TORT NALEŚNIKOWY
2jajka
4 żółtka
250 ml mleka
100 g mąki
2 łyżki cukru
125 ml śmietany
szczypta soli,masło do smażenia
KREM:
300 g serka mascarpone
50 ml wina deserowego
3 białka
3 łyżki cukru pudru,sól
Jajka,żółtka,i mleko zmiksować,dodać śmietanę,sól,odstawić na 20 min.
Usmażyć naleśniki,ostudzić.
KREM;serek wymieszać z winem,dodać cukier,połączyć z ubitymi białkami ,szczyptą soli.Naleśniki smarować kremem,układać jeden na drugim.
Udekorować bitą śmietaną.posypać orzechami,migdałami,karmelizowanym cukrem.
NALEŚNIKI Z BAKALIAMI
CIASTO:150 g mąki
2 jajka
1 żółtko
180 ml mleka
125 ml wody
1/2 łyżeczki cukru ,sól
FARSZ;
180 g orzechów włoskich mielonych
50 g rodzynek
130 g cukru pudru
3 łyżki masła
1 łyżka mleka
1 łyżka rumu
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
SOS;1 gorzka czekolada,100 ml kremówki,łyżka mleka
Ciasto;składniki ciasta zmiksować,usmażyć cienkie naleśniki.FARSZ-wszystkie składniki farszu wymieszać.Posmarować naleśniki.
SOS-czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,połączyć z mlekiem,śmietaną.Polać naleśniki.
PLACUSZKI MAKOWE
7 jajek
125 g cukru
250 ml śmietany kwaśnej
200 g mąki
2 łyżki zmielonego maku
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki skórki z cytryny
FARSZ
8 dojrzałych fig
4 łyżki cukru
500 ml czerwonego półwytrawnego wina
kawałek imbiru
laska cynamonu
skórka z 1/2 cytryny
goździki
Ciasto-białka ubić.Śmietanę,mak,żółtka,cukier wan,skórkę z cytryny dokładnie wymieszać,dodać mąkę i ubite białka.Smażyć małe placuszki
Farsz-zagotować wino z cukrem,imbirem,cynamonem,goździkami,skórką z cytryny,dotować na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji syropu,włożyć figi,gotować kilka minut.Podawać ułożone w stosik,posypane cukrem pudrem i polane niewielką ilością sosu z figami.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|