MUFFINY KAWOWE ORAZ KAKAOWE Z RABARBAREM
Pachnące muffiny o dwóch bardzo lubianych smakach w deserach, czyli: kawa w roli głównej i kakao, ale jest coś jeszcze... kwaskowy rabarbar oraz delikatny serek mascarpone.
Składniki (na 12 sztuk)
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej;
- 60 g mąki krupczatki;
- 80 g cukru;
- 250 g kefiru;
- pół szklanki oleju;
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal;
- 1,5 łyżki kakao;
- łyżeczka sody;
- małe jajko lub żółtko.
Nadzienie:
- 125 g serka mascarpone;
- małe jako;
- łyżka cukru waniliowego;
- łyżeczka mąki.
Dodatkowo:
- owoce sezonowe, obecnie rabarbar.
Przygotowanie
Do 125 g serka mascarpone dodać mąkę, cukier waniliowy, jajko i dokładnie wymieszać. Powstałą masę serową można włożyć do lodówki lub zamrażarki aby się schłodziła, wówczas łatwiej będzie ją nakładać na ciasto.
Wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu płynne. Następnie je połączyć.
Powstałą masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody, a do drugiej kakao.
Do foremek na muffiny nakładać po łyżce ciasta, następnie sera i znów ciasta, a na koniec rabarbar. Można zrobić muffiny tylko o smaku kawy lub tylko o smaku kakao, ewentualnie kawowo-kakaowe lub odwrotnie.
Babeczki piec około 20 minut w 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/mu/ff/muffiny-kawowe-kakaowe-z-rabarbarem-1_mi.jpg
|
|
Baba kawowo-czekoladowa z kawowym lukrem
1 kost margaryna,
1 szkl cukier,
3 szt jajka duże,
2 szkl mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
4 łyżki posypka czekoladowa,
Lukier kawowy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
cukier puder
Do naczynia włożyć mąkę wymieszaną z proszkiem,cukier,jajka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i zimną wlać do ciasta,ponownie zmiksować.Dodać posypkę czekoladową i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do formy babkowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą .Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 40 min.Piec do suchego patyczka.Lukier kawowy;kawę zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.Dosypywać cukier puder do momentu aż lukier nie będzie spadał z łyżki.Zimną babkę polać kawowym lukrem i ozdobić wg własnego pomysłu.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/c/c8db/5e3c/e1fc/0fdc/3b9c/7d78/cb42/35fc/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
|
Deser kawowo- śmietankowy
1 szt budyń śmietankowy,
1 szt budyń waniliowy,
1 l mleko,
6 łyżek cukier,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
150 ml kremówka,
1 łyżka cukier puder,
czekolada,
beziki kuleczki ozdobne
1.Odmierzyć pół litra mleka ,odlać pół szklanki i resztę zagotować z cukrem.Dodać do ciepłego mleka kawę rozpuszczalną.W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy waniliowy i wlać do gotującego się mleko,zagotować.
2.Odmierzyć pół litra mleka ,odlać pół szklanki i resztę zagotować z cukrem.W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy śmietankowy i wlać do gotującego się mleko,zagotować.
3.Gorące budynie wykładamy na przemian-śmietankowy,kawowy do szklaneczek i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4.Przed podaniem ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem i nałożyć kleks bitej śmietany.Zetrzeć trochę czekolady dodać bezika i kuleczki ozdobne.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/f/f4c3/56ca/670e/4b23/214b/046f/0ff0/4496/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
Strona 4 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|