Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa

Utworzony przez jadwiga, 1 lutego 2013 o 11:40
Pulpety cielece gotowane na parze 50 dag mielonej cielęciny 1 jajko 4 łyżki dowolnych kiełków łyżka posiekanej natki łyżka posiekanego koperku sól,pieprz ziołowy łyżka ziaren sezamu Mięso wyrobić z jajkiem,kiełkami,natką ,koperkirm.Doprawić solą i pieprzem.Formować małe pulpety.Obtaczać w sezamie.Gotować na parze 20-30 min.Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
[*]RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI [*]skadniki: [*]4 filety z ryby morskiej [*]8 młodych ziemniaków [*]2 młode cukinie [*]2 marchewki [*]2 gałązki tymianku, bazylii i koperku [*]cytrynę [*]sól, pieprz Najpierw należy przygotować mięsko. Umyj więc rybę , osusz ją, skrop sokiem z cytryny i odłóż na 20 minut. Teraz etap warzywny. To ma być ryba z ziemniakami, pora zatem na ich przygotowanie. Trzeba je obrać i opłukać. Zależnie od wielkości musimy je pokroić na ćwiartki lub w plastry, a wszystko po to żeby nie przedłużać niepotrzebnie gotowania.Równie dobrze możemy powiedzieć, że przygotowujemy rybę z cukinią, musimy więc i ją odpowiednio przyrządzić. Trzeba ją umyć, obrać i pokroić w paseczki. To samo robimy z marchewką .Krok 4 Teraz postępujemy zgodnie z instrukcją przygotowania dań z parowaru, naszego parowaru, bo każdy może być odrobinę inny. Ogólnie zasada jest taka, że ziemniaki gotują się najdłużej, więc one pierwsze powędrują na parę. Dopiero po jakimś czasie dodajemy warzywa i rybę.Do wody, z której powstaje para warto dodać tymianek i bazylię. Rybę gotowaną na parze podajemy posypaną świeżym koperkiem i udekorowaną cytryną. Najlepiej nie używać soli, ale jeśli już musimy to zrobić, to dopiero kiedy ryba z warzywami na parze będzie na talerzu.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Piękny kawałek mięsa, lekko zbić położyć na nie łyżkę masła, nakroić dużo warzyw :marchwi ,kalarepy,selera,pietruszki. [Cebulkę pokrojoną przelać wrzątkiem by nie popsuła smaku delikatnych jarzynek] parę ziemniaków i jeszcze łyżeczkę masła.Wyłożyć mięso na półmisek ,posypać mięso uduszonymi jarzynkami polać wytworzonym sosikiem .Smacznego !Jeśli nie dodamy ziemniaczków podamy z ryżem lub kaszą jęczmienną.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Faszerowana pierś kurczaka z aromatyczną kaszą kuskus i bukietem warzyw. Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie szpinaku opakowanie sera feta 1 mały śmietankowy serek topiony 2 średnie marchewki brokuły ok.10 różyczek pół niewielkiej cukini oraz podobna ilość dyni Kasza kus kus - pół opakowania Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkumaoliwa z oliwek Marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano.Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze ok 20 min. Bukiet warzyw: przygotowujemy warzywa tj. brokuły, kawałki marchewki, cukini i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną. Kasza kuskus- skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze. W łatwy i szybki sposób mały pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Łosoś z cukinią 80 dag filetu z łososia 1 cuytryna 1 mała cukinia sól,biały pieprz Rybę podzielić na porcje,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 30 min, w chłodne miejsce. Cukinie pokroić w plasterki.Rybę ułożyć na wkładce,gotować 20 min.Po 10 min obok ryby ułożyć cukinie.Ugotowaną rybę i cukinie posypać solą,pieprzem.Podawać z cząstkami cytryny.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ryba na gotowana na parze filety z ryby miruna najlepsza ryba bez ości i lodu, do tego warzywa na patelnie gotowane na parze i ryż, super obiad dla całej rodziny zdrowy i dietetyczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. wystarcza tylko ulubione przyprawy wg, gustu smacznego
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami Składniki: - koper włoski 1 szt. - surowy łosoś 1 porcja - jogurt grecki - ząbek czosnku - koperek - suszone pomidory - ziemniaki (młode pasują najlepiej) - marchewka - miód, cytryna, musztarda - oliwa z oliwek - pieprz, sól Wykonanie: Łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czrnym pieprzem. Koper włoski rozdzielić na "łódeczki" i umyć. Marchewkę umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdlóż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno. Rozpocząć gotowanie. W miedzyczasie przygotować sos jogutrowy: Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu. Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący ale też taki chcemy zjeść więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania) Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać extra łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego!
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Julienne z warzyw Ziemniaki,marchew,fasolkę,szparagi-ugotować w parowarze.Pokroić w paski i podać z odrobiną masła. Taką samą mieszankę warzyw ugotować w parowarze,pokroić w kostkę.doprawić sokiem z cytryny,oliwą z oliwek,startym parmazanem.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bukiet gotowanych warzyw 1 mały ogórek 1/4 cukinii 1/4 kabaczka mała biała kapusta 1/4 kg pieczarek 24 małe cebulki Pasta;główka czosnku,łyżka imbiru w proszku,łyżeczka lubczyka,łyżka soli cebulowej,3 łyżki natki pietruszki,sok z 3 cytryn,5 łyżek jogurtu naturalnego,liść laurowy. Pasta-rozetrzeć imbir,lubczyk,pietruszkę,czosnek,liść laurowy,sok z cytryny,jogurt. Umyte obrane warzywa nakłuć w kilku miejscach widelcem,natrzeć solą i pastą.Odstawić na 2-3 godz. Cukinię ,ogódek,kapuste-podzielić na połówki,kabaczek pokroić w kostkę.Jarzyny i pieczarki ułożyć w wkładce,ugotować.Czas gotowania zależy czy mają być al dente czy bardziej miękkie.Podajemy polane jogurtem.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Szczupak z mięta filet szczupaka 800 g sól gruboziarnista pęczek kolendry pęczek pietruszki pęczek mięty 4 cebule 200g świeżego szpinaku 1 pomidor SOS-po 2 łyżki sosu sojowego,soku z cytryny,oleju arachidowego,sól,pieprz Oszyszczony filet posypać solą ,odstawić na 30 min.Opłukać zimną wodą.Zioła grubo posiekać,cebule pokroić w piórka.Szpinak oczyścić.Pomidory obrać,pokroić w ćwiartki.Rybę pokroić na 4 kawałki-gotować 3-4 min.Na talerzach układać kawałek ryby,na wachlarzu ze szpinaku.Przybrać pomidorem.Do sosu dodać kolendrę.pietruszkę,mietę,cebule.Polać danie.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DORSZ ZE SZPINAKIEM filet dorsza wadze 700 g 300 g świeżego szpinaku łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Marynata-ząbek czosnku,mała cebula,1 szalotka,sok z 1 cytryny,200 ml oliwy z oliwek,mielona kolendra,1/ 2 pęczka trybuli,3 pomidory,sól,pieprz Marynata-posiekać czosnek,cebulę ,szalotke,dodać sok z cytryny,oliwę,kolendrę,trybulę.Doprawić solą i pieprzem.Dodać obrane pokrojone w kostkę bez ziaren pomidory.Odstawić do lodówki.Rybę pokroić na 4 części,gotować w parowarze-7 min.Szpinak oczyścić,skropic sokiem z cytryny,oliwą.Rozłożyć na środku talerzy, na min po kawałku ciepłej ryby.Całość polać marynatą.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BUŁECZKI NADZIEWANE FASOLĄ 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml wody łyżka cukru, 2 łyżki masła po łyżeczce białego octu winnego,oleju sezamowego sól Farsz; 300 g puree z fasoli po 2 łyżki sosu sojowego,brązowego cukru po łyżeczce kminku indyjskiego,oleju sezamowego Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżeczkami ciepłej wody.Dodać mąkę,sól,,masło.Posiekać.Dodać wodę ,ocet,olej.Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia. Farsz-fasole wymieszać z sosem sojowym,cukrem,kminkiem,olejem. Ciasto rozwałkować,wycinać placki o średnicy 10 cm.Na każdym położyc łyżke farszu.Formować bułeczki.Odstawić na 15 min.Posmarować olejem sezamowym.Gotować 20 min.Podawać gorące z ostrym sosem.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Na parze najczęściej robię pstrąga. Do brzucha napycham mu cytryny i natki z pietruszki, z wierzchu posypuję sola morska i pieprzem i do parowaru. Do tego sos z jogurtu i skorki z cytryny. Taka rybka jest najzdrowsza, bo bez tłuszczu i z małą ilością soli
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Panga z parowaru 1 kg filetów pangi 4 łyżki śmietany kremówki 1 cytryna cebula 30 dag szpinaku 3 łyżki oliwy sól ocet winny cytrynowy suszony czosnek natka pietruszki pieprz cytrynowy pieprz czarny Rybę podzielić na porcje,skropić octem cytrynowym,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym.Odstawić na 30 min.Szpinak dusimy na oliwie,dodajemy posiekaną cebulę,0,5 szkl wody,zagotowujemy,a następnie miksujemy.Przyprawić solą ,pieprzem czarnym.Dodajemy śmietanę,łyżeczkę suszonego czosnku,zagotować. Rybę gotujemy w parowarze ok 5 min.Podajemy polaną sosem szpinakowym.Najlepiej smakuje z ziemniakami posypanymi koperkiem,ugotowanymi również w parowarze.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ryba w sosie pomarańczowym 600 g filetów dorsza 600 g kopru włoskiego 6 dymek łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu kostka bulionu SOS; 4 pomarańcze 10 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej 20 g półwytrawnego sherry 100 g soku z pomarańczy 100 g kwaśnej śmietany Koper włoski kroimy w plasterki oraz cebulę.Rybę skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem.Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieszczamy w parowarze,na ok 20 min.Do wody dodajemy kostkę bulionową. Sos-obrane pomarańcze zmiksować,Mąkę wymieszać z sherry,sokiem pomarańczowym,śmietaną,cukrem.Sok zagotować,dodać mąką,chwilę gatować.Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa.Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WARZYWA Z MIODEM I CYTRYNĄ 800 g mieszanki-marchew,cukinia,groszek,papryka,pieczarki,brokuły itd kostka bulionu warzywnego 1 cebula ząbek czosnku papryczka chili 2-3 cm imbiru łyżeczka oleju sezamowego łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny Warzywa które wymagają krótszego czasu gotowania jak pieczarki,cukinia-układamy na górnej części. Pozostałe na dolnej.Do wody dodajemy kostke bulionu,gotujemy 20 min.Cebule,czosnek,papryczkę,imbir,zmiksować.Dodać olej sezamowy,miód,zagotować.Dodać sos sojowy,sok z cytryny ,kilka łyżek wywaru,zagotować.Otrzymanym sosem polewamy ciepłe warzywa.Podajemy z ryżem lub chlebem.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dorsz z warzywami 4 filety z dorsza 1/2 cytryny mały brokuł mały kalafior szczypta białego pieprzu 1/2 l wywaru warzywnego łyżka oliwy z oliewek sól Brokuł i kalafior,podzielić.Blanszować 10 min w wywarze warzywnym.Filety skropić sokiem z cytryny,oliwą,posypać pieprzem.Ułożyć w parowarze,na wierzch położyć warzywa.Gotować według instrukcju obsługi garnka ok 30 min.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Młode ziemniaki 800 g młodych ziemniaków Marynata; 1/2 pęczka miety 1/2 pęczka natki 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminku szczypta pieprzu 1 1/ 2 łyżeczki soli 30 g soku z cytryny 50 g oliwy z oliwek Składniki marynaty zmiksować.Ziemniaki oskrobać,ugotować w parowarze według instrukcji.Ciepłe wymieszać z marynatą,pozostawić do nasiąknięcia.Możemy nawet przygotować dzień wcześniej.Możemy je serwować do mięsa lub z kefirem.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WALENTYNKOWA GOLONKA Z JARZYNAMI NA PARZE (dla dwojga) 2 golonki 3 marchewki 2 duże cebule 1 brokuł 4 ząbki czosnku ser żółty - 10 dkg. 1-1,5 litra piwa, woda ziele angielski 3-4 ziaren liść laurowy kminek sól, pieprz, papryka ostra, zioła Do garnka do gotowania na parze wlewamy piwo i wodę. Moja proporcja to 2/3 piwa i 1/3 wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, zioła, kminek i liście laurowe, po czym zagotowujemy. Na sicie w garnku kładziemy golonki i gotujemy na parze 2-3 godziny (w zależności od ich wielkości). Pod koniec gotowania golonek dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, brokuły., czosnek. To wszystko razem gotujemy minimum 40 minut. Po ugotowaniu golonusie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem, po czym krótko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku. SMACZNEGO!!!
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ 50 dag mielonego mięsa drobiowego 30 dag cukinii 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1 jajko pęczek natki lub koperku sól,pieprz bułka tarta Obraną cukinię zetrzeć na tarce,duże oczka.Cebule pokroić w kostkę,dodajemy z cukinią do mięsa.Wbijamy jajko,dodajemy musztardę,sos sojowy,posiekaną natkę lub koperek.Doprawiamy sola i pieprzem.Dodajemy tyle bułki tartej aby uzyskać gładką masę.Formować pulpety.Gotujemy w parowarze ok 20 min.Świetnie smakują z sosem koperkowym,pieczarkowym lub pomidorowym.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 1 z 8

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.