czteropierścieniowy szkielet pirenu z dołączonym dodatkowym pierścieniem benzenowym. Tworzą dwa izomery strukturalne różniące się miejscem przyłączenia pierścienia benzenowego do pirenu:
Porównanie izomerów [a] i [e]
Benzo(a)pyrene numbered.png Benzo(e)pyrene numbered.png
benzo[a]piren
{\displaystyle \scriptstyle T_{t}} {\displaystyle \scriptstyle T_{t}} 176,5 °C
{\displaystyle \scriptstyle T_{w}} \scriptstyle T_w 495 °C benzo[e]piren
{\displaystyle \scriptstyle T_{t}} {\displaystyle \scriptstyle T_{t}} 178 °C
{\displaystyle \scriptstyle T_{w}} \scriptstyle T_w 492 °C
Występują w dymie podczas spalania niecałkowitego, m.in. w dymie tytoniowym (dym z 1 papierosa zawiera 0,16 μg tej substancji), w smogu powstającym w wyniku niskiej emisji – przede wszystkim wskutek spalania węgla, w mniejszym stopniu – śmieci (najczęściej tworzyw sztucznych) oraz także częściowo jako emisje transportowe[1]. Stężenie benzopirenów w powietrzu jest jednym z parametrów oceny jakości powietrza[2]. Z powodu obecności w dymie, benzopireny dostają się do żywności podczas wędzenia potraw.
Duża ilość benzopirenów, ok. 1,5%, znajduje się w smole pogazowej.
|
![]() |
Azotoksy wszystkich was zabija.
Powoli, skutecznie.
Jak dawniej większość załogi.
Każdy kto pamięta martwy las wie o czym mówię.
|
![]() |
Chyba nie wiesz o czym mówisz. Las usechł z powodu obniżenia wód gruntowych a nie z powodu emisji.
|
![]() |
W Puławach nie ma takich pomiarów? To skandal. Badają róźne zarazy z całej Polski, a powietrza nie monitorują.
|
![]() |
Na osiedlu "górna-kolejowa" w Puławach niektórzy to nie wiem czym palą, ale z kominów czasem wali czarny dym, a śmierdzi, że udusić się można we własnym domu - zaciąga dym przez wentylację. Nie wiem, ani razu nie widziałem strażnika miejskiego, a tak pieprzyli, że będą sprawdzać.
|
![]() |
DZIENNIK WSCHODNI -- ZANIM COS NAPISZECIE SPRAWDŹCIE WCZEŚNIEJ JESLI CGODZI PUŁAWY PULAWY MAJA STACJE NA UL KARPIŃSKIEGO JAKOŚĆ POWIETRZA BARDZO DOBRA.
|
![]() |
"Zapewniam, że te wartości z pewnością" - pewnie powinienem mu wierzyć.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|