Roladki z oliwkami
Składniki: 4-5 porcji filetów z kurczaka, 10 oliwek jasnych, 10 oliwek ciemnych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Rozbite na płaty filety doprawiamy solą i pieprzem. Mielemy lub drobniutko kroimy oliwki,doprawiamy do smaku i rozsmarowujemy na powierzchni płatów. Zwijamy je w kształt rolady,panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Do roladek robimy sos z następujących składników:
1 szklanka soku pomidorowego, 1/2 szklanki białego wina, 30 dag fasolki szparagowej, 1 srednia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól i pieprz.
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, ugotowaną fasolkę kroimy na mniejsze częsci. Cebulę i czosnek smazymy na oliwie, dodajemy sok pomidorowy i wino, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy fasolkę i doprawiamy do smaku.
Roladki podajemy z ryżem i dowolną surówką.
SMACZNEGO!
|
|
Chleb z oliwkami
1,2 kg mąki pszennej
60 g drożdży
2 łyżki orzeszków pinii
1/2 szkl oliwy
1/2 pęczka oregano
3/4 l wody
2 szkl oliwek kalamata
sól
Oliwki oczyścić z pestek,pokroić.Drożdże wymieszać z wodą,odrobiną mąki,orzeszkami,posiekanym oregano,oliwą.Odstawić do wyrośnięcia.Zaczyn połączyć z mąką,dodać sól,Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ścian naczynia.Przykryć wilgotną ściereczką,pozostawić do dwukrotnego wyroścnięcia.Mocno zagnieść dodać oliwki,uformować bochenek.Naciąć z góry w kilku miejscach.Piec 230 stopni 10 min.Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni piec jeszcze przez chwilę.
|
|
Flaczki soczewicowe
2 l wody
4 szkl soczewicy
4 pomidory
marchewki
2 cebule
4 sztuki zielonych oliwek
4 łyżki octu winnego
1/2 szkl oliwy
sól,pieprz
Cebulę pokroić w cienkie plastry,podsmażyć na oliwie.Opłukaną soczewicę połączyć z cebulą,pokrojonymi w kostkę pomidorami,pokrojoną w paski marchewką-wszystko razem dusić.Zalać wodą,dodać,sól gotować do miękkości soczewicy.Doprawić pieprzem,octem-gotować kilka minut.Posypać wiórkami oliwek.Dobrze smakują z pieczywem.
|
|
KURCZAK Z OLIWKAMI
1 kurczak
150 g cytryn w zalewie
500 g cebuli
3 ząbki czosnku
5 g imbiru
pęczek pietruszki
pęczek kolendry
150 ml oliwy z oliwek
szczypta szafranu
3 laski cynamonu
łyżka soku z cytryny
150 g oliwek bez pestek
sól,pieprz
Cytryny pokroić w paski.Cebulę ,czosnek,imbir,pietruszkę ,kolendrę posiekać.Do rondla wlać 250 ml wody,dodać oliwę ,szafran,cynamon,sól z cytryny,przyprawy.Włożyć kurczaka{pokrojony na porcje}doprawić solą,pieprzem,dusić 15 min.Wyjąć mięso dodać oliwki,cytryny z zalewy.Sos lekko odparować,wyjąć cynamon.Włożyć kurczaka,podgrzać.Podawać gorące,polewając sosem razem ze składnikami
|
|
WIEPRZOWINA Z OLIWKAMI
1/2 kg schabu wieprzowego
20 dag szynki wieprzowej wędzonej
1 cebula
15 czarnych oliwek
5 łyżek oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szkl białego wytrawnego wina
łyżka mąki
Cebukę ,szynkę ,oliwki pokroić w kostkę.Schab pokroić na 4 plastry.Lekko rozbić,posolić,obtaczać w mące,usmażyć na oliwie.Mięso wraz z tłuszczem ze smażenie przełożyć do rondla,dodać cebulę,wędlinę,oliwki.Chwilę dusić dodać koncentrat,dusic do miękkości mięsa.Pod koniec podlac winem.Kawałki miesa wyłożyć na półmisek polać sosem.Podawać z ryżem
|
|
Oliwki marynowane z chili
500 g czarnych oliwek
5 małych papryczek chili -świeże
3 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka chili w proszku
2 dymki
2 łyżki soku z cuyryny
2 łyżki czerwonego octu winnego
80 ml oliwy
OLIWKI W MARYNACIE ZIOŁOWO-CYTRUSOWEJ
po 250 g czarnych i zielonych oliwek
po 2 łyżeczki skórki z cytryny, pomarańczy
2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego,uprażone
2 łyżeczki kmninu rzymskiego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
60 ml białego octu winnego
80 ml oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
mała cebula
Wymieszać wszystkie składniki każdej marynaty osobno .Przykryć,wstawić do lodówki na dwa dni.Podawać z pieczywem.
|
|
SAŁATKA
1 sałata lodowa
20 dag szynki
3 łodygo selera naciowego
1 duża pomarańcza
5 dag czarnych oliwek
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki oregano
5 dag salami w plasterkach
sól,pieprz
Oczyszczoną sałatę porwać.Szynkę pokroić w kostkę.Obraną pomarańczę podzielić na cząstki.Sałatę,szynkę,seler,oliwki,cząstki pomarańczy połączyć.Czosnek rozgnieść,rozetrzeć z olejem,octem,dodać oregano,sól,pieprz.Sałatkę polać sosem,wymieszać.Ozdobić salami.
|
|
TORT CEBULOWY Z OLIWKAMI
1 kg cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
łyżka posiekanego tymianku
3 liście laurowe
gałązka rozmarynu
sok z 1 pomarańczy
50 g czarnych oliwek bez pestek
50 g filetów sardeli w oleju
sól,pieprz
Ciasto;250 g mąki,130 g zimnego masła,1 jajko,sól,woda z lodem
Ciasto;mąkę masło,jajko,sól, wodą,posiekać,zagnieść ,odstawić na 1 godz ,ale nie do lodówki.Wyłożyć dno totrownicy 26 cm.Podpiec -10 min.
Sardele wyłożyć na sito.Rozgrzać oliwę,dodać cebule pokrojoną w paski,czosnek,tymianek,rozmaryn.liść laurowy.sok z pomarańczy.sól,pieprz.Gotować 40 min.pod przykryciem.Wyjąć lisć laurowy i rozmaryn.Cebule rozłożyć na cieście,Na wierzchu ułożyć sardele i oliwki.Oprószyć pieprzem.Piec 30 min 200 stopni.Podawać na ciepło lub zimno,jako przystawkę lub przekąskę.
|
|
SELER NACIOWY NA SŁODKO-KWAŚNO
50 g selera naciowego
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 pęczka dymki
400 g pomidorów
3 łyżki octu malinowego
2 łyżki miodu
4 goździki
laska cynamonu
15 czarnych oliwek
pęczek natki pietruszki
sól,pieprz
Seler pokroić na równe kawałki ,usmażyć na oliwie na złoty kolor.Wyjąć z patelni a na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,dodać obrane pomidory gotować ,aż płyn odparuje.Dodać ocet,miód,goździki,cynamon,sól,pieprz.Wszystko dusić przez chwilę.Dodac seler,gotować 10 min.Dodać pokrojone w plasterki oliwki,natkę,doprawić.Podawać na ciepło.
|
|
SAŁATKA Z KUSKUSEM
600 g pomidorów
250 g ugotowanego kuskusu
4 cytryny
1 ogórek sałatkowy
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
1 czerwona papryka chili
pęczek kolendry
łyżka świeżej mięty
6 łyżek oliwy
150 g czarnych oliwek
sól,pieprz
Ugotowany kuskus wymieszać z sokiem z 3 cytryn,wstawić na noc do lodówki.Pomidory obrać,usunąć pestki ,pokroić w kostkę,dodac do kaszy.Ogórek pokroić w cienkie plasterki,dodać do sałatki.Dodać rozgnieciony czosnek,posiekane chili.cebulę,miętę.Doprawić solą i pierzem.Cytrynę obrać ,podzielić na cząstki,a te na połówki wraz z oliwkami dodać do sałatki.Wymieszać ,odstawić na 1 godz.
|
|
Tort z papryki
Ciasto-200 g mąki,100 schłodzonego masła,1 jajko,sól
Masa-5 czerwonych papryk,2 jajka,1 żółtko,1 pomidor,100 g owczego sera,250 ml śmietany,3 łyżki bazylii,10 czarnych oliwek,sól,pieprz.
Ciasto-składniki posiekac nożem,zagnieść ,odstawić przykryte folią na 1 godz[Nie do lodówki}Rozwałkować,wyłożyć do tortownicy,nakłuż w kilky miejscach,podpiec -10 min.
Paprykę oczyścić z ziaren,połówki ułożyć na ruszcie,upiec.Powinni pojawić się pęcherzyki.Schłodzić w woreczku,obrać,pokroić w kwadraty.Pomidor obrać,usunąć sok i pestki,miąższ pokroić w kostkę.Ser pokruszyć.Jajka roztrzepać ze śmietaną,dodac ser,pomidor,paprykę,bazylię,doprawić solą i pieprzem.Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.Piec 45 min-180 stopni.
|
|
KACZE UDKA Z POMARAŃCZĄ Z OLIWKAMI
4 kacze udka
3 łyżki oliwy
1 cebula,2 marchewki
3 ząbki czosnku
łyżka mąki
liść laurowy
papryczka chili
1 pomarańcza
1/2 l białego wytrawnego wina
20 dag zielonych oliwek
łyżka octu balsamicznego
sól,pieprz
Udka natrzeć soląi pieprzem.Czosnek i cebulę posiekać,Marchew i pomarańczę pokroić w plasterki.Udka usmażyć w brytfannie na oliwie.Odwrócić skórką do dołu.dodać cebulę,czosnek,marchew.Podsmażyć ,posypać mąką,dodac liść laurowy,chili,2/3 pomarańczy.Przykryć i piec 30 min-225 stopni.Wlać wino,piec jeszcze 40 min.200stopni.Wyjąć udka i marchwew,sos przetrzeć,gotować ,aż odparuje 1/3 sosu.Przyprawić octem balsamicznym,dodać pokrojone oliwki.Powstałym sosem polac kaczkę,obłożyć marchewką,plasterkami pomarańczy.Tak samo możemy przyrządzić kurczaka
|
|
Sałatka z indykiem
Składniki: 20 dag indyka ( moze być smażony lub gotowany -wg uznania), 2 małe cukinie, 2 papryki w dwu kolorach, 2 pomidory,1 cebula, duża garść oliwek, 10 dag sera(feta lub oscypek), pęczek szczypiorku, sok z dwu cytryn, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki dobrego oleju, 1 ząbek czosnku, cukier.
Wykonanie: Cukinię oraz papryki ( bez gniazd nasiennych), pomidory i mięso kroimy w kosteczke. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa, mięso, pokruszony ser oraz oliwki delikatnie mieszamy ze sobą i polewamy sosem przygotowanym z oleju, soku z cytryny., octu i czosnku roztartego z solą. Sos mozna doprawić ulubionymi ziołami. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby składniki przegryzły sie. Podajemy posypana szczypiorkiem.
Smacznego
|
|
PATELNIA ROZMAITOŚCI
2 małe bakłażany
4 małe cukinie
2 cebule
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
150 ml soku pomidorowego
150 ml czerwongo wytrawnego wina
100 g czarnych oliwek
olej,sól,pieprz
natka
zioła prowansalskie
100 g owczego sera
Bakłażany nie obrane pokroić w kostkę cukinie również ze skórką pokroić w plastry.Cebule w plasterki,zrumienić na oleju z bakłażanem,dodać cukinię-smażyć 5 min.Doprawić rozgniecionym czosnkiem,podlać sokiem pomidorowym,winem,doprawić ziołami,solą,pieprzem-dusić ok 8 min.Przed podaniem posypać pokruszonym serem,oliwkami,natką.
|
|
Cielęcina z bakłażanem i oliwkami
1 duży bakłażan
sól
60 ml oliwy
1 kg cielęciny
2 cebule
2 łyżeczki mielonego kminu
po 1/4 łyżeczki ziela ang,pieprzu cayenne
po 1/2 łyżeczki cynamonu,mielonej kolendry
łyżeczka papryki
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 puszki pomidorów po 425g
60 ml przecieru pomidorowego
1/2 szlk wody
430 ml wytrawnego czerwonego wina
60 ml soku z cytryny
po 90 g czarnych i zielonych oliwek
2 łyżki natki
1/2 łyżeczki cukru
Bakłażany pokroić w dużą kostkę,oprószyć solą odstawić na 30 min.Opłukać zimną wodą.Rozgrzać olej,zrumienic bakłażan,wyjąć.Na tym samym tłuszczu usmażyć mięso pokrojone w kostkę.Wyjąć.Zrumienić cebulę,dodać mięso,przyprawy,czosnek,liśc laurowy,smażyć 1 min.Dodać pomidory wraz z sokiem,,przecier,wodę,wino,gotować ok 1 godz.Dodać bakłażan,dusić razem 20 min.Dodać sok,oliwki,natkę,cukier,doprawić solą,pieprzem.
|
|
KOTLETY Z OLIWKAMI
4 kotlety schabowe
5 dag zielonych oliwek
10 dag sera feta
ząbek czosnku
olej
mleko
panierka z kawałkami pieprzu
Ser rozgnieść widelcem,oliwki posiekać,czosnek rozgnieść .Mieszamy ser,oliwki,.czosnek,.Kotlety rozbić,na środku każdego nakładać farsz serowy.Zwinąć obwiązać nicią .Kotlety maczamy w mleku ,obtaczamy w panierce,mocno dociskujac ręką.Usmażyć na rozgrzanym oleju.Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
|
|
Papryka nadziewana mięsem i oliwkami
8 dużych papryk
800 g jagnięciny
24 oliwek kalamata
1 cebula
3 żąbki czosnku
1/2 szkl orzeszków pinii
1/2 szkl oliwy
2 łyżki skórki z cytryny
8 łyżek jogurtu naturalnego
sól,pieprz
Na oliwie poddusiś czosnek i posiekaną cebulę,mięso,wszystko zmielić na grubym sitku,połączyć z orzeszkami.Doprawić solą,pieprzem,Napełnić połówki papryk.Zapiekać 45 min-200 stopni.Polać jogurtem,wymieszanym ze skórką z cytryny,paskami oliwek.Zapiekać jeszcze 15 min-160 stopni.
|
|
Sałatka zdrowia
1 sałata lodowa
250 g gotowanej ciecierzycy
125 g tofu pokrojonego w kostke
garść oliwek
1 awokado pokrojone w kostkę
garść drobnego makaronu ugotowanego aldente
szczypiorek
kolorowy pieprz
1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego
|
|
80 dkg wołowiny
porządną garść oliwek zielonych
mała garść migdałów
pół łyżeczki cynamonu
kostka wołowa (rosołek)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwe
pieprz do smaku
Wołowine pokroić na steki smażyć po 8 minut z obu stron; dodać migdały i oliwki pokrojone na ćwiartki, cukier koncentrat i około szklanki wody; gdy pół sosu wyparuje dodac rosołek, pieprz i cynamon. Nakoniec można dodac 2 łyżki czerwonego wina lub sherry
|
|
SŁATKA
100 g rodzynek kalifornijskich
150 g suchego sera owczego
200 g oliwek czarnych
500 g cukinii
1 sałata radicchio
gałązka oregano
Sos-po 2 łyżki półsłodkiego shery,octu shery,4 łyżki oliwy z oliwek,1/4 łyżeczki sproszkowanej gorczycy,sól,pieprz.
Sos-shery,ocet,gorczycę wymieszaćdodać oliwę,doprawić solą i pieprzem.Dodać rodzynki,pokruszony ser.pokrojone w cienkie paski cukinie,pozostałe składniki,wymieszać.Liście sałaty umyć ,osuszyć ułożyć na talerzach,wyłożyć sałatkę,przybrać oregano.
|
Strona 1 z 3
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|